Cannabis öppnar dörren för psykedelisk medicin

För fem år sedan så trodde många att cannabis aldrig skulle bli allmänt godkänd som medicin. Mycket har hänt sedan dess och land efter land världen över reformerar just nu sina cannabislagar. Det har lett till en intressant utveckling för andra tidigare förbjuda ämnen som nu kan bli mediciner.

Psykedeliska droger har länge ansetts vara just det droger som inte går att använda till något positivt. Allt som drogerna var bra till var att göra brukare till missbrukare eller galna konspirationsteoretiker.

Men så låter det inte idag. Sedan cannabis tog världen med storm igen så har den medicinska aspekten lyftas fram och hyllats världen över. Tack vare internet så går det inte att dölja information och studier längre på samma sätt som tidigare.

Nixons krig mot drogerna är vida ansett ett kapitalt misslyckande och väldigt få regeringar håller kvar vid kriget som skördat mångt fler liv än vad det var tänkt att rädda.

Tack vare att medicinsk cannabis har visat många hur fel de har haft under så pass lång tid så har det öppnat dörrarna för andra substanser.

spacer cannabis cannabismarknad cannabisektor medicinskcannabis marijuana medicinskmarijuana marijuanasektorn marijuanamarknad

Ketamin som medicin

Ketamin är ett väldigt starkt bedövningsmedel och används ofta av brukare för att trippa. Efter år av kliniska studier så blev nyligen en medicin mot depression godkänd, den innehåller just arketamin, en sorts ketamin.

Medicinen är en nässprej, som sagt så motverkar den depression, och den blev godkänd för marknaden av stränga FDA, Food and Drug Administration, i USA.

Forskare försöker även behandla depressioner och mental ohälsa med bland annat psykedeliska svampar.

Psykedeliska substanser blev populära på 60-talet och klassades direkt som farlig narkotika utan något som helst medicinskt värde. På senare tid har man börjat testa substanserna för att behandla bland annat PTSD, posttraumatiskt stressyndrom.

En intressant utveckling som förhoppningsvis kan leda till bättre, effektivare och skonsammare mediciner för patienter. Att avfärda substanser som ”det där är bara knark” fungerar inte längre nu när forskare äntligen börjar få tillstånd att bedriva studier och tester med tidigare förbjudna preparat.

www.ihallandeinvest.se spacer

ATAI

Bara några veckor efter att FDA hade godkänt Johnson & Johnson:s nässprej med ketamin så gick en grupp med Europeiska investerare med fokus på teknologi ihop. Tillsammans så grundade man den hittills största någonsin privata finansieringen av ett biotech-företag med inriktning på psykedelisk medicin.

Det tyska bolaget, ATAI Life Sciences, meddelade i tisdags att man fått ihop över 40 miljoner dollar genom sin kampanj för att få in kapital.

ATAI som nu värdera söver 240 miljoner dollar siktar på att genomföra en IPO för allmänheten innan årets slut.

För tillfället så håller ATAI på med att driva kliniska forskningar med preparat som tidigare ansågs stigmatiserade. Dessa preparat eller substanser inkluderar bland annat psilocybin, den psykoaktiva ingrediensen i ”magiska svampar”, arketamine, en variant av ketamine.

Forskningens mål är bland annat att försöka bota eller behandla depressioner. Det har visats i tidigare fall då ingenting annat fungerat att ”magisk svamp”, det vill säga svampar som kan ge ett rus tack vare psykoaktiva substanser, faktiskt har underlättat för patienten.

ATAI gör mer än att bara forska, man har också investerat i en start-up som heter Compass Pathways. Compass Pathways mål är att bli den första lagliga leverantören av psilocybin.

spacer cannabis cannabismarknad cannabisektor medicinskcannabis marijuana medicinskmarijuana marijuanasektorn marijuanamarknad

Reformer underlättar

Utvecklingen är väldigt intressant, äntligen så får vi se objektiv forskning bedrivas med hjälp av reformer som inte bara underlättar åtkomst till cannabis men som även belyser det faktum att vi har mångt fler substanser att undersöka.

Forskare inom biotech-sfären är väldigt positiva och hoppas att psykedelisk medicin äntligen kommer att få sig en uppsving. Även om forskningen inte bär frukt så har vi åtminstone forskat kring den istället för att bara avfärda alla substanserna som ”knark”.

Det lär dock tyvärr dröja ett par hundra år innan Sveriges styrande skulle släppa på tyglarna, känns det som i dagsläget.

Brad Loncar är en biotech-investerare från bolaget Loncar Investments, han säger bland annat om utvecklingen:

“A decision (like that) by FDA is the ultimate signal for investors,” “It shows that there’s a regulatory path forward for this class of drugs, which typically causes a flood of investment in the area.”

Liana Gillooly är utvecklingsansvarig på MAPS, en ideell organisation för behandlingar med psykedeliska substanser som har fokuserat på att bota PTSD med hjälp av MDMA sade följande:

“People are getting behind psychedelic-assisted therapies because they are desperate for real solutions that actually work, and for many, this treatment does,”

Canopy Growth Corp expanderar in i USA

Slutord

Onekligen en intressant utveckling som delvis möjliggjorts tack vare cannabisreformerna världen över. När regeringar släpper på tyglarna och inser att Nixons krig mot drogerna var ett slöseri med människoliv, tid och kapital så ger det forskarna större frihet att objektivt kunna granska olika saker och ting.

Det är extremt nyttigt och viktigt för samhället såväl som för forskarna att vi öppet pratar och undersöker saker istället för att låta styrande säga ”Nej såhär är det, alla andra har fel”. Hade vi haft den här öppna approachen redan innan så kanske cannabis hade blivit lagligt för länge sedan.

Personerna som hamnar i kläm är patienter och brukare som stigmatiseras och inte får tillgång till bästa möjliga medicin. Samhället kan bättre än så, hoppas jag. Det är dags att Sverige inte bara legaliserar cannabis fullt ut utan även att vi låter våra forskare studera olika substanser eller preparat som idag klassas som narkotika.

Jag förespråkar en ansvarsfull narkotikapolitik med fokus på behandling istället för straff, med fokus på patientens bästa istället för förlegade lagar, med fokus på att rädda liv istället för att döma missbrukare till döden men framförallt med fokus på objektiv forskning och objektiva studier.

Det är dags för förändring. Det är dags att tänka om.


Läs mitt inlägg: Tips till nybörjare med Utdelningsaktier

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.