Trulieves VD om Cannabisindustrins framtid

Kim Rivers heter VD:n för det Florida-baserade cannabisbolaget Trulieve. Bolaget har nyligen öppnat sitt 45:e cannabisapotek och Kim är positiv till framtiden. Samtidigt så belyser hon det faktum att förutsättningarna rent ekonomiskt har ändrats och att bolag måste vara sparsamma.

Marknaden är i ett tidigt skede och enligt många, bland annat mig själv, så har det sett ut som att cannabisindustrin blev en bubbla i stil med IT-bubblan, som sprack. Men Kim Rivers tycker inte riktigt att det stämmer, hon menar på att det finns stora skillnader:

Igår så var hon på Benzinga Cannabis Capital Conference i Fontainebleau Miami Beach och då gav hon sin syn på saken:

“This is not dot-com. This is not where we have no barriers to entry, we can mass-market [and] anyone can access our products and services without any regulatory framework,”

“This is the opposite of dot-com.”

Hon menar att industrin är ny och att det finns långt kvar att gå och att det fortfarande finns enorma möjligheter inom cannabisindustrin. Samtidigt så påpekar hon att bolagen som kommer att klara sig bra är de som gör det enkelt och som inte gapar efter för mycket på en och samma gång.

Enligt Kim så finns det en styrka i att göra det enkelt, som en restaurang med en liten meny. Kunderna vet vad de kan förvänta sig och de vet vad de köper för produkter. Istället för att försöka göra allting på en gång på egen hand så kan mindre aktörer gynnas av att nischa sig.

Jag tycker att hon delvis har rätt men delvis har fel, jag tror att det givetvis finne en styrka i att göra det rätt och enkelt i ett litet företag, men småföretagen kommer ha svårt att konkurrera med jättarna inom sektorn.

spacer cannabis cannabismarknad cannabisektor medicinskcannabis marijuana medicinskmarijuana marijuanasektorn marijuanamarknad

Cannabisindustrins framtid

En annan viktig sak som hon påpekar som jag håller med om helt och hållet är att bolagen måste sluta leva över sina tillgångar. Vi har sett flera olika bolag av olika storlekar springa på finansiella problem, oftast på grund av lån som togs när marknaden var glödhet.

Nu när marknaden värderar bolagen enligt nutiden istället för med framtida potential så gäller det att inte låna mer än vad man kan betala av. MedMen, Aurora Cannabis, Invictus och andra bolag ligger redan väldigt risigt till eller är på väg mot en finansiell kris.

En annan sak hon poängterar som jag delar hennes åsikt om är efterfrågan på cannabis. Hon sade under konferensen bland annat att:

“The demand for cannabis is immense and it’s not going anywhere.”

Efterfrågan är stor och den lär inte försvinna i första taget, faktum är att flera delstater eller länder har reformerat cannabislagarna just som ett steg i att slå ut den illegala marknaden. Så efterfrågan fanns där innan legaliseringen och den kommer inte att försvinna.

Det finns alltså anledning att vara positiv inför framtiden även om det ser mörkt ut just nu. Bolag som sköter sina finanser och som inte belånat sig över sin finansiella kapacitet bör ha alla möjligheter i världen att kunna göra goda affärer inom sektorn.

Att gå lång i bolagen må inte vara det säkraste man kan göra just nu då sektorn verkligen förändrats på ett år. Säkrare bolag just nu är de bolag som har gott om pengar i kassan och som inte har några hemska lån hängande över sig.

Om du vill diskutera cannabisakter och sektorn med andra investerare så kika in i Facebook-gruppen ”Gröna Aktier och Fonder”!

Tack för att du läste inlägget!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Källor / Läs Mer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.