Nästa land att godkänna medicinsk cannabis?

Ett utskott i Brasiliens senat godkände igår ett lagförslag om medicinsk cannabis. Det är fortfarande en del byråkrati kvar men det bådar väl för landets patienter som kan få hjälp av medicinsk cannabis. Lagförslaget kom som svar på en begäran från 119 000 invånare.

Om lagförslaget går igenom och överlever resan genom Brasiliens byråkratiska system så kommer patienter med recept från läkare att kunna odla, inneha samt konsumera cannabis utan att riskera straff.

Tyvärr så har Brasilien en alldeles egen Jeff Sessions men det är snäppet värre eftersom att Jair Bolsonaro är president. Han har tidigare uttalat sig och klargjort att han är emot en legalisering och han har lovat att ordna strängare lagar mot droger.

Förhoppningsvis så kan han se skillnaden på droger och medicin, men det bådar inte väl för lagförslaget att ha en president med en sån inställning.

2006 så reformerade Brasilien sina lagar kring cannabis och lättade på restriktionerna men innehav är fortfarande straffbart och leder till samhällstjänst och obligatoriska kurser om droger.

Senatorn Marta Suplicy är för förslaget och har uttalat sig om att det är viktigt att lagförslaget tas seriöst. Hon anser att många patienter skulle kunna få hjälp om medicinsk cannabis blir tillgängligt. Hon har bland annat sagt:

“We cannot relegate the issue to mere political discussion,” “More than anything, we need to empathize and put ourselves in the place of the other. In this way we can, as legislators, defend the true essence of health care, which is to mitigate human suffering.”

Lagförslaget om medicinsk cannabis är inte det enda lagförslaget i Brasilien om cannabis. Brasiliens arbetarparti lade fram ett lagförslag tidigare i år som skulle legalisera cannabis fullt ut. Legaliseringen skulle tillåta för kommersiell försäljning av cannabis plus att invånarna skulle få odla sex plantor vardera för eget bruk.

Ett lagförslag som påminner mycket om Spaniens upplägg. Så trots att Brasilien har en president som är väldigt anti-droger så finns det som tur är förnuftiga personer i landets styrande organ. Frågan är bara vilka som har mest att säga till om?

Om befolkningen reser sig upp och kräver tillgång till medicinsk cannabis så kanske presidenten inte har något att säga till om, vad som händer får vi vänta och se.

Det vore ingen lien marknad som skulle öppnas upp med tanke på att landet har över 200 miljoner invånare. Vi får hålla tummarna för att lagförslaget kan ta sig igenom senaten utan att presidenten sätter käppar i hjulen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.