Man kan leda en häst till vatten

Psykologi är väldigt intressant och investerar man på börsen så får man många chanser att studera människans psyke. Information som stärker ens egna förhoppningar mottas ofta utan att ifrågasättas. Information som däremot går emot ens förhoppningar förnekas in i det sista.

Ta Aurora Cannabis som exempel, det tidigare nästan marknadsledande cannabisbolaget har expanderat väldigt aggressivt. Man har gjort det genom att spä ut aktiens värde mer och mer genom att nyemitterat aktier.

Cannabismarknaden var tidigare väldigt het, institutioner kastade pengar på alla som ville odla och sälja cannabis, värderingarna sköt i höjden och en riktig bubbla formades.

Bubblan har sedan dess spruckit och marknaden har svalnat samtidigt som investerare krävt att få se resultat istället för prat om potential. Samtidigt har banker och andra institutioner blivit mycket försiktigare med att föra in kapital i sektorn.

Bolag som tidigare kunde finansiera sig med nya lån och liknande lösningar finner det nu nästintill omöjligt att hitta nytt kapital.

På lång sikt är detta bara nyttigt för sektorn men på kort sikt så betyder det att gott om bolag lär behöva gå i konkurs. Det är en väldigt hård marknad nu för kanadensiska cannabisbolag.

Aurora Cannabis har till exempel stora lån som måste betalas av. Samtidigt så står man inför stora avskrivningar plus att man inte går med vinst.

Det varvat med att det är svårt för förlustbolag att få in nytt kapital har suttit bolaget i ett riktigt hemskt läge.

Om du verkligen vill förstå hur illa ställt det är i Aurora Cannabis så bör du bland annat läsa det här inlägget hos grizzle.com.

spacer cannabis cannabismarknad cannabisektor medicinskcannabis marijuana medicinskmarijuana marijuanasektorn marijuanamarknad

Psykologi är intressant

Faran som bolaget är i just nu går inte att förneka, skulle man kunna tro. Men många som äger aktier i bolaget är totalt oförmögna att ta till sig det som står i artikeln.

Man vill helt enkelt inte inse hur illa ställt det faktiskt är för bolaget. Istället så bemöter man innehållet med floskler som ”äsch, behåll”, ”man har inte gjort förlust förrän man sålt” eller så försöker man damma av gamla och redan dementerade rykten om till exempel ett samarbete med Coca-Cola.

Det är nästan som om att man tror att om man bara kan förneka den fakta man har framför sig så stämmer den inte. Ungefär så som våra politiker och journalister med flera verkar tänka och agera i samhället.

Dock så kan jag inte säga annat än att jag känner igen mig själv i beteendet. Vilket förmodligen är varför jag stör mig så mycket på det. För flera år sedan hade jag nog haft svårt att ta in samma information om jag varit aktieägare.

Det är väldigt riskabelt att inte vara objektiv till sina investeringar. Inte bara det utan man får aldrig blanda ihop en sektor med bolagen.

Bara för att en sektor på lång sikt kommer att överleva eller blomstra, så betyder det inte att de nuvarande bolagen på marknaden behöver överleva tills dess.

Utvecklingen för främst de kanadensiska cannabisaktierna har tidvis varit fantastisk. Tog man position i marknaden innan Kanadas legalisering så fick man säkerligen se en fin uppgång för sina innehav, om man valt någorlunda rätt.

Men tiderna förändras och sektorn är inte alls lika het längre. Bolagen har som sagt högre krav på sig från investerare och det märks att det hålls hårt i pengarna som bolagen vill åt.

www.ihallandeinvest.se spacer

Tufft framöver

Det kommer att vara riktigt tufft på den kanadensiska cannabismarknaden framöver. Värderingarna vi har sett har inte direkt varit hållbara för nutiden utan enormt mycket framtid har prisats in.

Bolagen som har kapital kan känna sig någorlunda trygga. Att leta finansiering just nu är hemskt och lånen man får brukar inte vara särskilt generösa.

Därför så bör man försäkra sig om att bolagen man ligger investerad i har kapital för att klara sig om man inte redan går plus. På bilden nedan kan du se en sammanställning över cannabisbolag och hur mycket kapital dessa har.

Som du kan se så har flera bolag väldigt dåligt med pengar. Bland annat MedMen, TGOD, Aurora Cannabis och Acreage ligger illa till.

Just MedMen och Aurora har dessutom lån som innan årets slut måste betalas. Men man har inte kapital till att göra detta och ingen vill låna pengar till bolagen som går minus i en sådan situation.

Även om bolagen på något sätt lyckas hitta finansiering och överleva så måste man genomföra ordentligt med avskrivningar. Så även om bolagen lyckas klara sig så är man långtifrån samma bolag som innan.

Inte bara det utan även om man hittar finansiering i en sådan utsatt position så lär värdet späs ut ordentligt på låga nivåer. Ingen höjdare för aktieägarna som tyvärr förmodligen har köpt till betydligt högre kurser än dessa.

spacer cannabis cannabismarknad cannabisektor medicinskcannabis marijuana medicinskmarijuana marijuanasektorn marijuanamarknad

Ta till dig ny information

Att inte ta till sig ny information om bolagen man äger är väldigt riskabelt. Bara för att det kommer negativa nyheter eller negativ information så kan man inte vifta bort det.

Men som sagt, jag gjorde likadant när jag var ny på börsen. Jag ville inte inse fakta trots att den stirrade mig i vitögat. Resultatet? Ja inte gick jag plus på att förneka fakta, det är en sak som är säker.

Det är andra tider på cannabismarknaden just nu och en hel del bolag lär inte överleva det hårdare klimatet. Men, jag kan bara leda en häst till vatten jag kan inte tvinga den att dricka.

Vissa säger att en bild säger mer än tusen ord, kanske det är så även i det här fallet?

Läs Mer

Tack för att du läste inlägget!

2 thoughts on “Man kan leda en häst till vatten

  • För att inte tala om det patetiska i hur dessa bolag marknadsför sig? Ta en drog och kalla det sedan för ”medicinskt”, vilket alla tydligen köpte utan minsta kritiska granskning. Det är ju en teknik som även de 2 bolag som har noterat sig i Norden nyttjat.
    Mvh

    • Hej, du verkar inte särskilt påläst överhuvudtaget om cannabis men ändå så känner du behovet av att komma med en åsikt. Fascinerande. Spendera några timmar med att utbilda dig själv istället, det finns gott om gratismaterial på internet så att du kan komma ikapp resten av samhället. Cannabis har enormt många medicinska fördelar, du kan ju börja med att läsa om det vettja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.