FTX skadade förtroendet men Bitcoin repar sig?

Det har varit oerhört turbulent för Bitcoin-sfären på sistone sedan det blev klart att FTX gick i graven. Sam Bankman-Fried och hans konsortium har sargat förtroendet för kryptovalutor rejält. Men Bitcoin ser ut att repa sig ändå.

Nyheten om att kryptobörsen FTX är illikvid och på väg att gå under slog ned som en bomb. Det var i början på november förra året som nyheter sipprade fram och inom kort så var allvaret glasklart.

Man kan tydligt se på kryptovalutan Bitcoins graf över dess värde att det blev ett rejält tapp vid den tiden:

Man kan tydligt se på Bitcoins graf över dess värde att det blev ett rejält tapp vid den tiden:

Ett tapp som nog många trodde skulle kunna bli mer eller mindre permanent. Men så blev det inte för kursen har i princip återhämtat sig helt och hållet sedan dess. Personligen så trodde jag inte att kryptovalutor skulle då ut på något sätt på grund av detta.

Men jag förväntade mig att förtroendet skulle vara sargat för en lång tid framöver. Det är väldigt glädjande att se att jag hade fel på den fronten.

Eller så här: Bitcoin bryr jag mig inte direkt om. Men Blockchain däremot, som är den underliggande tekniken, tror jag kan vara oerhört värdefull för samhällen. Åtminstone samhällen som värdesätter transparens och lika villkor.

Ju mer vi digitaliserar våra liv desto mer behöver vi system som inte går att korrumpera, fuska med eller liknande. Där kommer Blockchain in i bilden.

Blockchain

Den här tekniken är helt fenomenal och saknar i stort sett motsvarighet. Att en person med 10 kr har lika mycket makt i systemet som en som har 10 miljarder, det är inte direkt vanligt. Sådana rättvisa system kan vi inte få för många av.

För att ge mig an att testa på AI så bad jag ChatGPT förklara vad Blockchain är för något:

”En blockkedja är en decentraliserad, digital huvudbok som registrerar transaktioner i ett nätverk av datorer. Varje block i kedjan innehåller ett antal transaktioner, och varje gång en ny transaktion läggs till i nätverket läggs ett nytt block till i kedjan.

Blockkedjan är utformad så att när ett block väl har lagts till kan informationen som det innehåller inte ändras, vilket skapar en permanent och oföränderlig registrering av alla transaktioner.

Blockkedjan underhålls av ett nätverk av datorer, så kallade noder, som samarbetar för att verifiera och bearbeta transaktioner. Varje nod har en kopia av blockkedjan, och när ett nytt block läggs till måste alla noder i nätverket validera och uppdatera sin kopia av blockkedjan.

En av blockkedjans viktigaste egenskaper är att den använder komplexa algoritmer för att garantera nätverkets integritet och säkerhet. Detta gör den motståndskraftig mot hackning, bedrägeri och andra former av manipulation.

Blockkedjetekniken används också i olika andra tillämpningar utöver digitala valutor, t.ex. hantering av leveranskedjor, röstningssystem och digital identitetskontroll.”

ChatGPT

Kort och gott; När alla kan se allt som alla andra kan se, ingen har mer makt eller insyn än någon annan och allt sker transparent och öppet: Först då har vi ett värdigt monetärt system.

Så jag är väldigt glad över att FTX inte på något sätt har ”dödat kryptovalutor” som det pratades om på olika håll.

Läs Mer:

Blockchain for the win!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.