8 december, 2017

Vad är Bitcoin?

Vad är Bitcoin?

Bitcoin är i dagsläget den absolut största kryptovalutan även om den inte var den första som skapades. Bitcoin lanserades 2009 med ett helt nytt decentraliserat system. Bitcoin tog världen med storm och har bidragit stort till att intresset för kryptovalutor exploderat på en global nivå.

På den här sidan så gör jag mitt bästa för att svara på frågan ”Vad är Bitcoin?” för att bringa klarhet i det hela.

Vad skiljer Bitcoin från andra valutor?

Bitcoin kan användas till att köpa olika produkter eller tjänster digitalt. På så sätt är det en valuta på exakt samma sätt som svenska kronor.

Men det finns stora skillnader. Bitcoin grundades med tanken att revolutionera systemet för valutor. Eftersom att Bitcoin är ett decentraliserat system så finns det ingen enskild aktör som kontrollerar valutan eller nätverket.

Vem skapade Bitcoin?

När Bitcoin först kom på tal så var tanken att det skulle vara ett betalsystem som baserades på mattematiska bevis. Personen bakom den nya valutan var en mjukvaruutvecklare som kallade sig Satoshi Nakamoto. Hans sanna identitet är fortfarande okänd.

Tanken var att det skulle bli en valuta utan centralt styre, som skulle föras över digitalt och så snabbt som möjligt med så låga avgifter som möjligt.

Vem trycker Bitcoins?

Det är det ingen som gör. Det finns inga fysiska Bitcoins som trycks av en bank vilket även betyder att det inte går att orsaka inflation lika lätt som en centralbank kan göra. Det finns företag som har skapat ett fåtal fysiska Bitcoin.

Istället så skapas nya Bitcoins digitalt av personer som ”minar” (engelskans mining)block med data i ett nätverk.

Samma nätverk sköter även om hand transaktionerna och processerna kring det vilket gör att nätverket är sitt eget betalsystem.

Är antalet Bitcoins begränsat?

Det stämmer. Protokollen för Bitcoin, det vill säga reglerna som styr hur Bitcoin fungerar, säger att det inte kan skapas mer än 21 miljoner av miners.

Men Bitcoin kan delas upp i flera, flera små olika delar och den minsta delen är Satoshi som är en Bitcoin delat på 100 miljoner bitar. Du kanske lade märke till att satoshis är döpta efter skaparen som kallade sig Satoshi Nakamoto.

Vad är Bitcoins baserade på?

Konventionella valutor baseras på antingen guld eller silvemr. I teorin så motsvarar ju varje enskild sedel ett stycke guld som man i teorin skulle kunna ha hämtat ut från banken, fast det går ju inte i praktiken.

Bitcoins däremot är inte baserade på guld utan på matematik.

Över hela världen så används mjukvaror som följer matematiska formler för att producera och hantera Bitcoins. Koden är öppen för alla så vem som helst kan dubbelkolla att ingenting går fel till.

Det gäller även mjukvarorna så att allting är transparent. Därav kallas Bitcoin ibland för folkets valuta. Börjar du få lite koll på ”Vad är Bitcoin?” nu?

Vad kännetecknar Bitcoin?

Det finns flera viktiga aspekter där den här digitala valutan skiljer sig från en vanlig valuta som är utgiven och omskött av en regering. Det är inte bara viktigt att kunna svara på ”Vad är Bitcoin?” utan även Varför finns det?

1. Den är decentraliserad

Ingen enskild auktoritet kontrollerar nätverket. Alla maskiner som arbetar med valutan på olika sätt gör det som en del av ett gemensamt stort nätverk där alla arbetar tillsammans.

Det betyder att i teorin så ska ingen enskild aktör kunna mixtra med valutan och orsaka en krasch och även om nätverket går offline så fortsätter pengarna att flöda i systemet.

2. Enkelt att komma igång

Att starta en affär eller ett företag är inte svårt tack vare digital valuta. Tänk dig hur mycket pappersarbete som du behöver gå igenom för att påbörja affärer av olika slag i samhället. Med Bitcoin så tar det bara ett par minuter att öppna ett konto och skaffa en adress som man kan använda för att ta emot betalningar, med lägre eller helt utan avgifter än en bank erbjuder.

3. Det är anonymt

På sätt och vis. En användare kan ha flera olika adresser och plånböcker för olika kryptovalutor utan att någonting är kopplat till ens namn eller identitet. Men…

4. Det är helt transparent

… Bitcoins lagrar automatiskt detaljer om alla transaktioner som någonsin har hänt i nätverket i en massiv digital liggare som heter blockchain. Blockchainen berättar allt.

Om du har en publik adress för din digitala plånbok med Bitcoins så kan vem som helst se hur mycket den innehåller, men inte att den är din.

Vill man vara lite mer dold så kan det vara smart att byta adresser ofta och att inte skicka för stora summor till en och samma adress.

5. Transaktionsavgifterna är minimala

Jämfört med bankernas system så är avgifterna man betalar minimala och tas ut av olika aktörer som hanterar Bitcoin.

6. Det är snabbt

Du kan skicka pengar till vem som helst var som helst och det kommer fram så fort den processen har hanterats i nätverket.

7. Det går inte att backa

När du har skickat dina Bitcoin så går det inte att backa transaktionen. Det enda sättet du får tillbaka pengarna på är om personen du skickade till skulle skicka tillbaka dem till dig.

Det finns alltså många och stora fördelar med Bitcoin. Inte undra på att den digitala valutan har tagit världen med storm och banat väg för ett helt nytt sätt att hantera pengar på.

Hur lagras Bitcoins?

Man kan bara lagra valutan digitalt i så kallade digitala plånböcker. Plånböckerna kan antingen finnas på en dator eller på internet. Man kan ha flera backuper av sin plånbok på olika ställen för att skydda sitt kapital så mycket som möjligt.

Det vore ju tråkigt om man blev av med allt man har bara för att hårddisken kraschar.

Var kan jag köpa Bitcoin?

En bra och enkel sida att starta med är Coinbase.com(Personlig inbjudningslänk som ger dig och mig cirka 100 kr i bonus om du blir medlem Och använder sidan) där kan man handla med kort och man får in det på kontot direkt. Där kan du både förvara, skicka, köpa och ta emot Bitcoin.

Tack för att du läste ”Vad är Bitcoin?”