Intel missar estimaten för Q4 2022

Elektronikföretagen Intel levererade idag sin rapport Q4 2022 efter stängning. Intel missar estimaten vilket är tråkigt och marknaden verkar inte vara nådig. I skrivande stund så är aktien cirka 7 procent ner i efterhandeln.

Intel producerar bland annat de välkända mikroprocessorerna Pentium och Xeon. Men man tillverkar även många andra datorrelaterade produkter som till exempel moderkort, nätverkskort med mera.

Men Intel missar estimaten alltså estimaten, de viktigaste nyckeltalen i rapporten blev som följer:

  • Intäkter: 14 miljarder dollar jämfört med förväntade 14,4 miljarder dollar.
  • Justerad vinst per aktie: 0,10 dollar jämfört med förväntade 0,19 dollar.
  • Client Computing: 6,6 miljarder dollar jämfört med förväntade 7,4 miljarder dollar.
  • Datacenter och AI: 4,3 miljarder dollar jämfört med förväntade 4 miljarder dollar.

Kort och gott så var det tapp i intäkterna på flera håll och kanter inom det stora företaget. Man har sett ett stort tapp inom till exempel PC-försäljning.

Tydligen så köpte deras kunder många laptops och datorer under pandemin. Dessa behåller man nu istället för att köpa nytt eftersom att ekonomin är mer ansträngd.

Att Intel missar estimaten kan ses som riktmärke

Att Intel missar estimaten behöver i sig inte vara mer än en dålig rapport för ett företag. Men, man kan hävda att deras rapport är lite som en guidning för övriga inom sektorn. Så att det gått dåligt för Intel är på sitt och vis oroande även för andra bolag.

Men det återstår att se om det faktiskt blir så eller inte. Det är många tech-bolag som lämna rapport nästa vecka eller den efter.

Bygger om

Intel har på senare tid gått igenom en fas av förändring där man återigen försöker att nå toppen inom sektorn. Man har bland annat byggt en stor fabrik i Ohio för hela 20 miljarder dollar. Så man ligger verkligen inte på latsidan.

Även utomlands bygger man nytt och fräschar upp. Allt för att kunna bli bättre och leverera ännu bättre produkter. Det återstår att se om satsningen kommer bära frukt eller inte.

Aktiens utvekcling

Det senaste året så har aktien haft det väldigt tufft. Den har tappat hela 42% på 12 månader och det ser inte direkt ut att vända. Aktien stängde för dagen på just precis över 30 dollar men handlas nu i efterhandeln till 28 dollar.

Men efter- och förhandeln kan ibland skilja sig rejält från hur det faktiskt går under dagen. Dock så kan man nog rätt så säkert säga att det ser rätt så mörkt ut för aktien inför imorgon.

Tack för att du läste inlägget ”Intel missar estimaten”!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.