30 september, 2021

Tänka på vid lån

Det finns väldigt viktiga saker att tänka på vid lån av pengar. Innan man tecknar eller skriver på något överhuvudtaget så gäller det att tänka till. Genom att göra det så undviker du ofta att hamna i vanliga lånfällor. Du kanske till och med undviker att ta ett lån om du hittar en bättre och smartare lösning.

Den som inte tänker till rejält utan bara tar första bästa lån kan sabba sin privatekonomi rejält. Lån är i mina ögon en sista utväg och något som man verkligen bör undvika. Framförallt när det gäller SMS-lån och liknande lösningar med snabblån.

Oftast så är det ju faktiskt bäst att faktiskt spara istället för att låna pengar. Men, ibland har man inte mycket till val och rätt lån behöver inte vara särskilt farligt. Men vad ska man tänka på vid lån av pengar? Vad är viktigt att ha i åtanke innan, under och efteråt?

Det hoppas jag på att besvara i det här inlägget, så att du kan förbättra dina möjligheter att ta ett schysst och gynnsamt lån. På så sätt undviker du att hamna i en lånfälla som kan vara förödande i många år framöver, ibland föralltid.

Ju mer du tänker igenom och går över innan du skriver på något, desto bättre chanser har du att göra ett smart och bra val. Det lönar sig sällan att gå igenom saker och ting efteråt eftersom att man då redan bundit sig till ett avtal. Så förhasta dig inte när du ska ta ett lån utan ta det i lugn och ro så att du hinner se över alla parametrar.

spacer

Tänka på vid lån

Det absolut första som jag skulle tipsa dig om att tänka på när du funderar över att ta ett lån är om du verkligen behöver låna pengar? Handlar det om ren konsumtion så är det oftast bäst att spara ihop pengar istället. Visst, det tar kanske längre tid men det kommer säkerligen kännas bättre när du väl sparat ihop pengarna som behövs.

Du kommer att ha gjort dig själv en redig tjänst och du kommer att ha sparat pengar på det hela eftersom att du slipper betala ränta, månadsavgifter och andra kostnader som hör till ett lån.

Tänk till innan

Så den första saken att tänka på är: Behöver jag verkligen låna? Eller kan jag spara ihop pengar istället?

Den punkten hör väldigt mycket ihop med nästa punkt: Hur mycket behöver jag låna? Kommer den och den summan att räcka eller behövs det mer? Här så handlar det ju givetvis väldigt mycket om just Vad du ska låna pengar till. Räcker det med ett lån eller kommer du riskera att behöva låna ännu flera gånger?

Kommer du fram till att det möjligtvis behövs flera lån så är du förmodligen i en rätt så farlig sits. Tänk om du inte kan betala av det första lånet men ändå kommer att behöva låna mer sedan? Då är du illa ute och riskerar att sabba din privatekonomi rejält.

Nästa viktiga punkt är, klarar jag att betala av lånet? Det kan verka enkelt nu men vad händer om du förlorar inkomster? Till exempel om du blir av med jobbet. Klarar du fortfarande att betala av lånet? Om inte så kan det vara en stor risk.

Om det skulle bli problem med avbetalningen, har du någon som kan hjälpa dig? Det skadar aldrig att kolla upp sådant innan så att man vet att man har sitt på det torra. Även om det skulle skita sig så att säga.

Så innan du lånar något eller skriver på något avtal, tänk på detta:

  • Behövs lånet verkligen?
  • Kan jag spara istället för att låna pengar?
  • Hur mycket pengar behöver jag låna?
  • Kan jag betala av lånet i tid enligt avtalet?
  • Kan jag få hjälp att betala av det om jag tappar inkomster?
spacer

Tänk till vid lånet

Om du har kommit fram till att ett lån är den rätta vägen för dig att gå så tar inte tänkandet slut där tyvärr. Nu måste du ju se till att du får det bästa möjliga lånet för just dig och din privatekonomi. Du vill givetvis undvika lånfällor samtidigt som du vill få bästa möjliga ränta och avtal.

Ett par viktiga saker att tänka på när man ska låna pengar är att hålla nere månadskostnaderna. Vissa lån kommer hand i hand med höga avgifter för fakturor eller andra månadskostnader. Försök att undvika dessa så gott det går då det endast betyder högre kostnader för dig.

Jämför lån

En riktigt, riktigt bra sak som du kan göra när du ska låna pengar är att jämföra lån. Genom att göra det så kan du snabbt se vilka lån som är bra och mindre bra. Du kanske får en betydligt lägre ränta hos en aktör jämfört med hos en annan.

Jämför du då inte så kanske du helt missar det och fastnar med ett onödigt dyrt lån, vilket är det sista som man vill råka göra. Att jämföra lån håller också nere antalet kreditupplysningar som görs vilket är gynnsamt för dig. Detta eftersom att kreditupplysningar negativt påverkar din kreditvärdighet.

Det sänker alltså chansen för dig att få bra lånevillkor, något som i längden kostar onödiga pengar som du istället kunde ha lagt på annat, som till exempel att betala av lånet.

Se till att du alltid har full koll på avtalets alla parametrar. Kan du betala av lånet tidigare om du vill? Om ja, kostar det något extra? Om nej, kanske är det bättre att välja ett annat lån? Missa heller inga dolda avgifter som gömmer sig som månadskostnader, fakturakostnader eller andra kostnader.

Så när du ska låna pengar, tänk på detta:

  • Kolla upp alla avgifter och kostnader noggrant
  • Jämför Alltid lån innan du skriver på något
  • Försök att hålla nere antalet kreditupplysningar
  • Se över alla parametrar i avtalet
  • Ha alltid en plan B redo
spacer

Tänka på vid lån

Genom att ha punkterna som jag tagit upp här i åtanke när du lånar pengar så minskar du risken att fastna med ett dåligt och dyrt lån. Gör dig själv en tjänst och tänk till en, två och flera gånger innan du ingår ett avtal. Det kommer du att tacka dig själv för väldigt länge.

Ha huvudet med dig, förhasta dig inte och undvik att hamna i en lånfälla. Jag hoppas att tipsen här kommer dig väl till hands när du funderar på att ta ett lån.

Tack för att du läste sidan, läs mer om Att Låna Pengar Här eller Andra Inlägg Här.

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen