Förändringens vindar blåser i Asien

Legaliseringsvågen rör sig över hela världen men det har varit väldigt tyst om just Asien där narkotika ofta förknippas med väldigt hårda straff, ibland dödsstraff. Men hör och häpna, nu har Sydkorea och Thailand bestämt sig för att legalisera cannabis. Det är stort då Asiens länder ofta har många invånare.

Sydkorea legaliserar medicinsk cannabis

En enorm milstolpe inte allra minst med tanke på att Sydkorea har över 50 miljoner invånare. Men vi har tidigare sett dominoeffekten i arbete när länder börjat legalisera medicinsk eller rekreationellt bruk cannabis.

När grannländerna får se resultaten av reformerna så kommer det säkerligen att sätta press på deras regeringar. En press som kan leda till att en hel världsdel sakta men säkert börjar att reformera lagarna kring cannabis.

Tillgången kommer fortfarande att vara begränsad för invånarna men det brukar ofta låta så i början. När positiva resultat uppvisas så brukar begränsningarna lättas lite åt gången.

Legaliseringssidan tog sig förbi ett stort hinder i juli när Sydkoreas Ministry of Food and Drug Safety meddelade att man kommer tillåta Epidiolex, Marinol, Cesamet and Sativex för att bota eller lindra åkommor och sjukdomar så som epilepsy, HIV/AIDS och cancer.

Vijay Sappani, VD för Ela Capital i Toronto sade följande om beskedet:

“The importance of Korea being the first country in East Asia to allow medical cannabis at a federal level should not be understated. Now it’s a matter of when other Asian countries follow South Korea, not if.”

Thailand legaliserar medicinsk cannabis

I juli så meddelade Thailands ledare att om nio månader så kommer medicinsk cannabis att legaliseras. Ett bra steg framåt för ett land där bruket och odling av cannabis redan är vida spritt. Man siktar på att legaliseringen ska träda i effekt i April 2019.

Man funderar även över att legalisera bruket av örten kratom och ledarna i Thailand har insett att The war on drugs är förlorat. Thailands besked kom som en större shock för mig än Sydkoreas men bägge är lika glädjande.

Över 67 miljoner invånare i The Land of Smiles, som Thailand ofta kallas, har nu fått ännu en anledning till att le.

Beskedet kom efter flera studier kring cannabis där man bland annat kommit fram till att medicinen kan hjälpa mot illamående, tappad aptit, epilepsy, MS och mot olika sorters cancer.

Det är oerhört glädjande men samtidigt förvånande. För bara 15 år sedan så förklarade dåvarande premiärminister Thaksin Shinawatra, som sedan avsattes på grund av korruption, sitt krig mot droger.

Målet var främst att slå ut införseln, produktionen och användandet av metamfetamin, som kallas ya ba i Thailand. Bara 3 månader efter hans besked om ett krig mot droger så hade 2500 personer dömts till döden för drogrelaterade lagbrott.

Men nolltoleransen har lättats och Thailand går nu i rätt riktning. Oerhört spännande, roligt och lovande att se! Vilket land i Asien blir näst tror du?

Inlägget kom med i Bloggtoppen V. 48 hos Spara och Placera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.