Veckorapport V 23 2022 – SBB faller och faller

Juni flyger fram och det är dags för veckorapport V 23 2022. Lika fort som tiden går så faller SBB:s aktiekurs mer och mer. Det är verkligen fascinerande och förvånande att se kursen slaktas som den gör. Bör man tanka eller bör man hålla sig ifrån bolaget?

Jag äger som du kanske redan vet svenska aktiebolaget SBB i min portfölj GratisPortföljen. Mitt innehav ligger i skrivande stund på cirka minus fyrtio procent. Det är ett väldigt stort värdetapp som skett på väldigt kort tid.

Man kan onekligen säga att jag köpte in mig alldeles för tidigt i bolaget. Men jag förstår verkligen inte kursens utveckling på sistone. Visst, det är inflationsoro och därmed även oro för räntor som trycker ned kursen.

Men sättet det görs på, och att det bara fortsätter, förvånar mig något enormt. Bolagets kurs stängde på 21,35 kr i fredags. Det är långt, långt ifrån toppen då aktiepriset låg på runt 68 kr. I mina ögon så har det inte kommit några nyheter i sig som faktiskt motiverar ett sådant massivt fall.

Aktien trycks ned rejält av stora blankningar och det i samband med oroligheter i världen och inflationsoro har verkligen utmanat bolagets aktieägares tålamod och nerver. Personligen så kommer jag att fortsätta att öka i bolaget.

De har ett gediget fastighetsbestånd och jag anser att utvecklingen är en enorm överreaktion. Det ska verkligen bli intressant att följa utvecklingen framåt.

Kommer kursen pressas ytterligare och faktiskt gå under 20 kr igen? Eller kommer den snart att studsa upp och se en rejäl rekyl tack vare återköp av blankade positioner? Den som lever får se, men jag hoppas och tror på att kursen ska börja arbeta sig uppåt igen, förr eller senare.

spacer

Investmentbolagsportföljen

Cirka 3000 kr till ska flyttas från Savelend till portföljen som jag ersatt P2P-låneinvesteringarna med. Samt så kommer jag månadsspara de 1500 kr som brukade gå till lånen in i denna portfölj istället. Om cirka två veckor så är det dags att handla fler aktier i investmentbolagen.

Jag tror att det kommer bli riktigt fint på sikt att börja snitta in mig i bolagen på dessa nivåer. De har backat en del sedan första inköpen i den nya portföljen gjordes men det är inget som oroar mig.

På lång sikt så har dessa 3 bolag bevisat sig vara riktigt starka och värdeskapande för aktieägare. Jag räknar med att det kommer att fortsätta på det viset. Bolagen ger även aktieutdelning vilket jag ser fram emot.

Totalt så hade jag 13 200 kr investerade i P2P-lån och det de flesta lånen gick fort att sälja av men en del är försenade och tar tid att betala av eller säljas. Det är bra på sitt sätt, då det underlättar för att snitta in under en längre tid snarare än att köpa allt på en och samma gång.

Så här ser portföljen ut just nu, röda siffror överlag än så länge men portföljen ska få lång tid på sig att växa:

Investmentbolagsportföljen

Fonderna har backat en aning Veckorapport V 23 2022

Fondportföljen som jag har hos Savr går knackigt och denna vecka har fonderna backat en aning. Med lite tur så kanske man kan ana en botten här men det är inte osannolikt att det fortsätter att tappa.

Inflationsoron i USA spökar rejält på börserna och det kan bli en redig björnmarknad framöver. Men det stoppar inte mig från att fortsätta att investera i fonder och aktier varje månad. Förr eller senare bör det vända upp igen.

Då vill jag ha mina innehav redo och välfyllda. Om portföljen inte ligger under 18 400 kr i värde vid nästa löning och månadspåfyllning, då kommer den vara värd över 20 000 kr efter insättningen. En härlig milstolpe som jag hoppas kan bli startskottet på en vändning uppåt.

Men man ska skynda långsamt på börsen.

Fonderna har backat en aning Veckorapport V 23 2022

GratisPortföljen har nått ny ATH

Mitt projekt som byggs på cashback-pengar har nått en ny all time high i portföljvärde under veckan. Ett skenande oljepris har gett Vermilion Energy vind under vingarna igen. Och som portföljens största innehav så drar det snabbt upp värdet.

Det förvånar mig verkligen, på bästa möjliga sätt, hur starkt denna portfölj står sig just nu. Man kan se att den tog mycket stryk under pandemins början men sedan dess har den tuffat på uppåt, sakta men säkert. Med risk för att jinxa rejält så är det verkligen glädjande att se att en portfölj klarar sig bra.

GratisPortföljen har nått ny ATH

SBB är portföljens nyaste innehav och även det som presterat helt klart sämst hittills. Jag brukar sällan ha bra timing in i bolag börjar jag märka, men med långsiktighet och tålamod så kan det löna sig fint ändå.

Portföljen har nu sedan starten juni år 2019 genererat över 1000 kr i utdelningar, innan källskatt! En häftig milstolpe i sig. Portföljen byggs på ”gratis”-pengar och de genererar utdelningar samt värdeökning. Passiva inkomster är så underbara.

Portföljen ska få fortsätta växa och förhoppningsvis så kan bolagen fortsätta att utöka sina utdelningar. Med lite tur så kanske nästa 1000 kr i utdelningar går betydligare snabbare än de första gjorde.

Stort tack för att du läste inlägget ”Veckorapport V 23 2022 – SBB faller och faller”, Läs Fler Inlägg Här!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.