27 augusti, 2022

Sänkt ränta på lån

Att få sänkt ränta på lån man redan har eller på nya lån är inte så svårt som man kan tro. Det finns dock en del viktiga saker att ha i åtanke. Den här sidan är menad för att hjälpa dig att få en bra överblick över saker och ting som har med nya eller befintliga lån att göra.

Lån med låg ränta

Om man sitter i en sits där man behöver eller vill låna pengar så vill man givetvis göra så till bästa möjliga räntan. Det vill säga lägsta möjliga räntan. Detta eftersom att räntan är den avgift du betalar för att få ta lånet av långivaren.

Ju högre ränta du har, desto mer kostar lånet och en hög ränta innebär en högre risk. En högre risk för att du inte kan betala av lånet enligt plan om oväntade situationer uppstår.

Därför så är det väldigt viktigt att man inte bara tar första bästa lånet som man ser eller erbjuds. Det kan skilja sig väldigt stort i kostnaden för ett lån jämfört med ett annat. Anledningen är att olika långivare erbjuder olika attraktiva lån.

Genom att ta det hela lugnt och försiktigt, steg för steg så minskar du markant risken för att hamna i en lånfälla. För om du blir sittandes med ett väldigt dyrt lån och förlorar din inkomst så är du ute på hal is.

Vissa personer hamnar ibland i så illa situationer att man behöver ta andra lån för att kunna amortera sitt befintliga lån. Då är man verkligen illa ute så det gäller att tänka till innan man ingår i ett avtal.

Det är dock inte bara räntan man ska kika på. Läs igenom hela avtalet lugnt och noggrant så att du vet exakta villkoren. Ofta finns det en del dolda avgifter som man kanske inte lägger märke till vid första anblick.

Står det till exempel något om månadsavgifter? Avgifter för fakturor? Sådana småkostnader kan månad efter månad ändå bli en hel del pengar tillslut.

spacer

Fällor att se upp för vid lån

Det första du behöver se över är din effektiva ränta. Är den rimlig? Hur mycket kommer du att ha betalat i ren ränta när lånet är avbetalat? Räkna på det och fundera på om det är ett OK pris i dina ögon.

Vad har lånet för månadsavgifter eller fastna kostnader? Det är också jätteviktigt att se över så att du inte betalar en massa pengar i onödan. Ett annat lån kanske inte har en enda av de avgifterna som lånet du kikar på just nu har.

Klarar du av att betala lånet även om du blir av med till exempel ditt jobb? Räkna alltid på ”Worst case scenario” och se hur det skulle påverka din situation. Försök att alltid undvika att ta lån som möjligtvis skulle kunna sätta dig i konkurs.

Har du till exempel garanterat lånet med någon säkerhet som du kan sälja om du förlorar inkomst? Klarar du dig utan det som du behöver sälja i så fall? Fundera noga.

Se också över vad avtalet säger om att betala av lånet i förtid. Det är en möjlighet som du absolut vill ha, så att du kan amortera snabbare eller betala av det fortare.

Det finns en hel del man ska se upp med innan man skriver på något, du kan läsa mer om fällor att undvika vid lån här på bloggen.

spacer

Hur man hittar bästa lånen

Det finns ett nästintill oändligt antal med olika långivare i Sverige som gärna vill att du ska ta lån hos dem. Men hur vet man vilken långivare som är bäst för ens egen situation? Det kan vara överväldigande att försöka välja rätt när det finns så många alternativ.

Sänkt ränta på lån innebär inte bara att sänka räntan på befintliga lån, utan att göra på rätt sätt när man letar ett lån att ingå i. Genom att göra lite förarbete så kan man garanterat förbättra lånet som man tillslut väljer att ta.

Men vad ska man tänka på för att få ned räntan så lågt som möjligt?

Jämföra

Jämför alltid innan du skriver på för ett lån. Det sista du vill göra är att ta ett lån, för att sedan råka hitta ett som är mycket billigare. Att jämföra olika lån är väldigt smart, tar inte lång tid och kostar ingenting.

Det finns gott om hemsidor där man kan skicka in en låneansökan och få svar från många olika banker eller långivare. Att använda en sådan tjänst är bra för ditt kreditbetyg eftersom att det då tas färre kreditupplysningar.

Kreditupplysningar

Varför vill man då ta så få kreditupplysningar som möjligt? Jo för att för varje kreditupplysning så kan ditt kreditbetyg faktiskt påverkas negativt. Om det har tagits många kreditupplysningar på dig så sjunker ditt kreditbetyg.

Det i sin tur gör att långivare blir mindre benägna att vilja ha dig som kund. Plus att om de nu tar dig som kund ändå så får du förmodligen sämre villkor och betalar mer pengar i till exempel ränta.

Så var försiktig med kreditupplysningarna innan du ska ta lån så att du inte råkar sänka ditt kreditbetyg.

