Egenanställning lockar fler och fler i Sverige

Fler och fler svenskar överväger och lockas av egenanställning. Covid-pandemin har säkerligen hjälpt till med det men också det faktum att samhället digitaliserats mer och mer. Nepa har gjort en undersökning, på uppdrag av Frilans Finans, kring just ämnet egenställning.

Deras undersökning visar tydligt på hur intresset för egenanställning ökar mer och mer. Undersökningen visar att till exempel så är i dagsläget 25% av svenskarna intresserade av egenanställning. Samma siffra låg på 14% fyra år tidigare vid en liknande undersökning.

Personerna som svarade att egenanställning inte är intressant minskade från 47% till 32%. Jag tycker att det är en intressant förändring i tankesättet kring var man arbetar.

I och med att samhället blir allt mer digitaliserat så går fler och fler tjänster att utföra på distans. Möjligtvis så lockar även tanken på att bli mer och mer självständig.

Undersökningen gick även igenom frågor kring att starta eget. Där svarade två av fem personer att man har funderat över den möjligheten. 2016 så svarade endast en av tre att man funderat över att starta eget.

Majoriteten av personerna som vill starta eget vill göra det för att styra sin egen tid bättre. Bland yngre så var även möjligheten till en bättre balans mellan fritid och arbetsliv en viktig faktor.

Jag tycker att detta även märks på andra håll. Till exempel så har det kommit allt fler nya företag som arbetar med egenanställda. För ett par år sedan var det mest Frilans Finans som gällde. Nu finns det gott om olika aktörer inom samma sektor.

På sätt och vis är det glädjande men det betyder även fler konkurrenter till Frilans Finans, som jag investerat och äger aktier i.

www.ihallandeinvest.se spacer

Stort intresse för egenanställning

Intresset är som sagt stort för att starta eget men många nöjer sig med att ha det som just ett intresse eller en dröm. Många som svarade att man velat starta eget menade också på att det verkar krångligt och svårt.

Bokföring och osäkerhet kring antalet kunder ses också som hinder. Egenanställning kan där bli som en slags mittpunkt. Istället för att starta ett helt eget företag på en gång så kan man frilansa och pröva på hur det faktiskt skulle kunna vara.

Stephen Schad som är VD för Frilans Finans som beställt undersökningen kommenterade den såhär:

”Egenanställning är både en framtida möjlighet och en fullt praktisk realitet för tiotusentals svenskar redan idag. Över 30 000 individer arbetade som egenanställda under 2019. Kombinationen av flexibilitet och önskan om trygghet, ordning och reda är en huvudanledning,”

”Det är förståeligt att människor har olika preferenser. Men egenanställning har med bevisad god effekt samverkat med traditionella arbetsformer och bör betraktas som ett komplement för att organisera uppdragsbaserat arbete”, 

I undersökningen så svarade också 32% av de tillfrågade att de inte kan tänka sig att jobba via egenanställning. Även om det är många så är det en markant minskning sedan 2016 då 47% svarade likadant på samma fråga.

Personligen så tror jag att samhället är på väg mer och mer åt det här hållet. Gig-ekonomi och egenanställning går liksom hand i hand på något sätt.

Undersökningen kan du hitta och läsa Här, totalt deltog 1005 personer.

Effekt av pandemin

Covid har säkerligen fått många personer att tänka om kring hur och var man arbetar. På lång sikt kanske det kan gynna egenanställningsföretag men inledningsvis så minskade antalet uppdragstagare hos Frilans Finans på grund av pandemin.

Kultur- och eventsektorn har tagit stora smällar och det märktes i bolagets finansiella rapport. Sedan maj så påbörjades en återhämtning till normala nivåer. Vid Frilans Finans senaste rapport som släpptes första september kommenterade Stephen Schad läget såhär:

“Tyvärr har vi sett att gruppen som arbetar uppdragsbaserat inte fått någon som helst del av regeringens olika stödpaket under krisen som framkallats på grund av Coronapandemin. Som Nordens största organisation för uppdragsbaserade arbetstagare förväntas vi att ta ansvar för utvecklingen och stödja de moderna arbetarna. Det kommer vi göra.”

Säkerligen kunde fler jobb ha räddats om sektorn för egenanställning fått ta del av stödpaketen men så blev det inte. Det skall bli intressant att se bolagets nästa kvartalsrapport.

Då lär det visas ännu tydligare hur den rådande pandemin påverkat egenanställnings-sektorn.

Läs även: FrilansFinans Årsrapport 2019 & Mixa cashback och rabatter.

Tack för att du läste inlägget!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.