15 april, 2017

Om att Månadsspara

Kom igång och månadsspara

Anledningarna till att man bör månadsspara är många och rätt så självklara. Men det gäller ju att ta tag i det och att komma igång. Här kan du läsa om hur och varför du bör månadsspara.

Varför månadsspara?

Att ha en buffert med pengar att använda till nödsituationer är alltid tryggt. Man vet ju faktiskt aldrig vad som händer och det är alltid bättre att vara väl förberedd för det värsta.

Ibland kan det bli tight att få in månadssparande i en budget men det är faktiskt väldigt viktigt och det bör prioriteras högt.

Låt pengarna växa

När man månadssparar så gäller det att hålla sig till sin plan. Låt pengarna växa till sig istället för att gå och norpa då och då. Tänk dig en bonde som odlar grönsaker, hon skördar inte hela tiden utan hon låter det växa till sig.

Har man mål uppsatta så är det ännu viktigare att hålla sig från att ta ut pengarna i förtid. Sparar man bara för att ha en buffert så är det givetvis enklare att ta ut pö om pö.

Hur börjar man Månadsspara

Hur mycket bör man månadsspara?

Ett bra knep är att spara 10% oavkortat av alla inkomster som du får in. Sätt dessa pengar på ett konto som du inte rör på flera år.

Sätter du dig ned och räknar på det så kommer du säkerligen bli förvånad över hur mycket pengar som det faktiskt blir i slutändan.

Med det sagt så är det bästa sparandet det som faktiskt blir av. Gör upp en budget, sätt upp en plan och börja spara.

Hur ska jag spara?

Det är väldigt individuellt men jag skulle säga att om du har tiden och orken så investera på börsen. Väljer du stora och starka bolag som funnits och levererat i flera decennier så kommer du oftast att göra en god affär.

Det gäller dock att göra sin efterforskning, så läs på om vad du än tänker ge dig in på. Börsen innebär inte bara en möjlighet att utöka sitt kapital utan man kan förlora allt sitt insatta kapital om det vill sig illa.

Vill man spara pengarna på andra sätt så finns det olika slags räntekonton som man kan använda.

Det är iallafall lite roligare än att bara ha pengarna liggandes på ett bankkonto. Kom dock ihåg att se till att dina pengar skyddas av insättningsgarantin.

Hur börjar man Månadsspara

Varför just månadssparande?

Utöver allt det så finns det ännu fler anledningar till att månadsspara, här har jag listat några stycken:

  • Det är ett utmärkt sätt att bygga upp ett sparkapital på.
  • Risken sprids över tiden.
  • Man nyttjar ´snöbollseffekten´
  • Det är krångligare att ta ut pengarna så för den slösaktiga är det bra.
  • Det blir faktiskt av, med regelbundna insättningar så bygger man snabbt upp sitt sparkapital.

Räkneexempel:
Vi antar att du månadssparar 1.000 kronor i en aktiefond under ett år. Under årets första månader sjunker börsen vilket innebär att du får fler andelar för varje insättning. När börsen sedan vänder i augusti har du fler andelar som är med och växer. I slutet av året är börsen tillbaka till ±0 och varje andel är åter värd 100 kronor. Totalt har du satt in 12.000 kronor.

Din fond är nu värd 13.820 kronor (138,2 andelar x 100 kronor) vilket innebär en värdeökning på 15,2%. Hade du gjort en engångsinsättning på 12.000 kronor i början av året hade börsutvecklingen gjort att du fortfarande vid årets slut hade haft 12.000 kronor, dvs ingen värdeökning alls. Alltså – genom att månadsspara kan du tjäna pengar på börsens svängningar.”
Källa: aktieansvar.se

Det kommer att ta tid och det kommer att vara värt det.

Viktigaste steget

Det absolut viktigaste steget är steg 1, nämligen att börja spara. Ju tidigare man börjar desto bättre. Hos Avanza kan du bli medlem kostnadsfritt och börja planera ditt sparande redan nu.

Det skadar verkligen inte heller att läsa ett par böcker om just sparande och investeringar heller för den delen. Ju mer du lär dig genom att läsa desto mindre slipper du lära dig genom att förlora pengar.

Du läste ”Hur börjar man Månadsspara”. Kika in inläggen eller läs om vad Aktier eller Fonder är.

amazon salt and pepper shakers