Medicinsk Cannabis – En Översikt

Inledning

Detta är mer en sammanställning över ett par bolag, som jobbar med medicinsk cannabis, på en otroligt snabbt växande marknad än en genomgående analys av marknaden och boalgen. Kom även ihåg att alla gör affärer på egen risk och att man kan förlora pengar på att handla med aktier.

medicinsk cannabis aktier

Medicinsk Cannabis

En intressant och minst sagt lukrativ marknad håller på att öppna upp sig världen över. I Nordamerika så har man komimt långt. Just därför så tänkte jag att jag gör en sammanställning över ett par bolag inom den marknaden.

Men först så bör vi tala om just marknaden i sig. DN skrev nyligen en artikel om just detta. De kallar det, med all rätt, för en ”växande miljardindustri”. I just U.S.A så har man sett ett tydligt paradigmskifte sedan 1990-talet, närmare hälften av delstaterna har gått från att ha nolltolerans till att lätta på sina förbud.

Kalifornien

Kalifornien ska snart ta ställning till legalisering av marijuana. Enligt en rapport som har släppts så skulle industrin i Kalifornien få en årlig omsättning på runt 4,2 miljarder dollar (cirka 37 miljarder kronor). Detta är alltså en enda delstat och marknaden spås bli så pass stor. Det säger en hel del om vad vi har framför oss på denna marknad, potentialen är sannerligen enorm.

”If adult-use legalization passes in November, there’s going to be a massive increase to the size of the California market,” predicts Troy Dayton, chief executive of The ArcView Group, a research firm that specializes in cannabis. ”With the prospect of legalization on the helm, we’re looking at the total market for legal cannabis in California to grow from $2.7 billion to $6.6 billion by 2020.” Currently, the state holds the lion’s share of the $5.7 billion industry.

Marknadsestimat på $7.1 miljarder dollar för 2016 (ca 62 miljarder kronor)

Tidningen Forbes skrev i sin artikel att marknaden i U.S.A estimeras växa till smått otroliga 62 miljarder kronor under 2016. Detta är en tillväxt med hela 26% sedan förra året. De fortsätter med att påpeka följande:

Legal adult recreational marijuana sales topped $998 million in 2015 compared to $351 million in 2014 — growing 184% year-over-year.America’s 2015 marijuana sales were higher than those of Dasani, Oreos and Girl Scout Cookies.

Med andra ord: Ingenting som man vill missa. Detta är att likna med IT-tidens boom.

Företagen

Företagen som jag har valt att ta upp idag är Aphria Inc, Aurora CannabisCanopy Growth CorpMaple Leaf Green WorldMettrum Health CorpOrganiGram Holdings. Alla handlas på den Kanadensiska börsen och sysslar på något sätt me medicinsk cannabis. Jag kommer att lämna rekar på vad jag personligen skulle ha gjort i bolagen men om sanning ska fram så köper man för att hålla sina innehav i över 1-3 år så vågar jag nästan påstå att du kan köpa vilket av bolagen som helst och räkna med att göra goda pengar om rörelsen för legalisering av medicinsk cannabis fortsätter i samma styrka som den gjort hittills. Vilket jag räknar med att den gör, om den inte växer sig ännu starkare det vill säga.
Fotnot: (Jag har valt att inte ta med Heliospectra då de inte är tillräckligt nischade mot denna marknad jämfört med de andra bolagen.)


Aphria Inc

Aphria Inc, tidigare Black Sparrow Capital Corp, säljer och köper medicinsk cannabis genom återförsäljare och grossister. Företaget har sett en extremt fin ökning under en kort tid och även om kursen på senaste tiden har stabiliserat sig lite så ser det ut att finnas gott om utrymme för fortsatt ökning.

De nådde nyligen break-even och ser ut att bara växa mer och mer. Så sent som idag, 18e oktober 2016, annonserade de att de har börjat samarbeta med MassRoots Inc som är en av de största teknologiplattformarna för medicinsk cannabis.

