Aktier eller Fonder för nybörjare

Inlägget ”Aktier eller Fonder” innehåller annonslänkar.

När man väl vill börja investera så funderar man ibland på om man skall välja aktier eller fonder. Personligen så föredrar jag aktier men det är inte en dum idé att ha lite av båda.

Det som jag verkligen inte gillar med fonder är att en del av vinsten äts upp. Istället för att vinsten går till mig så går den till förvaltarna. Om fonden går bra så får man ju givetvis ändå en skaplig avkastning, men det tar ändå emot.

Aktier däremot är en annan femma, där har man en en fast avgift när man köper samt eventuell skatt men man skattar ju även på fonder.

Det som många förespråkar med fonder är att det är enkelt att köpa, det är enkelt att få god spridning genom ett eller ett par köp. Men det kan du ju få även via aktier.

Investmentbolag

För mig så blir svaret på frågan aktier eller fonder om en nybörjare vill börja investera att det är investmentbolag som personen bör kika in.

Investmentbolag äger många olika bolag och tillgångar, alltså sprider du din risk och möjlighet genom ett enda köp. Det bästa av allt är att du nästan alltid får tillgång till aktieutdelningar.

Investmentbolag som Investor, Latour, Bure med flera bör ses som pålitliga långsiktiga investeringar. Perfekta för den som vill köpa sina första aktier och börja investera.

www.ihallandeinvest.se spacer

Investera långsiktigt

Jag skulle råda dig att investera långsiktigt. Köp aktier månadsvis oavsett om börsen går upp eller ned och fortsätt göra det i flera år. Investera aldrig pengar som du inte har råd att förlora.

Kom också ihåg att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning. Du behöver inte vara en expert för att köpa aktier utan läs in dig i ett par och börja smått.

Ränta på Ränta

Investerar du i aktier som ger utdelningar, alltså återbetalningar en eller flera gånger per år, så kan du återinvestera de pengarna. Gör det samtidigt som du investerar månadsvis.

Då nyttjar du ränta-på-ränta effekten och avkastningen samt utdelningarna växer snabbare och snabbare. Det blir oerhört roligt att kolla på kontot när det går som det skall.

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Håll dig uppdaterad

Läs nyheter om bolagen du investerar i, det skadar aldrig att hålla sig uppdaterad. Det är också smart att köpa aktier i branscher som man själv är intresserad av och har koll på.

Öppna kontot redan idag

Att Bli Medlem hos Avanza är kostnadsfritt och man binder sig inte till något. Bli medlem, kika runt, bekanta dig lite med sidan och se vad du tycker.

Läs bloggar, grupper och andra informationssidor för att lära dig vad du ska kika efter och vad du ska tänka på.

Tack för att du läste inlägget ”Aktier eller Fonder! Läs även Investera i Bitcoin via Avanza!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.