Slutinvesterat hos Pepins

Den svenska plattformen för att investera i onoterade aktier vid namn Pepins tyckte jag verkade intressant förut. Men ju mer tiden går desto mer inser jag vilka hemska investeringar som plattformen erbjuder sina användare.

Det finns ett tydligt och återkommande tema för många av aktierna man kan investera i hos Pepins. Man förlorar pengar.

Jag har på senare tid insett hur dåligt deras upplägg är av olika anledningar. Dels så låser man upp sitt kapital länge eftersom att det oftast tar ett helt år från dess att man investerar tills dess att man kan sälja sina aktier.

Under den tiden så har bolaget ofta meddelat dåliga resultat och det är inte heller ovanligt att det behövs ytterligare en emission, till lägre kurs såklart. Så den som investerade vid första tillfället får se sitt innehav tappa i värde plus att man mer eller mindre måste investera ytterligare för att värdet på ens innehav inte ska spädas ut för mycket.

Sen när försäljningen väl drar gång, ja då sitter det gott om folk som vill ut ur aktien medan kursen går kräftgång. Det blir trångt i dörren och priset tappar samtidigt som det är dålig volym då få vill köpa bolag som inte går något vidare bra.

Det slog mig även att det verkar vara ytterst få bolag hos Pepins som faktiskt går bra. United Spaces, Alvestaglass och Paradox är några av de få undantagen som faktiskt har gått bra. Jag skrev till Pepins på Twitter  och frågade om hur många bolag som brukar gå plus tills 1:a eller 2:a handelstillfället men Pepins har inte svarat.

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Dags för förbättring

Pepins måste höja kraven för vilka bolag man väljer att ta in på plattformen. En annan sak som ofta är väldigt skev hos Pepins är värderingen på bolagen. Den sätts högt från början och sen när bolaget tragglar så faller kursen snabbt.

Det brukar låta riktigt bra, men verkligheten brukar alltid komma ikapp bolagen förr eller senare. Personligen så har jag investerat i Pepins, FrilansFinans, Taku-Taku och UrbanGreen via Pepins plattform. Alla innehaven ligger stadigt back.

UrbanGreen som är ett av bolagen jag ändå tror långsiktigt på gjorde en riktig fuling när man behövde mer kapital, istället för att ta ett lån så gjorde man en emission som slaktade värdet på tidigare investerares innehav. Riktigt dåligt gjort.

Mitt råd är att om du ska investera hos Pepins så gör inte det vid första emissionen, gör det inte heller vid första handelstillfället för bolaget utan vänta och se hur det faktiskt går innan du väljer att investera. Annars är risken stor att du fastnar med Svarte Petter.

Det här inlägget är inte menat att smutskasta Pepins utan det jag vill göra är att belysa viktiga problem med deras plattform. Jag är en väldigt missnöjd användare och hoppas att Pepins kan ta in bättre bolag i framtiden samtidigt som man ser över systemet för handeln i bolagen. Att vänta ett helt år på att kunna handla i bolaget är för lång tid och värderingarna måste bli vettigare.

Just nu så är Pepins istället för en attraktiv plattform snarare ett ställe där bolag som verkligen inte är redo för börsen ändå får kapital från småsparare, småsparare som tar risken och nästan alltid även en förlust.

Givetvis så handlar det inte bara om plattformen utan även om bolagen jag själv har valt att investera i. Men alla problem jag tar upp är återkommande teman för många av bolagen på plattformen, även de som jag inte investerat i.

Vad tycker du? Har jag rätt eller fel? Kommentera gärna och berätta!

5 thoughts on “Slutinvesterat hos Pepins

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.