14 april, 2017

Vad är en aktie?

info om länkarna

Vad är en aktie?

Det är väldigt mycket att sätta sig in i när man får upp intresset för börsen. En vanlig och naturlig fråga att ställa sig då är givetvis: ”Vad är en aktie?”.

Bli inte avskräckt om det är många termer som är förvirrande utan ta det bara i lagom takt och lär dig saker och ting efterhand. Alla är nybörjare från början!

Kort och gott

En aktie är en ägarandel i ett företag. På så vis blir du alltså delägare i företaget som du äger aktier i. För att man skall kunna handla med aktier i ett bolag så behöver det företaget vara ett aktiebolag som har noterat aktierna på en börs eller en handelsplattform.

Företagets ägandeskap styrs alltså av aktierna. Den som har alla aktier äger hela bolaget. Detta är viktigt eftersom att aktierna också innebär att du har rösträtt på till exempel bolagsstämmor. Om du skulle äga alla aktierna i ett bolag så har du 100% av alla röster.

Bästa sidorna att investera i aktier på

Avanza

Avanza är den handelsdepån som år efter år vinner pris för nöjdast kunder.

Jag själv använder deras hemsida för att handla med värdepapper.

Hemsidan är väldigt enkel att använda, det värdesätter jag högt.

Nordnet

Nordnet är största utmanare till Avanza och dom blir bättre och bättre för varje år som går.

Faktum är att man nog är på väg att köra om Avanza som bästa sidan för investerare. Utbudet är till exempel bättre här och man får källskatt på utdelningar åter fortare.

Lysa

Du kanske känner igen namnet Lysa redan? Om inte så är det en så kallad fondrobot. Men den investerar inte bara i fonder, om du inte vill.

Det är en robot som sköter hela jobbet åt dig och investerar medan du kan göra annat. Enklare blir det inte.

spacer

Hur handlar man med aktier?

Tack vare teknologins under så är det nuförtiden väldigt lätt att handla med aktier. Du behöver bara bli medlem på en handelsplattform som Avanza, Degiro eller NordNet. Det går fort att skapa ett konto och det kostar ingenting.

När du väl är medlem på sidan så behöver du bestämma dig vilket slags konto du vill använda. Vanligast och enklast är ett ISK eller ett KF.

Detta eftersom att dessa konton schablonbeskattas, så du slipper deklarera något alls på egen hand. Men ha i åtanke att du ej kan göra avdrag för förluster med dessa slags konton.

Sedan när du har skapat ditt konto. Ja då för du över pengarna som du vill handla för och söker upp bolagen som du vill köpa aktier i.

Jag rekommenderar Avanza tack vare deras snygga och enkla layout. Nordnet har andra funktioner, som ShareVille som är bra men jag gillar inte deras layout för fem öre.

Finns det olika slags aktier?

Ja det finns A-, B-, C-aktier och preferensaktier. Om man inte vill vara involverad i företaget och inte bryr sig om sin rösträtt så behöver man bara köpa B-aktier och C-aktier. Dessa aktier ägs oftare av privatpersoner och därför så är omsättningen vanligtvis högre.

spacer

Vad är en preferensaktie?

Preferensaktier är som vanliga aktier fast med företrädesrätt. Det ger dig alltså företräde till utdelning före stamaktierna(A-, B- och C-aktier). Det är inte ovanligt att det finns en förutbestämt fast utdelning för preferensaktierna till skillnad från stamaktierna som inte har det.

Vad är en utdelningsaktie?

Utdelningsaktier kallar man aktier i bolag som delar ut delar av sin vinst. Detta är väldigt gynnsamt om man vill äga samma bolag under en längre tid eftersom att man kan återinvestera utdelningen från aktierna i bolaget.

Läs mer om det här: För- och nackdelar med Utdelningsaktier.

Vilken kontotyp borde jag använda?

Jag rekommenderar att du använder ett ISK eller KF för att investera. Det anser jag vara mer gynnsamt än ett vanligt Aktie- och fondkonto.

Läs mer om det här: ISK eller KF: Rätt kontotyp är viktig.

spacer


Kika in Inläggen eller läs mer om att Spara Pengar.