Canopy Growth Corp sade upp anställda men ökar VD:s lön

Det ledande cannabisbolaget i Kanada agerar på ett sätt som säkerligen sticker många i ögonen just nu. Trots att man nyligen har sagt upp en stor mängd anställda så har man ökat sin VD:s lön rejält.

David Klein som nu styr skeppet efter att Bruce Linton och Mark Zekulin fått lämna inledde sin tid i företaget med att omstrukturera. Väldigt kort efter att han tillträdde, 15 januari i år, så blev 600 anställda av med sina jobb.

När David Klein erbjöds jobbet som VD för Canopy Growth Corp så sattes lönen till 1.3 miljoner CAD per år.

Jämförelsevis så kan man kika på Bruce Lintons senaste registrerade lön hos Canopy Growth Corp som var på 318 000 CAD per år.

Och det är bara grundlönen, Kleins avtal innehåller nämligen en hel del klausuler som innebär att hans lön kan ökas markant om företaget uppnår vissa mål etc.

Visst, det är inte konstigt i sig att en VD för ett så pass stort företag har en väldigt hög lön men det lär sticka en hel del personer i ögonen, framförallt tidigare anställda.

I november förra året så uttalade sig Mark Zekulin, dåvarande VD, och sade att ”there are not going to be job losses”, det vill säga att ingen skulle komma att sägas upp. Men så blev det verkligen inte.

Efter en rekonstruktion av bolaget så sades många anställda upp och det var, oavsett hur tråkigt det var för berörda personer, väldigt nödvändigt. Företaget hade växt snabbt, väldigt snabbt, och det fanns saker som man behövde skära ned på.

Bland annat då höga löner och ett högt antal anställda, vilket ledde till välbehövliga besparingar.

spacer

Rätt tid för löneökning?

Det är inte bara David Klein som har fått lönepåslag utan CFO Mike Lee och Canopys president Rade Kovacevic har även dem fått rejäla påökningar i lönekuvertet.

Visst, det är en tuff tid för företaget och man lär vilja försäkra sig om att man har rätt personer på rätt plats. Men jag kan verkligen förstå om löneökningarna sticker i ögonen på framförallt tidigare anställda.

Samtidigt som man höjt dessa löner så har hela sektorn haft det kämpigt och andra företag har i stället valt att sänka lönerna, även för sina ledare.

David Kleins avtal kan som sagt leda till ännu högre löneutbetalningar än själva grundlönen. Om han når vissa kortsiktiga mål så kan han få en bonus på 125% av sin baslön och når han långsiktiga mål så kan en bonus på upp till 300% utbetalas.

Förhoppningsvis så lyckas han att nå dessa mål och då är hans lön bara en droppe i havet. Men personligen så vet jag inte vad jag tycker om en rejäl löneökning samtidigt som man säger upp anställda och medan bolaget går back i en tuff sektor.

Tiden får utvisa om Canopy Growth Corps ledning valt rätt eller inte.

Tack för att du läste inlägget!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.