Stabil ekonomi och bra kreditbetyg

Ju bättre ekonomi du har desto bättre avtal kan du få. Detta eftersom att om din privatekonomi är stark så bör även ditt kreditbetyg vara det. Och det i sin tur gör att du ses som en väldigt pålitlig kund av långivarna.

Därmed får du bättre villkor för lånet och brukar således behöva betala en lägre ränta. Att ordna upp sin privatekonomi har med andra ord väldigt många fördelar. Bättre ränta på lån är bara en av många positiva aspekter.

Dela för att få sänkt ränta på lån

Att dela på ett lån med en annan person brukar ofta betyda att man får väldigt mycket bättre villkor. Detta eftersom att det blir mycket säkrare för långivaren att låna ut pengar till två personer med jobb än bara en.

Skulle en av er råka bli av med jobbet så har den andra förhoppningsvis kvar sitt. Då kan lånet fortsätta amorteras utan problem. Så om du har någon som du verkligen litar på och som litar på dig, då kan det vara en bra idé att ha en som skriver med sig på lånet.

spacer

Sänka räntan på befintliga lån

Om man nu läser detta om att få sänkt ränta på lån, men redan har ett lån då? Är det kört då, sitter man fast med sin ränta lånet ut? Lyckligtvis inte. Det finns faktiskt flera olika sätt att göra på för att få sänkt ränta på lån som man redan har.

Jämför och byt lån

Du kan till exempel jämföra ditt lån med erbjudanden hos andra långivare. Om du betalar 12% i ränta idag men kan ta ett lån på samma belopp som du har kvar på 9% ränta. Då kan du ta det nya lånet, betala av ditt tidigare lån och sedan betala av samma summa fast med lägre ränta.

Har din privatekonomi förbättrats sedan du tog ditt nuvarande lån så brukar sättet ovanför vara väldigt behjälpligt och smart. För i slutändan betalar du mindre för lånet och får mer pengar över. Men då gäller det att ditt avtal tillåter att du betalar av det i förtid.

Omförhandla med nuvarande långivare

Du kan faktiskt också kontakta din nuvarande långivare och försöka omförhandla lånet. Om du går med på att betala av det fortare så kanske du kan få lägre ränta? Du kan också påtala att du kan ta lån hos en annan långivare för lägre ränta men att du vill stanna hos den du har.

Då kanske du kan få lägre ränta där istället. Det skadar aldrig att fråga och det kostar ingenting heller. Så var inte rädd för att lyfta frågan med din långivare. Har du skött dina avbetalningar bra så blir långivaren mer benägen att omförhandla ditt lån.

Amortera av snabbare

Om ditt avtal tillåter det så kan du amortera av lånet snabbare än först tänkt. På så sätt kan du spara pengar genom att betala räntan för en kortare tid. Det blir ofta en väldigt fin win-win situation eftersom att du får bort lånet fortare samt sparar pengar på att göra det.

Samla lån = Sänkt ränta på lån

Om du sitter i en sits där du har flera olika små lån så är ett väldigt smart sätt för att få sänkt ränta på lånen att samla lånen. Säg att du har 4 olika lån med olika räntor till en summa av 40 000 kr.

Då kan du samla dina lån genom att ta ett nytt lån på 40 000 kr om du får lägre ränta än vad dina andra har. Sen betalar du av dina olika lån och har istället bara ett kvar. Har du olika blancolån med hög ränta så brukar det här vara en väldigt smart lösning.

spacer

Sänka räntan på bolån

Om du har ett bolån så kan du också försöka sänka din ränta. Här hänger det mycket på hur det ekonomiska klimatet utvecklats sedan du ingick i ditt nuvarande lån.

Kort och gott så kontaktar du din bank som du har lånat hos, men även ett par eller flera andra banker. Boka in möten och förklara läget om att du vill ha lägre ränta på ditt bolån. Men se till att vara förberedd för du kommer att behöva argumentera för din sak.

Ett par saker som du kan tänka på att göra innan är att värdera om din bostad, ordna bättre kreditbetyg, ta det hela i en lagom takt, kontakta flera olika banker och framförallt jämför din nuvarande ränta mot hur marknaden ser ut just nu.

Med arbete och lite tur så kan du sänka räntan på ditt bolån hos din nuvarande bank eller hos en annan och på så sätt spara lite till mycket pengar. Allt beror såklart på lånet du har och på lånet som du får.

Sänkt ränta på lån

För att avsluta det här inlägget så vill jag pusha på att du ska våga prata om din ränta och ditt lån med din och med andra långivare. Jämför, jämför och jämför. Se till att du alltid läser noga och förstår vidden av det avtal som du ingår.

Skynda och stress aldrig när du ska låna pengar. Ta det lugnt och försiktigt. Fråga andra om hjälp om du inte förstår eller om du tycker något verkar mysko. Att få sänkt ränta på lån kräver faktiskt inte mycket arbete.

Och när du väl har gjort det så kommer du att ha mer pengar över till annat.

Tack för att du läste sidan ”Sänkt ränta på lån”, Tryck Här för att komma till hemsidans inlägg.

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.