Höjda riktkurser för Novo Nordisk efter stark rapport

Danmarks gigantiska läkemedelsbolag Novo Nordisk levererade igår en stark rapport. Marknaden tog emot den väl och idag fick bolaget flera höjda riktkurser. Det var härliga notiser man fick, jag äger aktier i bolaget.

Ett bra bevis på en stark rapport är när de höjda riktkurserna flödar in. Så man får väl säga att Novo Nordisk levererade med råge.

Det var ju inte på något sätt oväntat, men än alltid skönt att få ens tankar bekräftade. Efterfrågan överstiger fortfarande tillgången på deras mediciner. Vilket känns lovande.

Bolaget borde kunna fortsätta växa starkt, trots sin redan gigantiska storlek. Så vad sade riktkurserna?

Flertalet höjda riktkurser för Novo Nordisk

  • Danske Bank höjer riktkursen för Novo Nordisk till 860 danska kronor (825), upprepar köp
  • Deutsche Bank höjer riktkursen för Novo Nordisk till 950 danska kronor (850), upprepar köp
  • Stifel höjer riktkursen för Novo Nordisk till 810 danska kronor (800), upprepar köp
  • SEB höjer riktkursen för Novo Nordisk till 900 danska kronor (875), upprepar köp

Högsta riktkursen kommer alltså från Deutsche Bank som sätter målet på 950 kr. Detta säger ju givetvis inte så mycket utan den tillhörande analysen.

Men det är fortfarande intressant att se vilka nivåer som analytikerna kommer fram till. Stifel verkar inte så imponerande av rapporten som andra. Detta då man endast höjde riktkursen med 10 danska kronor.

Om bolaget fortsätter att växa i denna takt så tror jag att man kommer kunna överträffa dessa riktkurser om inte allt för länge.

Men det är en marknad som många vill in på och ha en del av kakan ifrån. Så det återstår att se hur det går med allting.

spacer

Stark rapport och höjd utdelning

Jag blev imponerad av rapporten och som tidigare nämnts så känns det som att bolaget har mycket kvar att ge.

Lyckas man dra ned på sina omkostnader och höja marginalerna så kan det bli riktigt fina resultat framöver. Men det är ju inte så bara och bara. Här är en liten summering av rapporten:

  • Omsättningen steg 37,0 procent till 65 863 miljoner danska kronor (48 092). Utfallet är bättre än Bloombergs analytikerkonsensus på 63 159 miljoner danska kronor.
  • Rörelseresultatet blev 26 766 miljoner danska kronor (17 087), väntat 25 524, med en rörelsemarginal på 40,6 procent (35,5).
  • Resultatet före skatt var 27 620 miljoner danska kronor (16 316).
  • Resultatet efter skatt blev 21 963 miljoner danska kronor (13 592).

En annan riktigt rolig aspekt av rapporten var utdelningsbeskedet:

”I utdelning föreslås 6,40 danska kronor per aktie. Det innebär att den totala utdelningen blir 9,40 danska kronor per aktie (6,20), eftersom bolaget tidigare föreslagit en interimsutdelning på 3 danska kronor per aktie i augusti.”

Förhoppningsvis så kan bolaget fortsätta att leverera starkt. Lycka till alla aktieägare!

Bitcoin och kryptovalutor spacer spacr