15 april, 2017

Månadsspara

Sidan ”Månadsspara” innehåller en annonslänk till Avanza.

Anledningarna till att man bör månadsspara är många. Nyttorna är allmänt kända och många verkar överens om att det är något som man ska göra. Men det gäller ju att ta tag i det och att komma igång också. Här kan du läsa om hur och varför du bör månadsspara.

Varför månadsspara?

Att ha en buffert med pengar att använda till nödsituationer är en oerhört viktig trygghet. Man vet ju faktiskt aldrig vad som händer. Det är bättre att vara väl förberedd utifall att en jobbig situation som utmanar ens privatekonomiska stabilitet uppstår.

Ibland kan det bli tight att få in månadssparande i en budget men det är faktiskt väldigt viktigt och det bör prioriteras högt. Man behöver inte spara mycket för att det ska vara värt det. En buffert kan vara skillnaden som avgör en situation helt och hållet.

En ekonomisk buffert i form av sparkapital är som en krockkudde som man verkligen inte vill vara utan. Att slippa behöva ta ett lån för att klara en oväntad utgift besparar en så mycket stress och tid.

Låt pengarna växa

När man väl kommit igång och börjat att månadsspara så gäller det att hålla sig till sin plan. Låt pengarna växa till sig istället för att gå och norpa då och då.

Tänk dig en bonde som odlar grönsaker, hon skördar inte hela tiden utan hon låter det växa till sig. När tiden är rätt, först då skördar man.

För att underlätta att låta pengarna vara kvar så kan du sätta upp sparmål. Då är det enklare att peppa sig själv till att låta pengarna ligga. Samtidigt så ska man ju leva också, så precis som med det mesta i livet så krävs det en balans.

Hur börjar man Månadsspara

Hur mycket bör man månadsspara?

Ett bra och enkelt knep är att spara 10% oavkortat av alla inkomster som du får in. Sätt dessa pengar på ett konto som du inte rör på flera år. Det vill säga, om du får ut 20 000 kr efter skatt, sätt undan minst 2000 kr.

Sätter du dig ned och räknar på det så kommer du säkerligen bli förvånad över hur mycket pengar som det faktiskt blir tillslut. Faktum är att det inte tar särskilt lång tid innan man börjar se nyttan och effekten av ett kontinuerligt sparande.

Men det viktigaste är inte hur mycket man sparar utan det viktigaste är att man faktiskt sparar. Man ska inte tänka att man sparar för lite för att det ska vara värt det. Spara ändå! Även om du sparar lite per månad nu så kanske du ökar det i framtiden. Men tala inte bort dig själv ifrån att spara.

Ta hjälp av en budget

Med det sagt så är det bästa sparandet det som faktiskt blir av. Gör upp en budget, sätt upp en plan och börja spara. Budgeten behöver inte vara mer avancerad än att du uppskattar dina utgifter och inkomster månad för månad.

Gör du det så får du snabbt en överblick över var dina pengar tar vägen varje månad. En budget är jättebra för att hitta ”läckor” i privatekonomin.

Prova att skriva ned vad du köper eller spenderar pengar på en hel månad eller två. Ibland blir man förvånad över hur mycket pengar småsummor egentligen blir i det stora hela.

Hur ska jag månadsspara?

Det är väldigt individuellt men jag skulle säga att om du har tiden och orken så investera på börsen. Väljer du stora och starka bolag som funnits och levererat i flera decennier så kommer du oftast att göra en god affär på lång sikt.

Det gäller dock att göra sin efterforskning, så läs på om vad du än tänker ge dig in på. Börsen innebär inte bara en möjlighet att utöka sitt kapital utan man kan förlora allt sitt insatta kapital om det vill sig illa.

Vill man spara pengarna på andra sätt så finns det olika slags räntekonton som man kan använda. Man ska aldrig någonsin investera pengar som man inte har råd att förlora. För det leder bara till stress och dåliga beslut samt förvärrad privatekonomi.

Hur börjar man Månadsspara

Varför just månadssparande?

Utöver allt det som skrivits ovanför så finns det ännu fler anledningar till att månadsspara. Här har jag listat några stycken:

  • Det är ett utmärkt sätt att bygga upp ett sparkapital
  • Risken sprids över tiden
  • Man nyttjar ränta på ränta som även kallas för snöbollseffekten
  • Det är krångligare att ta ut pengarna, så för den slösaktiga är det bra
  • Det blir faktiskt av, med regelbundna insättningar så bygger man snabbt upp sitt sparkapital

Utöver det så kan man även se det som att man får tiden på sin sida. Säg att du sparar en summa pengar varje månad under flera år. Det dröjer inte länge innan ditt sparkapital börjat växa till en summa som är långt mer än du förväntat dig.

Räkneexempel:
Vi antar att du månadssparar 1.000 kronor i en aktiefond under ett år. Under årets första månader sjunker börsen vilket innebär att du får fler andelar för varje insättning.

När börsen sedan vänder i augusti har du fler andelar som är med och växer. I slutet av året är börsen tillbaka till ±0 och varje andel är åter värd 100 kronor. Totalt har du satt in 12.000 kronor.

Din fond är nu värd 13.820 kronor (138,2 andelar x 100 kronor) vilket innebär en värdeökning på 15,2%. Hade du gjort en engångsinsättning på 12.000 kronor i början av året hade börsutvecklingen gjort att du fortfarande vid årets slut hade haft 12.000 kronor, dvs ingen värdeökning alls. Alltså – genom att månadsspara kan du tjäna pengar på börsens svängningar.”

Källa: aktieansvar.se

Video om att månadsspara

Se vad EFN Ekonomikanalen säger om att månadsspara i videon här nedanför.

Viktigaste steget

Det absolut viktigaste steget är steg 1, nämligen att börja. Kommer du inte igång så kommer inget att ske. Ju tidigare i livet man börjar spara och investera desto bättre. Detta eftersom att man då har mer tid på sin sida.

Hos Avanza(annonslänk) kan du bli medlem kostnadsfritt och börja planera ditt sparande redan nu.

Det skadar verkligen inte heller att läsa ett par böcker om just sparande och investeringar heller för den delen. Ju mer du lär dig genom att läsa desto mindre slipper du lära dig genom att förlora pengar.

Tack för att du läste sidan ”Hur börjar man Månadsspara”. Kika in inläggen eller läs om vad Aktier eller Fonder är.