Anledningar till att Investera i Investmentbolag

Som du som följer bloggen vet så förespråkar jag ofta att man bör investera i Investmentbolag. För nybörjare på börsen så tycker jag att investmentbolag är riktigt bra investeringar. I det här inlägget kan du läsa ett par viktiga anledningar till att fundera över att investera i investmentbolag.

Så varför tycker jag att man bör investera i Investmentbolag? Jo för det första så är det ett relativt enkelt sätt att komma in i börshandeln, för det andra så är det gynnsamt att köpa bolag med kunniga och långvariga ledningar.

Investera i Investmentbolag

  • Du sprider ditt ägande enkelt genom ett köp och ett courtage
  • Nästan alla investmentbolag delar ut aktieutdelningar till sina aktieägare
  • Du kan låta en kunnig ledning sköta jobbet
  • Du får relativt ofta en substansrabatt, det vill säga du får innehaven ett lägre pris
  • Brukar slå börsen i alla börstider
  • Olika investeringsstrategier

För den som är ny till börsen och som inte är van vid alla begrepp så kanske det låter som grekiska men jag gå igenom varje punkt och förklara den närmre.

Sprider risken

Investmentbolag äger andelar eller hela andra bolag och kan på så sätt påverka och hjälpa dessa bolag. För dig som aktieägare så betyder det att du kan investera i till exempel Investmentbolag A, dvs. du köper en aktie och betalar ett courtage.

Men tack vare bolagets portfölj så är du indirekt ägare i flera andra bolag som är aktiva inom olika sektorer. Det vill säga att du får riskspridning tack vare diversifieringen i bolagets portfölj. Så om ett bolag i investmentbolagets portfölj går dåligt så sjunker inte kursen automatiskt eftersom att andra bolag i portföljen kanske gått bättre,

Aktieutdelningar

Att Investera i Investmentbolag ger oftast en aktieutdelning som i sig oftast består av en kontantsumma som årligen delas ut till aktieägarna. Olika bolag hanterar utdelningar på olika sätt. Ibland så delar man ut aktier eller rätter i ett annat bolag men oftast så får man en kontantsumma tillbaka in på kontot som man kan återinvestera, investera i annat eller ta ut igen.

En portfölj som byggs runt Aktieutdelningar kan bli en gedigen pengamaskin på sikt, framförallt om man nyttjar ränta-på-ränta. Vill du läsa och lära mer om det så kan du alltid kika in gruppen ”Utdelningsaktier” på Facebook.

www.ihallandeinvest.se spacer

Ta rygg på en kunnig ledning

Bara för att att ett aktiebolag är ett investmentbolag så betyder det ju givetvis inte att ledningen är kunnig eller duktig. Men kikar man på ett bolags historiska avkastning och resultat så kan man rätt så snabbt och enkelt se om det är ett bolag man vill ta rygg på.

Skickliga förvaltare leder ofta till bra investeringar, likt aktivt förvaltade fonder. Ta Warren Buffet som exempel, han har verkligen styrt sitt företag till otroliga höjder. För att ta rygg på honom och hans resultat så har man bara behövt investera i hans investmentbolag.

Substansrabatt och Premie

När du läser om eller investerar i investmentbolag så lär du ofta läsa termerna substansrabatt eller premie. Det är två väldigt viktiga begrepp att dels förstå vad de betyder men också att hålla koll på och komma ihåg.

Substansrabatt

Säg att Investmentbolag A har 10 innehav i sin portfölj och alla är värda 10 000 kr. Den totala portföljen är alltså värda 100 000 kr. Säg då att Investmentbolag A har 100 00 aktie, då borde deras aktier vara värda 10 kr för att marknadsvärdet skall vara detsamma som innehaven. Men så är det väldigt sällan.

Vi säger att Investmentbolaget A istället kostar 8 kr per aktie, din substansrabatt är då alltså 2 kr. Så genom att köpa aktier i Investmentbolaget A för 8 kronor får du alltså samma underliggande exponering, men betalar mindre än om du köpt aktierna direkt själv.

Det vill säga: Man får alltså ofta en rabatt genom att handla investmentbolag då bolagets värde är lägre än alla bolagens totala innehaven sammanlagt.

Premievärdering

En Substanspremie fungerar på exakt samma sätt fast åt andra hållet. Premie kallas det alltså när investmentbolaget är dyrare att investera i än vad det hade varit att direkt investera i bolagets egna innehåll på egen hand.

En premie måste inte vara en dålig sak. Ibland så handlas investmentbolag till en substanspremie för att: en aktiv förvaltare som historiskt har visat sig ha bra affärsnäsa, ibland kan det löna sig att man betalar lite för att få ta del av kompetensen och affärsförmågan, det kan också betyda att i bolagets innehav så ingår onoterade bolag.

Dessa är inte noterade på börsen och svåra för småsparare att investera i utan att göra det indirekt genom t.ex investmentbolag.

spacer

Brukar slå börsen i alla börstider

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Det är väldigt viktigt att komma ihåg. Samtidigt så har investmentbolag ofta överpresterat mot olika index och det har visat sig i flera fall att investmentbolagen hade varit en riktigt bra investering.

Här nedanför kan du se en jämförelse för hur OMX Stockholm 30-Indexet har presterat gentemot investmentbolagen Investor, Bure, Kinnevik och Latour sedan 9 mars år 2015.

Anledningar att Investera i Investmentbolag

Bara för att man väljer att investera i investmentbolag så betyder det inte att man kommer att slå börsen. Däremot så ökar det en chanser jämfört med att man som nybörjare sitter och gissar sig fram innan man lärt sig alla fällor och tricks som börsen består utav.

Investeringsstrategier

Den sista men inte minsta punkten som motivering för att att investera i olika investmentbolag är att man får ta del av Investmentbolagens olika strategier. I vissa bolag så kanske de endast investerar lite och låter bolaget rulla på av sig självt, precis som när vi vanliga dödliga köper aktier.

Andra gånger kanske man köper en majoritetsandel för att förändra, förbättra och förhoppningsvis öka på bolagets värdering. Det skiljer sig från fall till fall men studerar man vad som görs och hur det har gjorts, samt när det görs så kanske man kan lära sig ett eller två av de kunniga personerna som driver bolagen.

Det här var alltså mina tankar kring att äga investmentbolag. Jag hoppas att inlägget kom dig väl till hands i din jakt på bolag att investera i. Du får hemskt gärna dela eller skicka vidare inlägget till någon som du tror skulle finna det intressant eller dra nytta av det. Det vore guld värt för mig men oavsett vad så tack för att du läste inlägget!

Vill du diskutera Aktier och Privatekonomi på FB så är det bara att klicka in!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Läs Mer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.