14 april, 2017

Vad är en aktie?

Vad är en aktie?

Det är väldigt mycket att sätta sig in i när man får upp intresset för börsen. En vanlig och naturlig fråga att ställa sig då är: ”Vad är en aktie?”.

Bli inte avskräckt om det är många termer som är förvirrande utan ta det bara i lagom takt och lär dig saker och ting efterhand. Alla är nybörjare från början!

Här kan du läsa om vad en aktie är för något och var du kan handla med aktier på olika börser.

Kort och gott

En aktie är en ägarandel i ett företag. På så vis blir du alltså delägare i företaget som du äger aktier i. För att man skall kunna handla med aktier i ett bolag så behöver det företaget vara ett aktiebolag som har noterat aktierna på en börs eller en handelsplattform.

spacer

Hur handlar man med aktier?

Tack vare teknologins under så är det nuförtiden väldigt lätt att handla med aktier. Du behöver bara bli medlem på en handelsplattform som Avanza, Degiro eller NordNet.

Sedan så för du över pengarna som du vill handla för och söker upp bolaget som du vill köpa aktier i.

Jag rekommenderar Avanza tack vare deras snygga och enkla layout. Nordnet har andra funktioner, som ShareVille som är bra men jag gillar inte deras layout för fem öre.

Finns det olika slags aktier?

Ja det finns A-, B-, C-aktier och preferensaktier. Om man inte vill vara involverad i företaget och inte bryr sig om sin rösträtt så behöver man bara köpa B-aktier och C-aktier. Dessa aktier ägs mer av privatpersoner och därför så är omsättningen högre.

spacer

Vad är en preferensaktie?

Preferensaktier är som vanliga aktier fast med företrädesrätt. Det ger dig alltså företräde till utdelning före stamaktierna(A-, B- och C-aktier). Det är inte ovanligt att det finns en förutbestämt fast utdelning för preferensaktierna till skillnad från stamaktierna som inte har det.

Vad är en utdelningsaktie?

Utdelningsaktier kallar man aktier i bolag som delar ut delar av sin vinst. Detta är väldigt gynnsamt om man vill äga samma bolag under en längre tid eftersom att man kan återinvestera utdelningen från aktierna i bolaget.

Läs mer om det här: För- och nackdelar med Utdelningsaktier.

Vilken kontotyp borde jag använda?

Jag rekommenderar att du använder ett ISK eller KF för att investera. Det anser jag vara mer gynnsamt än ett vanligt Aktie- och fondkonto.

Läs mer om det här: ISK eller KF: Rätt kontotyp är viktig.

spacer


Kika in Inläggen eller läs mer om att Spara Pengar.

amazon salt and pepper shakers