20 juni, 2021

Vanliga fällor vid lån

Att låna pengar kan ibland bli direkt nödvändigt. Även om man helst inte bör låna i onödan så kan ett lån bli en räddare i nöden. Trots att Sverige har rediga lagar och regleringar kring lån så finns det vanliga fällor vid lån som man vill känna till. Detta så att man inte råkar gå in i ett dåligt, det vill säga dyrt, avtal. På den här sidan kan du läsa om vad du bör undvika eller tänka på när det kommer till att låna pengar.

Personligen så vill jag helst leva skuldfri utan lån. Dock så finns det ju lägen då det är oerhört behjälpligt med ett lån, eller andra gånger då man helt enkelt inte har något annat val. Lån som jag inte har något emot är framförallt lån till att köpa fastigheter.

Detta eftersom att fastigheten i sig brukar bli en bra investering plus att det är ett hem och inte bara en investering. I övrigt så tror jag det är bäst att man sparar ihop till det man vill eller behöver köpa.

På så sätt drar man inte på sig en massa skulder ”i onödan”, i längden så sparar man pengar på detta eftersom att man slipper köpa saker på ränta. Tar man något på avbetalning så får man betala extra för det och då har man egentligen slösat pengar.

Samtidigt så är tid en faktor och alla prioriterar olika så man får välja helt själv hur man gör där. Vissa föredrar helt enkelt att inte låna medan andra inte oroar sig särskilt mycket över det. Men ska man låna, då bör man ha koll på vanliga fällor vid lån.

spacer

Räkna först, teckna sen

Oavsett vad du ska låna till så tycker jag att du verkligen bör räkna på vad det faktiskt innebär innan du tar lånet. Gå över siffrorna så att du har full koll på detaljerna för lånet. Gör det framförallt innan du skriver på något så att du inte binder dig till något dåligt. Till exempel kan du kolla upp följande saker:

 • Hur mycket ränta betalar du?
 • Kan du betala av lånet fortare om du vill?
 • Hur mycket ska du betala per månad?
 • Kan du betala tillbaka även om du förlorar inkomster?
 • Vilken långivare är bäst för din situation?

Se över detaljerna och gå igenom allting i lugn och ro utan att stressa så att du vet vad du ger dig in på. Lån kan vara behjälpliga men ett dåligt lån kan sabba hela din privatekonomi för många år framåt i tiden. Jag förutsätter att man inte ingår ett lån man vet att man inte kan betala av.

Att göra hemläxan först kan vara en självklarhet för vissa men för andra så är det något som man kanske stressar förbi. Läs på om villkoren och allt först, man har ju sett en del skräckexempel på till exempel TV-serien Lyxfällan. Räknar du först så minskar risken att du går på vanliga fällor vid lån.

spacer

Vanliga fällor vid lån att undvika

Så låt oss se vilka vanliga fällor vid lån som man bör ha koll på så att man undviker dåliga erbjudanden. En vanlig fälla som folk går i när man ska låna pengar är höga månatliga avgifter. Om du till exempel måste betala en hög avgift för varje faktura eller avi så kan det snabbt bli onödigt dyrt.

Har lånet onödiga månadsavgifter så gör du nog bäst i att hitta en annan långivare. Detta så att du inte blir fast i ett dåligt avtal.

En annan viktig sak att tänka på är vad som sker om du missar en avbetalning, eller flera. Hur mycket går räntan upp om du faller bakom med betalningarna? Vissa långivare har riktiga ockerpriser vilket gör att man riskerar att fastna i en riktig lånfälla om det går dåligt.

Hamna inte i en lånfälla utan undvik eller tänk på dessa saker:

 • Låna inte om det inte är nödvändigt eller gynnsamt
 • Tänk på att alltid kunna betala av lånet som du tar, även om oförutsedda saker sker
 • Gör en ordentlig och tydlig budget för lånet och din privatekonomi
 • Jämför olika långivares erbjudanden för att pressa priset
 • Se över lånets detaljer ordentligt
 • Tänk på risken ett lån innebär

Följer du dessa punkter så bör du ha en god chans att inte ingå ett dåligt avtal. Tänk först, teckna sen!

Läs mer om att Låna Pengar här.

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.