Utdelning Månadsvis: Granite Real Estate

Är det dags att kika in ännu en aktie som har aktieutdelningar månadsvis? Ja det är det! Den här gången så kikar vi in ett bolag som faktiskt inte är skrivna i USA. Granite Real Estate är en REIT från Kanada men är listad på både Toronto och New York-börserna.

(¤)=Affiliatelänkar

Granite Real Estate

På tre år så har kursen gått från 37,50 kanadensiska dollar(CAD) till cirka 64 CAD. En ökning på runt 70 procent. Det i sig är väl inte helt fascinerande men man får ha i åtanke att bolaget även delar ut månadsvis.

Granite äger och sköter om främst industriella tomter och anläggningar utspridda i Nordamerika sant inom Europa. Den tredje januari år 2013 så gjordes företaget om till en REIT, sedan dess så har man ökat effektiviteten i arbetet samt kvalitén på sina tillgångar.

I portföljen så är de intäktsbringande innehaven främst anläggningar med flera olika syften, man blandar tillgångar inom logistik, distribution, lagerlokaler, specialanpassade anläggningar med flera olika sorts anläggningar.

Totalt så uppgår ens tillgångar till en yta på totalt cirka 3 miljoner kvadratmeter utdelat på över 92 olika tomter eller anläggningar i Europa, Kanada och USA.

Något som jag personligen tycker är intressant med Granite är att deras fokus ligger på tillgångar som är anpassade för att stödja en utveckling mot e-handel samt så vill man endast ha tillgångar som ligger strategist välplacerade för det ändamålet.

spacer cannabis cannabismarknad cannabisektor medicinskcannabis marijuana medicinskmarijuana marijuanasektorn marijuanamarknad

Tillväxtmöjligheter

Bolaget är just nu inne i vad man kallar för sin Fas 1 i ett trestegsprogram. Du kan se mer om deras strategi och plan på bilden här nedanför. Man håller alltså just nu på att göra klart grunden för en kommande fas av tillväxt.

Jag tycker att det ser intressant ut, man har en gedigen plan som man redan är på väg att genomföra. Givetvis så är det en sak att ha en plan och en annan att genomföra planen men vill det sig väl så verkar man ha koll på läget.

Under de senaste åren så har bolaget gått igenom en hel del stora förändringar. Bland annat så har man inte bara bytt ut sin VD utan hela styrelsen och även ledningen inom Granite. Just nu så ligger fokusen på att utöka sin verksamhet inom USA och inom några år så ska den fokusen skiftas över till Kanada.

I dagsläget så har man 50% av sin verksamhet inom Europa, målet är att den andelen skall minska till 40% redan vid nästa år. Fokusen skall istället flyttas över till USA såväl som till Kanada.

Man siktar också på att utöka den totala ytan av anläggningar man har samt att värdet på innehaven och tillgångarna skall öka till över 4 miljarder CAD.

I år så väntar man sig att intäkterna kommer att öka mest tack vare höjningar av hyrorna samt tack vare ett fåtal noga utvalda förvärv eller inköp. År 2020 så räknar man med att börja förvärva ordentligt för att skapa en stark tillväxt.

Till år 2023 så hoppas man på att ha möjlighet att nästan ha dubblat sin portfölj med innehav och tillgångar sett till ytan som man täcker. Inte ett litet mål det inte.

www.ihallandeinvest.se spacer

Utdelningen för Granite Real Estate

Granite Real Estate delar som sagt ut månadsvis vilket är vanligt för en REIT. Man betalar ut 0.233 CAD per aktie månadsvis. Senast man höjde utdelningen var i december 2018 då den höjdes med 2.6%. Vid samma tidpunkt så hade man även en bonusutdelning på 1.20 CAD per aktie, något man aldrig haft tidigare under hela bolagets historia.

Årsvis så betalar man just nu ut 2.80 CAD per aktie, i amerikanska dollar så är det 2.1 USD per aktie. En direktavkastning på cirka 4.4%

Man delar ut 93% av sina intäkter vilket är väldigt högt och riskabelt. Samtidigt så är bolaget i en fas just nu där man fokuserar på att omorganisera och stärka grunden innan kommande investeringar. Jag antar och hoppas att bolagets ledningen har koll eftersom att annars bör man inte ha haft en bonusutdelning i slutet på 2018.

Slutord

Har man mest amerikanska innehav så kan det vara bra att diversifiera en aning och köpa en månadsutdelare ifrån Kanada. Direktavkastningen på 4.4% får ses som helt OK. Vågar man lita på bolagets förmåga att genomföra sina planer så kan man göra en bra deal framöver om deras planer går i lås.

Bolaget skall inom en snar framtid sadla om från omorganisering till att fokusera på tillväxt. Något som kan skapa bra avkastning för aktieägare, samtidigt som det givetvis också är en riskfaktor.

Hur tänker du kring Granite Real Estate? Kommentera gärna och berätta!


Läs mitt inlägg: Aktier med utdelning månadsvis – Lista med 41 st!

1 thoughts on “Utdelning Månadsvis: Granite Real Estate

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.