1 juli, 2016

Spara Pengar

Att spara pengar är viktigt. Det är bland det klokaste man kan göra för sig själv. Har man en sparbuffert så är man förberedd utifall att en oväntad utgift skulle uppstå. Men man är också redo för nya möjligheter som kan uppstå.

Ju tidigare man börjar spara pengar desto bättre. Sätt upp ett månadssparande och rör inte pengarna. Det är din sparbuffert och den har du redo utifall att den behövs. När den bufferten når en viss gräns där du känner dig nöjd, då kan du börja fundera på att investera pengar.

Detta eftersom att alla ens pengar bör inte ligga inaktiva. För då tappar de i värde över tid på grund av inflation.

Investera också

Så utöver att spara pengar, borde du också investera en del av ditt kapital. På så sätt har du möjlighet att få avkastning på det kapitalet du har investerat. Det blir till en skapa en passiv inkomst och om det går väl så ökar värdet mer än till exempel inflationen.

Då tjänar du helt plötsligt pengar på att ha pengar, vilket inte är så tokigt.

Jag är helt och hållet för att man skall månadsspara och använda tiden till sin fördel. Sätt upp en plan för ditt sparande och håll dig till den. Allt som krävs för att du skall komma igång med sparandet, är att ta beslutet.

Månadsspara ihop en buffert

Klura ut hur mycket du kan lägga undan varje månad och räkna på det. Då vet du ungefär hur lång tid det kommer att ta att spara ihop till ditt mål.

Ge inte upp även om du missar ett par gånger. Det bästa sparandet är det sparande som faktiskt blir av. Situationer uppstår som gör att man kanske behöver ta ut pengarna, vilket är precis vad sparandet är till för.

Spacer

Hur börjar man spara pengar?

Det absolut bästa du kan göra är att skapa en budget. Gör det innan du börjar spara, så att du ser hur mycket du kan undvara. En budget ger dig en total översikt över din ekonomi. Lista dina inkomster och dina utgifter mot varandra.

Då kan du snabbt se hur mycket du får in, men även hur mycket som går åt. Framförallt så kan du upptäcka dina största utgifter och även dra ned på dessa om du så vill.

Självklart så ska man leva samtidigt som man sparar, man behöver inte dra in alla utgifter och sen ha tråkigt. Det måste givetvis finnas en balans mellan sparandet och spenderandet.

Med det sagt så kan du ju väga vikten av t.ex. en kaffe för 60 kr om dagen gentemot en äventyrsresa per år för ca 22 tkr. Små utgifter under lång tid växer otroligt snabbt och kan omkullkasta din personliga ekonomi.

På samma sätt så kan små investeringar under en lång tid säkra din personliga ekonomi.

spacer

Vilken plattform är bäst för att investera?

Jag har testat och utvärderat både Avanza och Nordnet. Av dessa två handelsdepåer så rekommenderar jag Avanza tack vare att deras plattform är snyggare och enklare att använda. Jag tycker att deras design är mycket mera stilren och jag vande mig fort med att använda den.

Med det sagt så är inte Nordnets plattform nödvändigtvis sämre på något sätt, men för mig så känns den klumpig jämfört med Avanzas. En vacker dag kanske de förbättrar sin site och då kanske jag tycker om den mer.

Eftersom att ingen av hemsidorna har någon fast avgift för att ha ett konto där så kan man skapa ett hos båda. Sen kan man surfa runt på hemsida och själv känna efter vilket man föredrar mest.

Nordnet har dock en väldigt häftig funktion som heter ShareVille. Där kan man väldigt lätt jämföra och visa sina portföljer med och för andra investerare. Det är ett väldigt trevligt community och jag hoppas att Avanza kan införa något liknande.

Vilken av plattformarna som du föredrar får du lista ut på egen hand. Mitt tips är att testa båda två.

Börja spara pengar redan idag

Mitt tips är att om du inte redan gör det så bör du börja spara pengar redan idag. Du kommer att tacka dig själv tusen gånger om längre fram för att du började redan nu, det kan jag garantera. Att spara pengar är roligt och man ska fokusera på möjligheterna och inte det man får stå över för att man sparar.

Framförallt så om nu något skulle ske där din privatekonomi utmanas av en stor oväntad utgift, ja då kommer du vara oerhört glad att du började spara när du väl gjorde det.

Det viktigaste är i alla fall att man faktiskt kommer igång.

Själv så sparar jag med målet att kunna leva helt ekonomiskt oberoende längre fram i tiden. Vi får se hur det går med det!

Var bör man spara?

Enklast är om du sparar hos din bank. Där kan du ha din buffert så att den är lätt att nå om det behöver göras hastigt. Men om du även ska investera en del av dina sparpengar så kan du sätta in pengarna på Avanza, Nordnet, Savr eller Lysa.

Läs vidare om Hur man börjar månadsspara eller kika in Inläggen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.