Facebook får böter på 550 miljoner dollar

I delstaten Illinois i USA så finns det strikta lagar och regler kring biometrisk information. Det har Facebook fått känna av i och med en stämning som man nu har löst genom att betala 550 miljoner dollar.

Stämningen genomfördes av tre personer i delstaten och underlaget var alltså den statliga lagen ”the Biometric Information Privacy Act”. Det här är i mina ögon ett intressant ämne eftersom att säkerheten kring användares privata data på sociala media ofta ifrågasätts.

Tydligen så använde Facebook sig av ansiktsigenkänningsteknologin för att förbättra en funktion på sidan där namn föreslås till foton på folk.

Utgiften togs upp i Facebooks kvartalsrapport och notan landade alltså på 550 miljoner dollar. Visst, för ett företag som Facebook så är det inte direkt stora pengar men ändå.

Pengarna som betalats ut skall gå till att täcka advokatkostnader och sedan betalas ut till invånare i delstaten som är berättigade till ersättning genom domen.

www.ihallandeinvest.se spacer

Paul Geller som är avdelningschef på advokatfirman Robbins Geller uttalade sig angående beskedet:

”This case should serve as a clarion call to companies that consumers care deeply about their privacy rights and, if pushed, will fight for those rights all the way to the Supreme Court and back until they are justly compensated,”

I tider då personlig information börjar värderas högre och så även skyddandet av den så är beslutet ett steg i rätt riktning för användarna.

Det är inte bara i Illinois som man försöker skydda invånarnas personliga data. I Kalifornien så klubbades nyligen en ny delstatslag igenom med samma ändamål.

Om fler delstater följer i Illinois spår återstår att se men förhoppningsvis så kan detta lyfta debatten och leda till att användarnas data skyddas bättre.

Källor / Läs Mer

Tack för att du läste detta inlägget!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.