Ökar du utgifterna eller sparandet?

När vi får in extrapengar på kontot så är det väldigt lätt att tänka ”lätt fånget lätt förgånget”. Pengar som vi inte räknat med att tjäna spenderas ofta på saker vi normalt sett kanske inte hade köpt. Jag tycker att det är ett intressant fenomen och frågeställning: när du ökar dina intäkter ökar du då utgifterna eller sparandet?

Många försöker bli rika och strävar efter att bli rika. Om man är rik eller inte är ofta en definitionsfråga som baseras på ens perspektiv. Vissa känner sig rika när de har pengar på banken medan andra värdesätter personliga band högre.

Om vi ponerar att rik innebär att man har mycket pengar så tror jag att många är sitt eget största hinder på vägen till rikedom. Varför? Jo för att när intäkterna ökar så ökar man utgifterna istället för att spara eller investera mer pengar.

Jag märker av det tankesättet väldigt tydligt hos mig själv när jag får in mer pengar än vad jag räknat med. Det är lätt att stå i butiken och unna sig något extra, men gör man det varje gång så har den extra inkomsten snart blivit en extra utgift istället.

Precis som vid träning så kan det därför vara bra att ha ´fuskdagar´. Dagar då man unnar sig något extra, vad det än må vara. Då blir det ofta lättare att inte köpa småsaker hela tiden och det i sin tur betyder lägre utgifter.

Annars så är det lätt, åtminstone för mig har jag märkt, att jag tänker att jag skall unna mig något just den dagen men sen inser jag att oj såhär har jag ju tänkt varje dag den här veckan.

spacer

Öka både och

Just på grund av att jag har märkt av det här beteendet hos mig själv så har jag också kunnat agera på det. När jag får in extrapengar som jag inte räknat med eller om jag får in mer än jag tänkt så avsätter jag direkt en del till ett sparkonto.

På så sätt så vet jag att även om jag spenderar extra eftersom att jag hade tjänat extra så har jag även sparat mer än vad jag planerat. När jag började tänka och göra så samt fokusera på att ha en ´fuskdag´ per vecka så märkte jag direkt hur mina utgifter gick ned.

Sparkontot började växa snabbare och det blev helt enkelt enklare att inte slösa bort pengar i onödan. Så för min del vet jag att det fungerar och att det har hjälpt min privatekonomi.

Sådana här småknep finns det många av och vi alla fungerar ju olika så olika saker fungerar för oss. Så länge man är medveten om och inser problematiken så kan man reflektera och agera.

Det blir nästan som att man får överlista sig själv ibland, på sätt och vis. Om du vet med dig att du brukar spendera mer när du tjänar mer så testa dig själv, prova olika knep och olika tankesätt för att hitta något som fungerar för just dig.

Små justeringar i vardagslivet kan ge stora effekter på ens privatekonomi och hälsa. Jag själv köper sällan stora och dyra saker men jag är hemskt dålig när det kommer till småköp. Samtidigt så vill man ju leva också, så det är som precis med allt annat i livet en balansgång.

Har du några liknande knep som du använt eller använder dig utav? Kommentera gärna och berätta! Tack för att du läste inlägget jag hoppas att du har en strålande vecka!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Läs Mer

2 thoughts on “Ökar du utgifterna eller sparandet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.