Gratisspelen stor utgift för EpicGames plattform

Det råder ingen tvekan om att spelplattformarna EpicGames och Steam är inne i ett krig om marknadsandelar. Genom att ge bort spel gratis så försöker den förstnämnde att utmana Steam som är herren på täppan. Men detta innebär en väldigt stor utgift för EpicGames spelplattform.

Visst, att ge bort spel till sina användare lockar sannerligen många dit. Man har till exempel gett bort ett antal större titlar genom åren, bland annat GTA 5 och Stars Wars Battlefront II med många, många fler. Plattformen lanserades år 2018 och har sedan dess försökt ta över mer och mer av marknaden från Steams hårda händer.

Lyckligtvis så har man det egna gigantiska spelet Fortnite som genererar en hel del pengar fortfarande. Men man har med facit i handen ändå kanske gått ut lite väl hårt med sina gratisspel?

Plus att det är inte bara Steam som man tampas med, EpicGames är även indragna i en lång rättslig process med Apple kring deras andel av intäkterna via deras appstore.

Plattformen siktar på att leverera exklusiva titlar till sina användare, detta för att mer eller mindre tvinga spelare att använda just deras tjänster och plattform.

För att göra det så betalar man utvecklare en hel del pengar, år 2020 så lade man cirka 444 miljoner dollar på att betala utvecklare för deras titlar. Pengar man gärna spenderar för att utmana till exempel Steam som tar 30% av intäkterna för spel som säljs via deras plattform.

EpicGames gick cirka 180 miljoner dollar back på sin Epic Games Store år 2019 och förväntas gå cirka 273 miljoner back på samma enhet för räkenskapsåret 2020. Runt 700 miljoner dollar spenderades av spelare i deras online-affär år 2020, 265 miljoner dollar spenderas på tredjepartsspel.

spacer

Stor utgift för EpicGames

Tyvärr för plattformen så ser det ut att bli en del mörka år framöver rent finansiellt. Faktum är att man inte förväntar sig att plattformen skall gå med vinst förrän tidigast år 2027. För år 2021 så väntas deras projekt förlora cirka 139 miljoner dollar.

Saken är den att Fortnite redan håller på att tappa i popularitet och intäkterna minskar. Samtidigt så har man sin rättsliga process mot Apple kring deras del av kakan i deras appstore. Om saker och ting inte faller väl ut där för EpicGames så kan det bli väldigt jobbigt framöver.

Men hoppet är inte ute och man tror att Fortnite skall kunna bli allt populärare igen. Ledningen har bland annat gått ut och sagt att:

”As a later board presentation revealed, Epic coalesced around a goal: to revive and reinvigorate Fortnite by turning it out to developers to create new content. This would make Fortnite a platform and Epic the middleman. But in order for this new business model to succeed, Epic needed to find a way to cut the commissions charged by platform providers so Epic could ’share a majority of profit with creators’. According to Epic, ’Platform Fees’ posed ’an Existential Issue’ to the company’s plans for Fortnite.”

Jag hoppas att man lyckas vinna mot Apple kring deras avgift i appstore och det vore, för utvecklarnas del, även bra om Steam blev tvungna att ta en mindre del av kakan.

Gratisspelen är en stor utgift för EpicGames plattform, men om man spelar sina kort rätt kanske det är värt det i det långa loppet?

Källa: eurogamer.net

Tack för att du läste inlägget, Läs Fler Här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.