Grönt ljus för sektorns största affär hittills

Aurora är som vi vet inte rädda för att genomföra stora affärer. Tidigare har man i sektorns då största affär köpt upp konkurrenten CanniMed. Nu vill man genomföra ett nytt köp som blir ännu dyrare och aktieägarna i bolaget har godkänt uppköpet.

Bolaget som skall köpas upp heter MedReleaf och är baserade i Markham, Ontario. Tidigare har det talats om en köpesumma på cirka 2.5 – 3.2 miljarder dollar.

När köpet har genomförts så har Aurora utan tvekan ökat sin potential men frågan är om man har gjort det till ett vettigt pris? Redan vid uppköpet av CanniMed så betalade man ett överpris och det lär inte bli annorlunda den här gången.

Oavsett priset så skulle det nya bolaget definitivt bli en potentiell stormakt inom cannabissektorn.

Efter att ha kombinerats till ett enda bolag så skulle det nya bolaget ha en produktionskapacitet på över 570 000 kilo per år spritt över 9 fastigheter varav två ligger i Europa och övriga i Kanada.

I Aurora Sky så beräknas man att ha en produktionskostnad på under en dollar per gram men det återstår att se om det verkligen gäller. Klarar man det så har man gjort det extremt bra.

Köpet av MedReleaf kan dock inte bara ses som positivt. Det är hög tid att belysa det faktum att Aurora lever på lånade pengar. Man köper bolag efter bolag efter bolag med aktieägarnas pengar och jag är mer övertygad nu än någonsin tidigare om att Aurora kommer se en kraftig korrektion innan legaliseringen.

Utspädningen av Auroras aktier har varit enorm och den bara fortsätter och fortsätter. Frågan är hur länge man kan göra detta utan att visa upp särskilt mycket resultat? Aktieägarna bör ha börjat tröttna för länge sen och det är dags för Aurora att visa att man åtminstone kan nyttja en del av all den potential som man samlat på sig.

Samtidigt så ligger legaliseringen en bit bort än så länge. Jag tror att det kommer att bli tufft för Aurora att mäta sig med Aphria och Canopy Growth Corp när vi börjar kika in kvartalsrapporterna efter legaliseringen men det är endast min teori.

Anledningen till att jag tror att det blir så är för att Aphria och Canopy redan visar positiva siffror i slutrapporterna och man har bevisat sig kunna leverera cannabis till låga produktionskostnader.

Aurora har enorm potential men risken ökar just nu snabbare än potentialen enligt mig. Uppköpet av MedReleaf är säkerligen bra och stärker bolaget på lång sikt om man tar vara på all potential men kortsiktigt ökar det risken för en korrektion i kursen.

Något som skulle kunna vara livsfarligt för Aurora eftersom att man använder kursen för att skapa aktier som man förvärvar för. Skulle man ha spätt ut så mycket att aktieägarna börjar överge skeppet så tappar bolaget nästan hela sin förmåga att kunna förvärva bolag.

Jag tror att Aurora snart genomför en split för att få ned antalet aktier. Utspädningen börjar att gå för långt i mina ögon och jag tror att marknaden snart får nog om inte Aurora kan visa upp oerhört positiva resultat inom en snar framtid.

Källor / Läs Mer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.