ISK eller KF – Rätt kontotyp är viktigt

En fråga som jag ofta får är ”Ska jag ha bolag X i ett KF eller i ett ISK?”. När jag bestämmer om jag ska ha ett bolag i ISK eller KF så handlar det om två saker. Ett, var har företaget sitt legala säte? Två, har bolaget någon utdelning? 

Som sagt så handlar det för mig om två saker när jag väljer mellan ISK eller KF. nämligen var huvudkontoret ligger och om bolaget har utdelningar eller inte. Hur jag väljer:

 • Har bolaget sitt huvudkontor i Sverige så väljer jag ISK.
 • Om bolaget är utländskt och har aktieutdelningar så väljer jag KF.
 • Om bolaget är utländskt men inte har utdelningar väljer jag KF.

Ett utländskt bolag utan utdelning kan ligga i ett ISK likaväl som i ett KF, för enkelhetens skull så lägger jag de alltid i KF för att på så sätt samla ihop portföljerna.

Aktieutdelningar från utländska bolag beskattas med en källskatt. Den går att få tillbaka både om man har ISK eller KF. På ett ISK så är däremot problemet att schablonintäkten avdragsgill mot förluster och ränteutgifter i inkomstslaget kapital. Det betyder att om man har underskott i kapital så kan man inte göra avräkning för utländsk källskatt.

Har man däremot sin utländska utdelare på ett KF så står försäkringsbolaget för avräkningen av den utländska källskatten, det betyder att man normalt sett får tillbaka hela den skatten, om än med fördröjning.

Alltså, källskatten på utländska utdelningar får du oftast tillbaka om du har aktien i ett KF.

ISK eller KF – Huvudkontor

En del investerare blir smått förvirrade av det faktum att vissa bolag på till exempel Avanza har en svensk flagga men utdelningen beskattas som ett utländskt bolag. Då måste man kika in ISIN-koderna som varje aktie har.

För att visa så kan vi kika in aktieinformationen för Latour på Avanza:

ISK eller KF

Som du kan se så börjar deras ISIN-kod med bokstäverna SE. Se står för Sverige och betyder att bolaget har sitt huvudsäte här. I 99.99% av fallen så räcker detta för att veta att bolaget kan ligga i ett ISK. Svensk flagga och svenskt ISIN-nummer betyder att bolaget hamnar i en ISK vare sig det har utdelning eller inte.

Nordea däremot har svensk flagga på Avanza men har ju flyttat sitt huvudsäte till Finland. Vi kikar in ISIN-koden!

FI står för Finland och betyder att oavsett att Nordea har en svensk flagga på Avanza(affiliatelänk) så ska den ligga i en KF för att du ska slippa källskatten på dina aktieutdelningar.

Så om bolaget är svenskt och har sitt huvudsäte i Sverige har jag det i en ISK. Är det utländskt, oavsett utdelningar eller ej så har jag det i en KF. En anledning till det är att det blir bökigt att behöva sälja och köpa om bolaget utifall att det skulle börja med utdelningar och jag då har det på ett ISK trots att det är utländskt.

Jag hoppas att det här har förtydligat och underlättar för dig när du ska välja nästa gång. Har du frågor så kommentera gärna så ska jag svara så gott jag kan.

Det är viktigt att man väljer rätt för att slippa krångel med källskatten så se till att du har full koll på det hela innan du väljer.

10 thoughts on “ISK eller KF – Rätt kontotyp är viktigt

 • inte alltid det stämmer med ISIN-koden, har american shipping och den har ett ISIN som börjar på no som i norge, och även BP har jag med amerikansk flagg och ISIN-kod som börjar på us, hade det varit så hade jag fått lägga källskatt men det dras ingen källskatt på dessa innehav, americn har väl någon hemvist i karibien och BP är väl brittisk

 • Finns det nagra nackdelar med att ha Svenska aktier pa ett KF istället för ISK?
  Gillar att samla alla aktier pa samma konto

 • Hej,

  om jag har överskott av kapital varje år genom kortsiktig trading verksamhet exemeplvis och skulle vilja starta en utdelningsportfölj vid sidan av som komplement med i princip endast utländska utdelare så har jag kommit fram till att ISK ändå är minst lika bra om inte bättre än KF. Man slipper förvaltningsavgiften som KF har (även om den är låg) och ändå får man avdrag på hela källskatten per automatik varje år om man förutsätter att överskottet av kapital alltid är tillräckligt. Det ända läget KF är bättre även vid utländska aktier är om man vissa år får underskott av kapital och ska yrka avdrag för detta vid efterföljande år om jag förstått sakem någorlunda rätt ? Tack för en bra blogg.

 • Hej
  Jag har Microsoft i mitt ISK konto och den stiger väldigt bra, tycker du ska jag sälja och överföra mina pengar till AF och köpa igen?
  Väldigt tacksam för svaret!
  Mvh
  Amin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.