Utdelnings Månadsvis: Horizon Technology Finance

Söndag igen, så varför inte passa på att gå igenom ännu en aktie som delar ut månadsvis? Den här gången kikar jag in Horizon Technology Finance. Tickern är HRZN. Bolaget är ännu ett BDC, business development company, på listan över aktier som delar ut varje månad.

(¤) = Affiliatelänk

Allmänt om Horizon Technology Finance

Kursen för bolaget är lite knackig och sedan några veckor tillbaka i mars så har den fallit nedåt. Det kan bädda för uppkommande köplägen om man gör sin hemläxa ordentligt.

Bolaget är som sagt ett BDC som jobbar med att investera i eller att låna ut pengar till mindre bolag. Horizon har fokuserat sig på just tre olika marknader. Dessa är ”Life Science”, ”Technology” och ”Healthcare Information & Services”.

Det vill säga en stor fokus på livet och vård, intressanta fält som förmodligen kommer att förändras radikalt tack vare att just teknologin går framåt.

Inom det som heter life science så fokuserar på man på bioteknik, medicinska apparater och speciella läkemedel. Lukrativa men riskfyllda marknader då det ofta krävs stora investeringar för att nå provresultat.

Inom teknologi så fokuserar man på molntjänster, trådlös kommunikation, internetsäkerhet, analys och lagring av data, internet i allmänhet plus mjukvaror och mer än så.

Inom hälsovårdssektorn så fokuserar bolaget på diagnostik, medicinska journaler och mjukvara för att hantera och underlätta för patienter.

Såhär ser deras portfölj ut i dagsläget:

Tillväxtmöjligheter

Eftersom att portföljen är tungt viktad mot teknologi så kan den verka lite ensidig. Men även inom fältet för teknologi så är portföljen diversifierad åt olika håll.

Bolaget har en bra mix mellan stabila bolag och tillväxtbolag i portföljen. På så sätt får man en bra mix av intäkter och potentiella kommande intäkter. Horizon investerar långsiktigt i bolagen som de anser ha god potential för bland annat tillväxt.

Tack vare en högkvalitativ låneportfölj så bör bolaget kunna räkna med stadig avkastning framöver.

År 2018 så rapporterade Horizon en nettoinkomst från investeringar på 13.9 miljoner dollar, en ökning med 12% mot tidigare året.

Bolagets portfölj är på cirka 250 miljoner dollar nästan dubbelt så stor som bolagets marknadsvärde. Utöver det så har man en god historia av att ha delat ut kapital till sina aktieägare. Gick man med vid IPO:n så har man fått runt 12 dollar i utdelning per aktie, samma pris som den låg på vid IPO:n.

Med en DA på runt 10% så bör aktien vara attraktiv för utdelningsjägare.

spacer

Utdelning och slutord

Men allt är inte guld och gröna skogar. Man har nyligen, 2016, sänkt utdelningen från 11.5 amerikanska cent till 10 cent per månad. Dvs. 1.2 dollar per år. Sedan dess har man inte höjt utdelningen igen men fortsätter bolaget att växa så finns det möjlighet för det. Samtidigt så finns det risk för att den sänks än mer om bolaget inte levererar.

När man delar ut 100% av inkomsterna så finns det inte mycket marginaler att navigera omkring. Jag tycker därför att det verkar hyfsat riskfyllt att just nu investera i Horizon.

Man får sällan 10% DA utan att det är riskfyllt men är det värt risken? Det får givetvis var och en avgöra själva då man själv har ansvar över sina investeringar.

Lyckas bolaget hålla uppe nuvarande utdelning en längre tid så är det givetvis attraktivt för utdelningsjägare. Men går det inte enligt plan så är risken för förlust överhängande. Granska alltid bolagen noga, kunskap är makt, innan du väljer att investera.

Har du läst inlägget med 41 st listade aktier som delar ut varje månad?


Nya kunder får 20% rabatt hos Greatdays upplevelser med koden: NEW2019
Affiliatelänk – Kod giltig tills 2019-12-31

1 thoughts on “Utdelnings Månadsvis: Horizon Technology Finance

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.