Potential att bli världens största marijuanamarknad?

Ena dagen så spås Sydamerika bli världens största marijuanamarknad, nästa dag så är det Europa som ska bli det. Gissningarna är många och det är svårt att veta säkert. Utöver att räkna på kontinenter så kan man också kika in separata land. Många verkar tro att just det här landet ska bli den största marijuanamarknaden.

Landet har haft laglig medicinsk cannabis i två år nu. Trots det så har den lokala odlingen och kultiveringen av marijuana knappt kommit igång. Landet förlitar sig på importer, främst från Kanada, men det kan komma att ändras framöver.

Vilket land är det? Det är inget annat land än Tyskland som diskuterats. Flera analytiker räknar på att Tyskland kan bli den största nationella marknaden för medicinsk marijuana.

Georg Wurth från German Hemp Association menar att ämnet medicinsk marijuana kommer att vara det hetaste ämnet på Europas största investeringskonferens i Berlin på söndag.

Han tycker även att det är direkt patetiskt att ett land med så pass stor marknad som Tyskland knappt har någon som helst inhemsk produktion av medicinsk marijuana.

Tyskland har som sagt haft laglig medicinsk marijuana i två år men processen för att bli godkänd för att få odla och kultivera marijuanan är väldigt krånglig och oklar. Federal Institute for Drugs and Medical Devices i Tyskland har dock uttalat sig om att processen ska underlättas om ett par månader.

En entreprenör från Frankfurt vid namnet Niklas Kouperanis uttalade sig om beskedet, han är skeptisk:

”I don’t see any real progress in this matter over the next two years,” ”We want to make Europe less dependent when it comes to cultivating cannabis.”

Förhoppningsvis så kommer bolagen som har ansökt om sina licenser att få besked inom kort.

spacer cannabis cannabismarknad cannabisektor medicinskcannabis marijuana medicinskmarijuana marijuanasektorn marijuanamarknad

Medicinsk marijuana från Makedonien

Niklas Kouperanis var själv med och grundade bolaget Farmako, som jag skrev om i samband med inlägget Zenabis slår sig in på Europiska cannabismarknaden. Tanken med Farmako är att producera medicinsk marijuana i Makedonien för att sedan importera och sälja det i bland annat Tyskland och Polen.

Han gör det dock inte utan konkurrenter. Flera olika Kanadensiska aktörer inom sektorn har köpt in sig i bolag i Tyskland för att försöka roffa åt sig en del av kakan.

Som vi vet mycket väl så ligger Kanadensiska bolag i framkant när det gäller att exportera cannabis globalt. Trots det så är det en liten mängd av produkten som når till Europa eftersom att den inhemska marknaden i Kanada fortfarande inte har sett tillgången möta efterfrågan där.

Vi får vänta och se om Niklas plan går i lås, kan hans bolag odla medicinsk marijuana billigt i Makedonien och sälja det dyrt i Europa så bör man ha en god chans att lyckas.

spacer cannabis cannabismarknad cannabisektor medicinskcannabis marijuana medicinskmarijuana marijuanasektorn marijuanamarknad

Europas framtid som marijuanamarknad

Potentialen är onekligen väldigt stor inom Europa. Prohibition Partners som forskar och studerar olika industrier menar att marknaden för medicinsk cannabis i Tyskland kan uppgå till 7.7 miljarder EURO till år 2028.

Samma firma estimerar att hela Europas marknad för medicinsk marijuana kan komma att uppgå till 58 miljarder EURO vid samma tidpunkt. Inte illa!

Jämför man med länder som Kanada och Israel som legaliserade medicinskt bruk av cannabis 2001 och 1995 så beräknas Tyskland ha cirka 800 000 patienter, 1% av befolkningen. För stunden så finns det ingen bra sammanställning över patienter i Tyskland men siffror föreslår att det finns mellan 30 till 70 000 patienter som brukar medicinsk marijuana.

Med andra ord, det finns en enorm potential för tillväxt men kan Tyskland verkligen bli världens största marijuanamarknad? Det återstår att se.


Annons

medicinsk cannabis i Sydkorea

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.