Hellre investmentbolag än fonder

Jag köper hellre investmentbolag än fonder och jag kommer i det här inlägget att förklara varför. För mig så är det ett solklart val att göra. Jag avstår framförallt gärna fondernas löpande avgifter som äter upp min vinst medan jag tar riskerna.

Avgifterna är som sagt en stor anledning till att jag hellre investerar i investmentbolag än fonder. Varför ska jag löpande betala avgifter på min avkastning? Det vill jag inte, när jag köper fonder har jag en avgift och det är vid köpet och vid sälj som jag betalar courtage. Förutom skatter det vill säga.

Hellre investmentbolag än fonder

Det finns fler anledningar till att jag hellre investerar i investmentbolag än fonder och jag tänkte gå igenom de punkterna nu.

Avgifter

Den största anledningen är avgifterna som jag måste betala till en fond. Trots att det är mitt kapital som jag tar risker med och investerar med, så behöver jag betala löpande avgifter till fonden. Det känns helt galet att bland annat behöva betala en årlig avgift till fonden bara för att vara ägare i den.

Nej tack! Då köper jag mycket hellre aktier i investmentbolag för pengarna som jag hade betalat i avgifter. Fondförvaltaren skall inte sko sig på mitt kapital och min vinst eller förlust när det inte hade funnits någon fond utan investerare som skjuter till pengar.

Sparar man 1000 kr i månaden i tio år med en avkastning på 7% varje år i en fond med 0.7% avgift så betalar man cirka 5300 kr i avgifter. Investerar man exakt likadant fast i en fond med en avgift på 2% så betalar man nästan 15 000 kr i avgifter.

Det är en hel del pengar som äts upp av avgifterna och som jag hellre hade investerat på egen hand. Så avgifterna är en stor del till att jag hellre investerar i investmentbolag än fonder.

Nästan samma sak

Fonder och investmentbolag gör i princip samma sak, beroende på vad för slags fond det är. Ett investmentbolag köper upp, investerar i, förvaltar, säljer och eller lånar ut kapital till andra bolag. Fonder köper och säljer innehav i sin portfölj.

Så varför skulle jag då välja en fond framför ett investmentbolag? Det skulle jag inte. På tre år så har till exempel Investor gått upp nästan lika mycket som Swedbank Robur Allemansfond. Skillnaden är att i Investor så hade jag inte betalat fortlöpande avgifter under tiden samtidigt som jag hade fått aktieutdelningar.

Smidigare

En annan fördel med aktier gentemot fonder är att det, enligt mig åtminstone, är smidigare att förvalta. Vill jag sälja mina aktier av någon anledning så går jag in, lägger en order och får sålt aktierna. När aktierna sålts så är pengarna inne på kontot jag sålde från.

I en fond så får jag sälja, sedan vänta i minst ett par dagar innan jag får in pengarna på mitt konto. Det är inte smidigt och känns inte anpassat till det snabbare moderna samhället vi lever i dag. Samma sak gäller vid köp av aktier och fonder.

När jag fört in pengar på kontot så kan jag köpa aktierna och genast se aktierna på kontot om jag köpte till marknadspris. Fonden får jag vänta på i ett par dagar innan jag ser innehavet på kontot. Det känns som ett förlegat sätt att handla på med fonderna.

spacer

Utdelningar

Det kommer nog inte som en överraskning för någon som följt bloggen ett tag att jag gillar utdelningsaktier. Aktieutdelningarna bör man återinvestera samtidigt som man månads-sparar/investerar långsiktigt.

Det går inte att göra med ett fondinnehav, förutom vissa ETF:er som har aktieutdelningar. Fonden ger mig i regel avgifter men inga utdelningar. Varför skulle jag vilja välja avgifter framför utdelningar?

Aktieutdelningar är en rolig inkomst att få in på kontot emellanåt. Löpande avgifter som äter upp min vinst känns mindre roliga. Så även utdelningarna är en anledning till att jag hellre investerar i investmentbolag än fonder.

Slutord

För att summera det hela så väljer jag investmentbolag framför fonder för att:

  • Ett helt annat sätt att betala avgifter på
  • Många fonder och investmentbolag gör i princip samma saker
  • Smidigare upplägg för mig som investerare
  • Utdelningar istället för avgifter

Jag handlar aktier hos Avanza eller NordNet(affiliatelänkar).

Vad tycker Du om investmentbolag och fonder? Kommentera gärna och berätta!


Har du läst mitt inlägg: Hur blir man rik?

2 thoughts on “Hellre investmentbolag än fonder

  • Jag läser alltid dina inlägg på ihållande investeringar med stort intresse! Faktorer som enskild sparare som kanske inte alltid blir genomlyst här är: Sparhorisont, vilket ju är viktigt inför placeringar, var i livet man befinner sig. Risktagande i förhållande till hävstångseffekt. några tankar bara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.