16 november, 2022

Tjäna Pengar

Att Tjäna Pengar är något som många strävar efter att göra. Ett av de absolut bästa sätten att göra det på är via investeringar på börsen. Men ingenting är riskfritt och man ska alltid vara smart med sina pengar. Läxor kan bli onödigt dyra om man inte tänker till på förhand.

Det första man ska lära sig när man vill börja lära sig om att tjäna pengar är att man ska vara oerhört, oerhört källkritisk. Ta allt som du hör inom ämnet med en stor nypa salt.

Om något låter för bra för att vara sant, då är det i princip alltid det. Så var på din vakt mot alla sorters tips och förslag.

Med det sagt så var inte rädd för att följa eller lära dig av andra. Men gör det på ett smart sätt. Att lita för mycket på någon annan brukar oftast leda till kostsamma misstag.

Bästa sidorna att investera på:

Bäst för aktier

Avanza är den handelsdepån som år efter år vinner pris för nöjdast kunder.

Jag själv använder deras hemsida för att handla med värdepapper.

Hemsidan är väldigt enkel att använda, det värdesätter jag högt.

Billigast Fonder

Hos Savr så får man bättre, lägre, räntor än hos andra plattformar.

Varför betala mer än nödvändigt?

Mina fonder har jag därför här, det sparar mig mycket pengar över tid.

P2P-Lån

Jag har utvärderat många olika plattformar för P2P-lån under åren.

Den som jag anser vara allra bäst just nu är Savelend.

Deras tjänst för att automatiskt investera i lån står ut från mängden. Jag har dock sålt av mina P2P-lån för att investera i aktier istället.

spacer

Olika sätt att investera

Förutom börsen så kan man till exempel investera i onoterade aktier, P2P-lån, kryptovaluta, guld, konst och liknande. Möjligheterna är många men jag personligen föredrar aktier.

Mitt förslag är att du börjar med börsen, det vill säga med fonder eller aktier. Att komma igång med att investera är faktiskt väldigt enkelt.

Man skapar snabbt ett konto hos till exempel Avanza eller Nordnet. Sedan så är det bara att flytta över pengar från sitt bankkonto till sin handelsdepå som det heter.

Sedan så är första aktieköpet bara ett par klick bort. Men man ska inte ha så bråttom. Visst, det bästa sättet att lära sig på är att göra det. Dock så gör man gott i att inte förhasta sig.

Samla kunskap

Just för att inte förhasta sig sig så kan man till exempel läsa en bok om investeringar. Det finns många bra böcker som ger dig en god grund för hur du kan tänka kring allt.

Jag själv uppskattade tankegångarna i boken ”Så här kan alla svenskar bli miljonärer” av Per Håkan Börjesson.

På börsen bör man ta det långsamt och försiktigt. Jag gillar tanken om att månadsspara över lång tid i stora och stabila bolag. Det känns som ett bra sätt för att minska risken att förlora pengar på.

Oavsett hur du gör det, samla in lite kunskap innan du börjar handla. Men, köp inte någon kurs. Många profiler eller personer inom investeringar säljer olika slags kurser.

De kan inte lära dig något som du inte kan hitta själv gratis på nätet. Hade dom varit så bra på att investera, då hade dom inte behövt sälja kurser.

spacer

Tjäna Pengar på Aktier

För att du ska ha en god möjlighet att tjäna pengar på aktier så tycker jag att du ska läsa på om utdelningsaktier.

Många bolag som delar ut pengar till sina aktieägare är stora och stabila. Genom att köpa aktier i ett bolag som delar ut så får man pengar utbetalade. Olika bolag delar ut pengar olika ofta.

Vissa gör det månadsvis, kvartalsvis, på halvårsvis och andra delar ut på årsbasis. När du får utdelningen så kan du enkelt återinvestera pengarna i samma eller i en annan aktie.

Sparar du månadsvis, samt återinvesterar din utdelning som du får så är du på god väg att bygga en pengamaskin. Detta eftersom att du då nyttjar det som kallas för ränta-på-ränta effekten.

Över tid så kommer din portfölj förhoppningsvis att växa sig större och större, dela ut mer och mer och därmed växa snabbare och snabbare.

Avanza

För egen del så använder jag primärt Avanza när jag köper aktier. Jag har också använt Savr för att investera i fonder och är mycket nöjd med båda sajter.

Vanligast brukar vara att man väljer mellan att investera i aktier via Avanza eller via Nordnet. Vad som avgör är mest en smaksak. Nordnet har dock visat stabilare på senare tid då Avanza haft en del problem.

Men det som väger tyngst för mig är hur lättanvänd sidan är och vad jag tycker om designen. Där vinner Avanza med hästlängder i mina ögon.

spacer
Aktier & Fonder

Aktier så väl som Fonder är olika slags värdepapper. Dessa kan man handla på börsen om det är värdepapper för ett börsnoterat bolag.

Det går även att handla aktier i onoterade bolag, men det är betydligt krångligare. Läs mer om vad aktier och fonder är här på sidan.

Trackers

Man kan även köpa en så kallad tracker, det är ett instrument som följer värdet på ett underliggande instrument eller värdepapper. Dessa är mer komplexa och kanske inte något man fokuserar på direkt i början.

Men de är smidiga och bra, man kan till exempel investera i Amazon utan courtageavgift eller växlingskurs till dollar via en tracker.

Trackers är också bra för att de möjliggör investeringar i värdepapper som man annars inte hittar på svenska börsen. Till exempel om man vill investera i Tencent Games så kan man enkelt göra det via trackers.