Många bolag har hoppat av kryptoprojektet Libra

Facebooks projekt inom kryptosfären som går under namnet Libra har fått se många avhopp på sistone. I tisdags så hoppade Vodafone av samarbetet, ett samarbete som många företag i juni förra året förmodligen hoppades på att få vara med i.

Efter att projektet Libra annonserades så dröjde det inte länge innan flera stora företag hade gått med och pyntat in 10 miljoner dollar för att vara med från start.

Projektet mötte dock stark kritik rätt så omgående och kongressen i USA ville fråga ut Mark Zuckerberg om hur det hela var tänkt att fungera. Nu har det gått flera månader sedan man presenterade projektet och många stora aktörer har hoppat av.

Åtta stycken av företagen som ville vara med från början har hoppat av projektet sedan i oktober förra året.

Vodafone var som sagt det senaste att kliva av men man meddelade att det gör man för att kunna fokusera energin på annat håll.

Man menade att beslutet inte hade någonting att göra med att man var rädda för de regleringar som Libra eventuellt lär få kämpa emot.

Det första företaget att överge projektet var PayPal som redan i oktober förra året meddelade att man inte tänker fortsätta vara en del av projektet.

Sedan dess så har man fått sällskap av Visa, Mastercard, eBay, Stripe, Mercado Pago och nu alltså även Vodafone.

Det enda bolaget som hoppat av som faktiskt tagit upp regleringarna är Visa som meddelade att:

”We will continue to evaluate and our ultimate decision will be determined by a number of factors, including the association’s ability to fully satisfy all requisite regulatory expectations.”

Det är rätt så tunga avbräck och frågan är hur det kan påverka projektets framtid. Kommer man att överge det helt och hållet för att starta ett nytt eller vad kan tänkas ske?

spacer

Politiska påtryckningar

En förklaring till alla dessa avhopp är att högt uppsatta politiker i USA verkar ha utnyttjat sin influens. Senatorerna Sherrod Brown, Ohio, och Brian Schatz, Hawaii, ska ha skickat brev till några eller alla av företagen.

Där skrev man bland annat att:

”If you take this on, you can expect a high level of scrutiny from regulators not only on Libra-related payment activities, but on all payment activities.”

Det är inget litet hot men ett illa dolt sådant och när det kommer från en senator så lyssnar man säkerligen. Att ge sig in i ett krig över kryptovalutor med USA:s regering lockar nog inte särskilt många företag inom finanssfären.

Avhoppen får projektet att se rätt så misslyckat ut redan nu men samtidigt så har Libra kvar 20 stycken av sina grundmedlemmar. Inte bara det utan det är än så länge en lång kö med andra bolag som vill bli en del av projektet.

Så hoppet behöver inte vara ute bara för att det ser mörkt ut. Dock så kan man undra sig att om senatorerna börjar med att skicka brev för att få igenom sitt meddelande, vad blir nästa steg?

Tack för att du läste inlägget!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Källor / Läs Mer

Trevlig helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.