Dividend Swedens Rapport – Q1 2017

Kikar på Dividend Swedens Rapport

Så äntligen var det dags för Dividend Swedens rapport för första kvartalet. Den här rapporten hade jag verkligen sett fram emot även om det är rapporten för det andra kvartalet som väntas bli genomslaget. Detta eftersom att där kommer vi få se resultaten från emissionen som Divi gjorde för att ha råd att gå in i fler affärer.

Men vi är inte där ännu så idag får vi fokusera på deras rapport för första kvartalet. Lets do it!

Förväntingar

Jag hade förväntat att se en vinst på minst 0,02 kronor per aktie med tanke på affärerna som gjordes under perioden och tidigare resultat. Omsättningen hade jag förväntat mig se runt 8-10 miljoner kronor. Hade Divi inte visat någon vinst så hade det varit total katastrof.

Dividend Swedens Rapport

”1 januari – 31 mars 2017

Nettoomsättningen ökade till 12,5 (5,9) MSEK
Rörelseresultatet uppgick till 0,7 (1,1) MSEK
Resultat efter finansnetto uppgick till 1,3 (1,1) MSEK
Resultatet efter skatt uppgick för perioden till 0,7 (0,6) MSEK
Resultat per aktie uppgick till 0,01 (0,01) SEK

Väsentliga händelser under rapportperioden:
Utdelning om 0,05 kr/per aktie.
Övertecknad företrädesemission tillförde bolaget ca 22 MSEK.
Avtal om ägarspridning med Sensec Holding AB.
Svag utveckling i ett fåtal portföljbolag påverkar resultatet negativt med ca 2 MSEK.”
Källa: Avanza

Min åsikt

Rapporten levde inte upp till mina förväntningar när det kom till redovisad vinst. Faktum är att rörelseresultatet blev lägre än första kvartalet 2016 trots en fenomenal ökning i omsättning. Är det oroande, ja lite men absolut ingenting som jag får panik över ännu. Hade inte posten på – 2 miljoner kronor tyngt resultatet så hade bolaget visat upp ca 350% vinst.

Det är väldigt skönt att bolaget lyckades visa vinst och jag ser det som positivt att bolaget höll sitt löfte och delade ut även om de hade en emission på gång.

Jag passade på att maila Bo direkt för att fråga om posten som tyngde resultatet var en engångskostnad eller något som kommer tynga kommande rapport också. Såhär svarade han:

Bo förklarar det sämre rörelseresultatet med att ett fåtal portföljbolag har påverkat resultatet negativt. Jag köper helt och hållet den förklaringen förutsatt att det blir förbättringar på den fronten.

Dividend Swedens Rapport q1 2017

 

Såhär skriver Bo, VD för Dividend Sweden avslutningsvis i pressmeddelandet:

”Vi är fortsatt positiva för 2017 då vi ser god efterfrågan på brygglån och garantier, samtidigt som vi hoppas kunna öka vår tillväxttakt med det större kapitalet på plats efter nyemissionen.”

Det som komma skall

I nästa rapport så kommer vi att få se effekten av den aggressiva emissionen som genomförts. Det ska bli väldigt spännande att se vad Bo lyckas åstadkomma under andra kvartalet. Tyvärr så fick Divi ta på sig en stor andel aktier i Annexins emisison som inte fulltecknades så det återstår att se hur det blir!

Under maj så kommer Divi också att dela ut aktier i Sensec, det ser jag fram emot och om du vill vara med på det hörnet så se till att äga aktierna senast den 4e maj. Där får man 1 aktie i Sensec per 22 aktier som man äger i Dividend Sweden.

Det var det jag hade att säga om Dividend Swedens rapport dag. Nu blickar vi mot framtiden!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.