10 augusti, 2022

Dollar Cost Averaging

Dollar Cost Averaging är ett fenomenalt sätt att handla aktier på över lång tid. Genom att snitta in sig över tid istället för att göra ett enda stort köp så skyddar man sig mot volatilitet. Det är så jag föredrar att handla och det blir som en fin hävstång mot börsen.

Minskar vikten av timing

Att pricka bottnar och toppar är verkligen inte enkelt. Är man en väldigt duktig och erfaren trader så går det säkert bra. Men för de flesta småspararna så brukar det leda till förlustaffärer. Detta eftersom att man kanske säljer i panik nära botten eller köper i ren FOMO, rädsla att sitta utanför, nära toppen.

Istället för att göra på det sättet så tycker jag att man ska snitta in sig över tid. Vilket är exakt vad Dollar Cost Averaging handlar om. Hitta bolag som du tycker är bra och som du vill äga länge. Börja sedan att månadsspara i bolagen istället för att endast köpa direkt för en klumpsumma.

Då behöver du inte anpassa dig på samma sätt när börsen svänger åt endera hållet. Istället för att sitta och försöka pricka in en topp för att sälja, så fortsätt bara att köpa. Då löper du inte samma risk för att känslorna tar över och leder dig till dåliga beslut.

Att investera på börsen handlar just först och främst om psykologi. Man måste vara stark nog att kunna hålla ut och blicka långt fram, men även alert nog att kunna ta snabba beslut.

Anledningen till att jag förespråkar dollar cost averaging är för att det gör investerandet enklare. När känslor kommer in i ekvationen så tar man ofta dåliga beslut som man inte hade tagit om man varit lite kyligare.

Att snitta in sig över tid hjälper en alltså att inte sälja sina vinnare för tidigt och att motverka förluster i de bolag som kortsiktigt går dåligt, men som på lång sikt går bra.

spacer

Hur gör man?

Mitt råd är att undvika att bara köpa en gång för en enda klumpsumma. Ett första köp för en större summa ser jag inga problem med. Det går ju faktiskt att dela upp klumpsumman också, beroende på hur mycket man köper för.

Eller kombinera det, köp för en klumpsumma först och fortsätt sedan att investera månadsvis eller oftare. På så sätt garderar du dig mot stora svängningar som kan vara svåra att förutse. Annars kanske du köper in dig stort idag i ett bolag vars aktiekurs går ned kraftigt nästa vecka.

Då sitter man där och ligger rejält minus och kan få vänta länge på att gå plus igen på sitt innehav. Men om du snittar in dig över tid, det vill säga köper av och till, så kommer nedgången att bli en vinst i längden. Förutsatt att kursen repar sig och letar sig uppåt igen såklart.

Man ska skynda långsamt i livet men kanske framförallt på börsen. Det viktiga med Dollar Cost Averaging i mina ögon är att man väljer bra och stabila bolag som växer. På så sätt kan man känna sig trygg i att nedgångar är tillfälliga hack i kurvan.

Men att det sannolikt vänder upp igen förr eller senare. Detta kan dock vara lättare sagt än gjort, ingen vet ju vad som komma skall. Därför så är det viktigt att man sprider sina risker.

spacer

Dollar Cost Averaging underlättar investerandet

För min egen del så har Dollar Cost Averaging fungerat bra. Jag använder själv när jag investerar. Det kan du till exempel se i veckorapporterna där jag redovisar för mina publika portföljer.

Med tiden på min sida så fortsätter jag att handla månadsvis, oavsett om det går upp eller ner. Detta eftersom att jag är nöjd och trygg med mina val för var jag placerar mina pengar.

Men saker och ting kan ju ske, då får man göra om sin bedömning helt enkelt. Ett bolag som var väldigt starkt för tre eller bara ett år sedan behöver absolut inte vara det i dagsläget.

Jag rekommenderar starkt att du snittar in dig över tid istället för att endast köpa för en enda klumpsumma för att sedan hoppas på det bästa. Det är svårt att förutse vad som kommer att ske. Så jag snittar in mig och låter tiden ha sin gång.

Då minskar jag risken oerhört för att ta känslosamma beslut som oftast brukar leda till förluster. Better safe than sorry och slow and steady wins the race!

Jag hoppas att den här sidan har inspirerat dig till att ta, vad jag anser, vara bättre beslut kring investerandet.

Om du har frågor eller funderingar så tveka inte, utan kommentera och fråga eller dela med dig av dina egna tankegångar. Teamwork makes the dream work sägs det och det tror jag starkt på.

Tack för att du läste sidan ”Dollar Cost Averaging”, Bloggens Inlägg Hittar Du Här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.