Illegala marknaden ett hot mot gröna sektorn

Att reformera cannabislagarna i ett land, delstat eller annat område är ett stort steg framåt. Men det måste också göras på rätt sätt för att få önskad effekt. Ett stort hot mot den gröna sektorns inkomster är just den illegala marknaden. När kriminella tjänar pengar istället för företagen, ja då vet man att någonting måste ändras.

Den illegala marknaden skapar problem på flera håll och kanter. I Kanada så påstår många att man inte lyckats konkurrera ut den svarta marknaden bra nog.

Vilket har lett till att företagen inte sålt lika mycket som väntat och därmed förlorat inkomster. Men det är inte bara i Kanada som man kämpar med det här problemet.

Delstaten Michigan i USA skall anpassa lagarna kring att odla och sälja cannabis. Detta gör man för att konkurrera ut den svarta marknaden och göra det svårare för illegitima aktörer.

OPP,Ontario Provincial Police, i Kanada har kritiserat Health Canada för att ha kryphål i sitt regelverk. Kryphålen utnyttjas av kriminella aktörer som stjäl pengar ifrån den legala marknaden.

Till exempel så meddelar OPP att man beslagtagit över 122 000 cannabisplantor värda över 143 miljoner CAD och över 75 000 CAD i kontanter.

Man har också beslagtagit 36 stycken skjutvapen samt runt en halv miljon i tillgångar. Tillgångar som kommer ifrån kriminella handlingar.

OPP menar på att Health Canada måste bli bättre på att se efter så att allting sköts på rätt sätt. Jim Walker arbetar med organiserat brottslighet hos OPP, han sade bland annat:

”What we’ve seen is because there is a lack of oversight from Health Canada as far as inspecting, they have huge registrations. So some of these registrations we’re seeing [are] in excess of 400 plants being authorized for one individual [under one property].”

spacer

Den Illegala marknaden stjäl intäkter

Det är oerhört viktigt att Health Canada rättar till felen och tar itu med problemen. I slutändan så är det patienter som drabbas då deras medicin kanske inte odlats på rätt sätt.

Samtidigt så förlorar även bolagen intäkter till den illegala marknaden. Vilket i sin tur betyder att jobb och andra möjligheter inom den lagliga sektorn hotas.

Men Kanada är som sagt inte ensamma om att ha det här problemet. I delstaten Michigan i USA så skall man se över lagarna som är på plats.

Man vill göra det enklare för ansökande att bli godkända för att odla och sälja cannabis. Anledningen till det är att man vill slå ut den svarta marknaden i delstaten.

Jag tror att det är ett väldigt klokt val även om ändringarna inte träder i laga kraft förrän i mars år 2021.

”Michigan State Police’s Marijuana Tobacco Investigation Section” menar att runt 83% av beslagen man gör sker i områden utan lagliga cannabisverksamheter.

Det är alltså viktigt att man inte bara legaliserar, utan man måste även följa upp och se vad som funkar och inte funkar. Finns det inget lagligt alternativ i närheten så väljer invånarna helt enkelt olagliga alternativ för att handla cannabis.

spacer

Problem på flera nivåer

Slår man inte mer eller mindre ut stora delar av den illegala marknaden så får man dras med många problem. Det är med andra ord väldigt viktigt att Health Canada ser över och täpper igen kryphålen i sitt regelverk.

Lyckas man inte med det så förlorar inte bara bolagen intäkter utan patienterna får också medicin som inte odlats eller testats på rätt sätt.

Samtidigt så förlorar samhällena intäkter i form av skattepengar och liknande när personer jobbar svart istället för vitt. Det svärtar också ned hela sektorn att kriminella element tar plats.

Enligt Omar Khan hos Hill and Knowlton Strategies så äger den svarta marknaden cirka 40% av den totala cannabismarknaden i Kanada. Det är ett enormt misslyckande om det stämmer.

Jag hoppas verkligen att Health Canada tar problemet på allvar. Om Omar Khans siffror stämmer så har bolagen inom Kanadas cannabissektor gått miste om väldigt många kunder, patienter och inkomster.

Det måste man få bukt på och det gärna så snart som möjligt!

Tack för att du läste inlägget!

Källor: citynews1130.com, dbusiness.com & cbc.ca

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.