Canopy ligger efter & Aphria har finansierats

I dagens inlägg så går jag igenom nyheter från två stora cannabisbolag i Kanada. Canopy Growth Corp som är marknadsledare har problem produktionen av sina nya drycker. Aphria har efter en sämre rapport än förväntad tagit in 100 miljoner kanadensiska dollar i finansiering.

Det är två av de större bolagen på cannabismarknaden och svenska cannabisbolaget Odi Pharma väntas samarbeta med Aphria framöver.

Men det här inlägget handlar inte om det utan jag tänkte istället kika på en sak som Canopy har problem med just nu, samt att Aphria precis tagit in en stor summa pengar till företaget.

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Canopy Growth Corp har dryckesproblem

I början på året så inleddes fas 2 i legaliseringen av rekreationellt bruk av cannabis i Kanada. Det betyder att företagen nu får sälja massvis med nya produkter såsom ätbara eller drickbara produkter med cannabis i.

Canopy som mer eller mindre har tagits över av det stora alkoholbolaget Constellation Brands efter flera tyngre investeringar har trots sin erfarenhet inom drycker problem med att få ut produkter till hyllorna.

Reedan för ett par veckor sedan så meddelade Canopy att man har problem med att uppskalningen av produktionen av cannabisdrycker.

Nu har det snart gått en månad sedan produkterna skulle ha kunnat börjat säljas. Misslyckandet beror enligt deras nya VD David Klein på att man haft för lite tid på sig sedan man fick licensen man behövde från Health Canda.

Den fick man i november förra året, 2019, och tiden har helt enkelt inte räckt till för att bena ut alla detaljer i processen.

När man den 14:e februari ska Canopy släppa nästa kvartalsrapport och då väntas mer information om det hela delas med allmänheten.

Något som inte ser bra ut för företaget är att man lämnade en statusrapport om processen med dryckerna den 6:e december och då lyfte man inga problem.

Katastrof?

Det är det absolut inte i mina ögon, saker och ting kan ibland ta längre tid än väntat och tids nog så bör produkterna nå hyllorna och därmed konsumenterna.

Resultatet lär bli en del missnöjda kunder och investerare men också att kvartalsrapporten som inkluderar januari lär bli svagare än väntat eftersom att många förmodligen räknat in en del försäljning av dryckesprodukterna.

Dock så är det som sagt inte schysst skött av bolaget att inte meddela marknaden om förseningen tidigare än vad man gjort.

Vad skulle Bruce säga?

spacer cannabis cannabismarknad cannabisektor medicinskcannabis marijuana medicinskmarijuana marijuanasektorn marijuanamarknad

Aphria har ordnat finansiering

I tider då pengarna hålls väldigt hårt i inom cannabissektorn så kan bra avtal om finansieringar vara livsviktiga. Man vill inte hamna i en så illa sits som MedMen eller i ett liknande fall Aurora Cannabis.

En investerare har alltså klivit in med 100 miljoner kanadensiska dollar. Mig veterligen är personen eller institutionen inte offentliggjord ännu.

Finansieringen sker inte genom ett lån vilket är positivt för bolagets finansiella situation. Det är däremot sämre för aktieägare eftersom att det sker utspädning av värdet istället.

Investeraren har gått med på att köpa 14,044,944 st andelar till ett pris av 7.12 CAD styck. Varje andel består av en vanlig aktie och en warrant som går att omvandla till en aktie för ett pris av 9.26 CAD inom 24 månader från affären.

En del utspädning men också pengar till krigskassan. Carl Merton som är CFO hos Aphria sade följande om affären:

”Given the strength of our leadership team, the continued execution of our strategic plan and the robust opportunities we have for growth in the global cannabis industry, we were able to secure this additional capital from a single investor, a significant endorsement of Aphria in these market conditions,”  ”We expect this strategic investment to strengthen our balance sheet and propel Aphria forward as we continue to differentiate ourselves in the industry.”

Förhoppningsvis så kommer pengarna väl till hands. Nu önsketänker jag hejvilt här, men kan man tänkas lagra upp kapital i hopp om framtida reformer i USA? Who knows!

Tack för att du läste inlägget!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Källor / Läs Mer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.