Veckorapport 43 – Friheten Att Välja Själv

Hej igen! Tack för att du läser! Den här veckan så har jag kommit till en insikt som berör mina investeringar i P2P. Eller jag har snarare tvingats till den insikten, till insikten av hur awesome det är att ha friheten att välja själv. 

Jag har ju som ni som följt bloggen ett tag vet investerat i P2P-lån via Lendify som ett alternativ till börsen. Tyvärr så har Lendifys tjänst blivit sämre och sämre vilket gjort att jag nu har pengar som bara ligger där och väntar på att investeras.

Det är ingen vidare rolig sak att se likvida medel växa medan jag saknar investeringsmöjligheter. Det var inte riktigt därför som jag gick med där. Det kommer i stort sett inte ut ett enda attraktivt lån just nu.

Jag vet inte vad jag ska ta mig till. Jag tycker om Lendify trots deras höga avgifter, men när det inte finns attraktiva lån. Vad är poängen?

Det känns inte aktuellt att investera i deras Autoinvestkonto som endast siktar på ca 8% avkastning, det blir inte mycket kvar efter att skattmasen har tagit sin del. Plus att det finns inga valmöjligheter för ens autoinvestkonto, det går inte att till exempel ställa in vilken lägsta ränta man ska ha på lånen. Det kan verkligen förbättras.

Friheten att välja själv har jag däremot hos Mintos. Mintos tar just nu inte ens ut en serviceavgift vilket jag tycker är helt fantastiskt. Jag får även mycket högre räntor där än hos Lendify. Då blir valet inte svårt.

Jag hade gärna sett att Lendify sänker sina avgifter i takt med att räntorna på lånen sjunker. Då kan jag fundera på att investera där. Men som det ser ut just nu så är det inte värt risken i mina ögon.

Man lanserade nyligen möjligheten att få en notis från Lendify när nya lån finns tillgängliga. Det känns inte vidare roligt att få notiser om lån på 1.4%. De senaste 20 lånen som jag har fått notis om har alla varit under 9% med majoriteten under 3%. Det är inte vad jag är ute efter.

Lånen som jag har hos Lendify får ligga kvar där men jag återinvesterar inte pengarna. Jag hoppas på att Lendify kan vända utvecklingen på något sätt.

Jag är ändå glad över att ha investerat hos Lendify och jag får tacka så mycket för tiden som har varit. Personalen hos Lendify är väldigt trevlig och kunnig vilket också gör det lite tråkigt att byta plattform men nu ska jag kika in andra alternativ.

Men nog om det nu! Hur gick det för resten av portföljen i veckan då? Vi tar en titt!

Cannabisaktierna

Det har varit oroligt på den här marknaden sedan varningen om att det kan bli problem med listningarna på börsen för bolagen som är aktiva i USA.

Oroligheten har märkts av men i mina ögon så är det bara ännu fler köplägen. Tanka på fram tills i sommar, det är åtminstone min plan.

Cannabisportföljen den här veckan

cannabisaktier innehav portfölj

 

Cannabisportföljen förra veckan

cannabiskatierna innehaven i portföljen

Lendify

Mintos

Hoss Mintos som nu är den primära sidan där jag investerar via P2P-lån har jag investerat mer. Jag har öppnat två autoinvestkonton, som jag själv kan ställa in efter mina egna önskemål, som ska få ligga och rulla på där.

Ett av kontona är riktat mot Sverige med lån på 13% ränta och det andra är riktat mot Georgien, ja du läste rätt.

Lånen i Georgien ger mig just nu 17.5% avkastning per år men det är tack vare en temporär bonus som går ut i övermorgon.

”Men investera i lån från Georgien, är du inte klok?!” Buyback guarantee babe. Man har återköpsgaranti om ett lån inte betalats av på 60 dagar. Det gäller inte alla lån, så se till att du ställer in och läser ordentligt när du väljer lån.

Såhär ser mina konton ut just nu:

mintos lån portfölj

Juste, nämnde jag att Mintos inte har en serviceavgift just nu? Den togs bort i mars.

Utdelningsaktierna

Inte mycket att säga om den här portföljen just nu utan den får tuffa vidare som planerat. Möjligtvis att jag säljer av halva portföljen inom kort då bostadsmarknaden i Sverige ser ut att vara på dekis.

Såhär ser portföljens innehav ut idag:

 

utdelningsaktierna

 Såhär såg portföljens innehav ut förra veckan:

utdelningsaktiernaTack för att du läste ”Veckorapport 43 – Friheten Att Välja Själv”! Ha en underbar vecka!

6 thoughts on “Veckorapport 43 – Friheten Att Välja Själv

  • Din beskrivning av Lendify just nu är som hämtat ur mina tankar med inser jag. Kommer inte sätta in mer pengar just nu, och kommer troligtvis ta ut pengarna när återbetalningar trillar in, sätter in mer i Savelend och Kameo denna månaden istället.

  • Tjena! Är också sugen på att investera lite via mintos. Har kollat runt på nötet men har svårt att hitta något konkret angående hur vinsterna beskattas, ska det deklareras eller dras skatte automatiskt? Tänkte om du har någon aning, tack för en toppen blogg!

    • Hej! Tack så mycket, härligt att höra! Jag har inte hunnit skatta för det ännu men jag förväntar mig att det skatten ligger på 30%. Skatteverket bör kunna svara mer exakt på frågan. Jag hoppas att du hittar svaret. Trevlig kväll

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.