16 november, 2022

Investera i Tencent Games

Tencent är ett enormt kinesiskt företag som bland annat äger det populära datorspelet Fortnite. Eftersom att det är ett kinesiskt företag så är det lite krångligare än vanligt att investera i Tencent Games. Men det finns sätt att göra det på.

Ibland så tar man nästan för givet att man skall kunna placera sina pengar i den aktie som man vill på sin handelsdepå.

Men av och till så upptäcker man att det inte bara är så bara och bara. Så är tyvärr fallet med för den som vill investera i Tencent Games.

Som alltid så finns det som tur är vägar runt problemet. På den här sidan kommer jag att gå igenom olika sätt som möjliggör för dig att investera i Tencent.

Riskfyllt att investera i kinesiska bolag

Först och främst så tycker jag att man bör påpeka att det är väldigt riskfyllt i att försöka investera i kinesiska företag.

Det är ett land där regeringen gör precis som de vill när de vill och det är inte mycket som någon kan göra åt det.

På grund av detta så kan nya regleringar, ändringar eller lagar uppstå i princip när som helst. Dessa ändringar kan, och har, sätta käppar i hjulen för företagen på marknaden i Kina.

Ibland kan företagen straffas för att en VD eller högt uppsatt inom företaget gjort något som kinas regering inte gillar.

Detta är något som man verkligen bör ha i åtanke när man investerar i kinesiska värdepapper eller företag. Risken är väldigt hög, vem vet om bolaget som man investerat i privatiseras nästa dag? Det går inte att förutse, så det är något man bör ha med i sin beräkning.

Med det sagt, låt oss kika in olika sätt som möjliggör investeringar i Tencent.

spacer

Investera via Etoro

Om man vill så kan man skapa ett konto på handelsdepån Etoro. Etoro är inte en svensk sida så det blir lite krångligare med deklaration och så. Men på deras sida kan man investera direkt i Tencent.

Personligen så föredrar jag att investera på så få olika sidor som möjligt. Detta för att underlätta det hela för mig själv. Men finns det bolag som man verkligen vill investera i som inte finns på den sidan man använder så kan det vara värt med ett extra konto.

Etoro har varken ISK eller KF-konton så där får man räkna med att beskatta 30% på vinsten. Men, då kan man även göra avdrag på eventuella förluster.

Investera i Tencent Games via Prosus 

Ett annat sätt att investera i Tencent Games på via en vanlig depå som Avanza är att investera i holländska bolaget Prosus NV.

Detta tack vare att Prosus faktiskt äger en väldigt stor del av Tencent, nämligen hela 30.86%. (Källa).

Eftersom att Prosus äger en tredjedel av Tencent som är värd över 2 biljoner dollar så uppgör det en väldigt stor del av deras portfölj. Jämför man kursen för Prosus och Tencent så ser man genast den starka korrelationen.

Tack vare att Prosus går att handla på en vanlig depå så är det ett väldigt enkelt sätt att slippa krångel på för den som vill investera i Tencent Games.

spacer

Investera i Tencent Games via trackers

Ett tredje och bra sätt är att investera i Tencent Games med hjälp av en så kallad tracker. Kort och gott så kan man förklara det som att en tracker är ett värdepapper som helt enkelt följer ett annat värdepapper.

Det kan låta onödigt, men det är faktiskt väldigt användbart. Till exempel så kan en tracker utgiven i Europa följa ett värdepapper i Kina.

På så sätt blir det möjligt för oss att investera i utvecklingen för den aktien, utan att faktiskt investera direkt i aktien via deras börs.

Hos Avanza finns en tracker som följer Tencent Games aktiekurs. Den är utgiven av ”Alphabeta Access Products Ltd”.” som gett ut flera liknande trackers på stora bolag.

Jag hoppas att den här sidan varit till hjälp för dig som vill investera i Tencent Games!