”MassRoots is one of the largest and most active technology platforms for cannabis consumers, businesses and activists with over 900,000 registered users. It is proud to be affiliated with the leading organizations in the cannabis industry, including the ArcView Group and National Cannabis Industry Association. MassRoots has been covered by Fox Business, CNBC, Fortune, Denver Post, and The Financial Times.”

Min rek för Aphria Inc är: Köp/Avvakta

Denna rek baseras på att de expanderar aggresivt på denna gigantiska och växande marknad. De ser ut att göra det mesta rätt och kan de fortsätta på samma sätt så har Canopy Growth Corp fått sig en riktig utmanare till att vara herren på täppan.

De värderas idag till 337.03M$ med ett P/E på 137,41 enligt Yahoo. Det är ett väldigt högt P/E tal men på denna växande marknad och med deras växande inkomster så anser jag det vara ett solklart köp ändå på lång sikt.

Pris idag: 3,80 CAD


Aurora Cannabis

De lanserade nyligen den första appen för medicinsk cannabis i Canada och de planerar att expandera aggresivt. Detta är ett bolag som jag verkligen tror kommer att göra bra ifrån sig då de liggar rätt i tiden med sina satsningar på teknologiska lösningar. De har nått 6.500 patienter på rekordtid och tänker inte stanna där. Allt som jag läser om Aurora säger samma sak: Vi expanderar och vi gör det med målet att nå toppen. Hittills har de gjort det mesta rätt, fortsätter de på samma spår så kan de mycket väl ta över stora delar av den gigantiska marknaden som är medicinsk cannabis.

Min rek för Aurora Cannabis: Köp

Pris idag: 2,16 CAD

BV på 500m$ och P/E fanns ej angivet.


Canopy Growth Corp

Canopy, bjässen. Det som alla frågar sig just nu är hur högt kan de egentligen gå? Canopy har växt, växt och sen växt lite till. Det skadar verkligen inte att de samarbetar med ikoner som t.ex. Snoop Dogg. Det finns mycket positivt med Canopy men samtidigt så gäller det att akta sig för hypen. Det farligast utav allt och det som verkligen måste belysas här är att Canopy går back. I denna artikel så belyser de just dessa faror men de påpekar också att Canopy är påväg att gå med vinst men det är oklart om de lyckas med det så tidigt som 2017.

Skulle de lyckas med det så kan de dock fortsätta växa otroligt mycket. I nufallet så är det dock gott om traders som härjar med kursen. Över 1% av alla aktier omsätts dagligen. Kort och gott: Potentialen finns där, men så gör även risken. Kommer det ett bakslag så slår det extra hårt mot ett bolag som redan går back, så var försiktiga om ni ska köpa CGC.

Min rek för Canopy Growth Corp är: Bevaka för köp runt 6$. Köp direkt vid 5$.

CGC värderas idag till 488.42M$ med ett P/E på -62.

Pris idag: 6,11 CAD


Maple Leaf Green World

Ett bolag som jag inte stött på tidigare men som jag nu fick chansen att fördjupa mig i. De sysslar med mer än bara medicinsk cannabis och gör de än mer intressanta. De är bland annat inblandande i ekologisk ekokultur, förnyelsebar energi och mycket mera världen över. Detta är ett bolag som är påväg att slå igenom och de skickade förra månaden sin första leverans från ett projekt i Kalifornien.

Hade man köpt dessa tidigare än i augusti så hade man redan tjänat väldigt fina pengar, dock så ser jag inte att det är försent utan snarare att det är dags att passa på att köpa. När de vänder till ett positivt resultat så kommer bolaget att uppvärderas med råge.

Min rek för Maple Leaf Green World: Stark Köp

Handlas idag för 0,8 CAD

MPEFF värderas idag till: 74,73M$ med ett P/E på -62,45.


