Två intressanta alternativ för att investera i fonder

För den som vill investera i fonder så har det dykt upp ett par intressanta aktörer på marknaden. Bland annat så kan man investera i fonder till betydligt lägre avgift. Men man kan också låta experter sköta ens fondinvesteringar helt och hållet.

Personligen så har jag försökt att undvika fonder så gott det går. Anledningen till det är att jag inte gillar deras löpande avgifter. Men vissa fonder presterar riktigt bra trots avgifterna.

Så det gäller att inte dra alla över en och samma kam, vilket jag trots allt har gjort tidigare. Fonder kan vara väldigt bra alternativ för nybörjare inom investeringar.

Genom att investera i fonder så låter man fondförvaltaren sköta pengarna åt en. På så sätt kan man låta pengarna, förhoppningsvis, växa i godan ro medan man själv gör annat.

Investerar man i aktier istället för i fonder så behöver man, tror jag, ha bättre koll. Det gäller att hålla sig uppdaterad kring marknaden och bolagen man investerar i. Fonder däremot ser jag som mer självgående.

I det här inlägget kommer jag att belysa två olika aktörer inom fondsektorn. Först ur är Savr, som erbjuder samma fonder som andra fast till en lägre avgift.

Investera i fonder med Savr

SAVR är en relativt ny plattform för fondsparande. Via deras plattform så äger kunderna samma fonder som finns hos till exempel Avanza och Nordnet.

Skillnaden är dock att man som kund betalar cirka 30 – 50% lägre avgift, varje år. hur har man lyckats med det? Jo man låter nämligen alla provisioner gå till kunden istället för sin egen kassa.

Det gynnar spararna och det det gynnar fondsparandet. Framförallt så är det för aktivt förvaltade fonder som den stora förändringen märks jämfört med konkurrenternas priser.

Såhär förklarar bolagets VD Daniel Aarenstrup upplägget:

”Fondbolagen är vana vid att ge bort hälften av fondavgiften till distributören. Vi ger den till kunden så deras produkter blir ett starkare alternativ, då kanske fler kunder väljer en aktivt förvaltad fond,”

Så kort och gott: du handlar alltså samma fonder som hos andra aktörer, men till en lägre avgift.

Läs mer om att investera i fonder till lägre avgifter hos Savr.

Låt Opti sköta hela jobbet

Att investera via Savr är väldigt bra om man är aktiv och själv vill välja fonder att investera i. Men om man hellre låter någon annan göra hela den biten?

Ja då kan man kika in alternativet Opti som också arbetar med att investera i fonder. Det bolaget gör är att kombinera smart teknik med investeringar i fonder.

Resultatet är ett system som sköter sig självt åt dig, så att du slipper göra annat än att klicka investera.

Deras system sprider risken över cirka 10 olika fonder som valts för att ge dig bästa avkastning möjlig i förhållande till vald risknivå.

Även hos Opti har man lägre avgifter än vid vanligt fondsparande. Men det måste ju vara väldigt dyrt att låta denna aktör sköta jobbet?

Inte alls, deras tjänst kostar endast 0.9% av portföljens värde per år. Det vill säga för varje 10 000 du sparar hos Opti så kostar det 90 kr per år. En i mina ögon väldigt nätt summa för det man får!

Läs mer om upplägget, fördelarna och riskerna på deras hemsida.

Tack för att du läste inlägget!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

4 thoughts on “Två intressanta alternativ för att investera i fonder

 • OPTI skulle jag inte investera mina pengar i.
  Om du investerar 2 000 000 kr så kostar det nästan 1000 kr / månad dvs 12 000 kr / år exkl fondernas avgifter bara i OPTIs årliga avgifter (0,5%).

  Då är SAVR bättre men jag fortsätter med Avanza och Nordnet.

  /Leva drömmen

  • Bra poäng! Har man lyckats få ihop 2 miljoner kr att investera så tror jag dock inte att man väljer att använda Opti. Och avgiften är faktiskt till och med högre än så, den ligger på 0.9% per år så på 2 miljoner kronor blir det 18 000 kr per år. Savr är helt klart att föredra för fonder om man inte vill slippa göra hela jobbet. Hur kommer det sig att du inte väljer Savr över Avanza eller Nordnet om du kan få lägre avgift där?

   • Har funderat på att flytta allt till SAVR men behåller Avanza och Nordnet ett tag till eftersom jag gillar Avanzas hemsida och dess överskådlighet med alla grafer och tabeller.
    Är ibland sugen på aktier och då blir det bara en massa flytt av pengar hit och dit.

    /Leva drömmen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.