Mettrum Health Corp

Mettrum ingick nyligen ett tre år långt avtal som förväntas generera upp till $40mm i inkomster. Detta är en av av många större affärer som bolaget har lyckats ta del utav på senare tid. Deras inkomster, förtjänst och försäljning ökar explosionsartat från kvartal till kvartal och det är ett väldigt fint läge att gå in i detta bolag just nu. Man minskar hela tiden förlusten och snart lyckas de vända siffrorna till att visa vinst och då vet vi med tanke på de andra bolagens värdering att det finns gott om utrymme för en uppvärdering.

Från deras senaste rapport:

Q1 2017 versus Q4 2016 Financial Highlights:

 • Revenues increased 54% to $4,170,514
 • Grams sold increased 43% to 436,570 grams
 • Gross profit increased 67% to $3,320,828
 • Adjusted EDITDA loss improved by 58% to a loss of $346,280
 • Registered clients increased by 67% to 12,000

Det är alltså ett bolag som växer för fulla muggar på en marknad som också växer och växer.

Min rek för Mettrum Health Corp: Stark Köp

Handlas idag för 3,90 CAD

BV på 183.71M$ och P/E på -21,19.


OrganiGram Holdings

Även detta bolag har likt de andra uppvärderats kraftigt nyligen. De satsar hårt på att marknadsföra sig som organiska vilket jag tror är väldigt smart. Företaget växer så det knakar och ser just nu ut att vara mitt i en uppvärderingsfas. De går med vinst och expanderar för att hinna roffa åt sig så mycket av marknaden som möjligt. Det kan komma en sättning eller rekyl i kursen så ett köp just nu i uppgången kan vara riskfyllt men samtidigt belönande.

Min rek för OrganiGram Holdings: Köp/Bevaka

BV på 218,52M$ med P/E på 516.

Föga förvånande så blev det många köprekar, men ser man till marknaden och även den potentiella marknaden så är det inte så konstigt. Skulle medicinsk cannabis legaliseras på federal nivå under nästa president, vilket inte är så otroligt som det en gång lät, så kommer marknaden sannerligen att explodera. Detta är något som jag tänker ta del av för jag tror att lägen som dessa inte kommer allt för ofta. Vill du spela dina kort säkert på dessa marknader så köp bolagen som redan går med vinst, risken är ju som bekant alltid större när de inte gör det. Oavsett vad så tror jag att om du investerar i något utav dessa företag med en placeringshorisont på minst ett-tre år så tror jag att du kommer att göra en bra affär.

Kom ihåg att det aldrig finns några säkra kort och alla handlar på egen risk.

Tack för att du läste, gilla och dela gärna inlägget!

Kika även in: CBI på Twitter

7 thoughts on “Medicinsk Cannabis – En Översikt

  • Oj det var en rolig men svår fråga! Det beror nog helt och hållet på hur långsiktigt man ska spara. Långsiktigt så hade jag satsat mest på OrganiGram eftersom att de har lägst produktionskostnad/gram.

 • Jag har en tanke, det finns egentligen 4 scenarios enligt mig i dagsläget:

  #1: Kasta in allt i CGC för när det smäller så är detta det bolag som kommer åka den största raketen
  #2: Skita i CGC i dagsläget och kasta in 50/50 i Mettrum och Aphria
  #3: Dela upp det i 3 delar på just dessa 3 ovan nämnda. 30/30/40 med 40 i CGC
  #4: Satsa på antingen endast Mettrum eller Aphria

  Vad tror du?

  • Jag kan bara tala för mig och jag avvaktar med Canopy. I övrigt så tror jag på att gå in alla bolagen eftersom att det fortfarande finns gott om rum på dessa marknader för de som redan är hyfsat stora. Jag tänker sätta in pengar i Aphria, Aurora, CGC, Maple Leaf. Mettrum, OrganiGram och eventuellt Canabo Medical.Aphria, Aurora, CGC, Maple Leaf. Mettrum, OrganiGram och eventuellt Canabo Medical. Av dina alternativ hade jag valt #3.

 • Hej, jag har följt Aurora i ett antal månader nu, vet du varför kursen har ”börjat om” den 25/7? Iallafall via avanza.

  mvh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.