ISK Skatt år 2021 – Så mycket kostar sparandet

Bara för att man har ett ISK eller KF så slipper man inte undan skatten, tyvärr. Dock så slipper man ju, skönt nog, deklarera. Men att schablonbeskatta istället för att skatta på vinsten, det är en vinst i sig. ISK Skatt år 2021 landar på 0,375 procent av kapitalunderlaget. 

Det är den lägsta möjliga skatten för ISK och det är alltså samma som det var år 2020 men något lägre än det var år 2019.

Skatten för dessa konton styrs av statslåneräntan. Så har man till exempel 100 000 kr på sitt ISK nästa år så betalar man 375 kr i skatt. Men det är om du inte gjort någon insättning eller avkastning då detta också påverkar skatten.

Men även om man har till exempel 500 000 kr på kontot och har suttit in 2000 kr per månad så skattar man endast 1930 kr. Förutsatt att avkastningen är noll det vill säga med denna ISK Skatt år 2021.

Helt klart bättre än att behöva skatta 30% på vinsten när den väl tas ut. ISK-Skatten är låg, och det beror alltså på att statslåneräntan är låg.

Jag hoppas verkligen att man inte ger sig an att försöka höja skatten på ISK igen. Att försöka ta mer pengar ifrån småsparare som redan arbetat och skattat för pengarna, det tycker jag bara är knäppt.

Samtidigt kan jag förstå att man bör skatta på vinsten så schablonbeskattning är acceptabelt jämfört med vinstbeskattning.

spacer

ISK Skatt år 2021

Det är viktigt att komma ihåg att man inte heller får avgöra avdrag för förluster på ett konto som schablonbeskattas, ISK och KF till exempel.

Men samtidigt, om man går in på börsen med tanken att man skall förlora kapital så kanske man bör se över sin strategi.

Såhär skriver Skatteverket om beskattning på ISK:

”Du får inte göra avdrag för förluster som du gör på ditt investeringssparkonto. Fondavgifter, depåavgifter och andra utgifter som är kopplade till tillgångarna på ditt investeringssparkonto är inte heller avdragsgilla.

Schablonintäkten baseras på det sammanlagda värdet av dina tillgångar och är det som ligger till grund för hur mycket skatt du ska betala för ditt investeringssparkonto varje år. Schablonintäkten framgår av kontrolluppgiften som investeringsföretaget (din bank exempelvis) lämnar och är förifylld i din deklaration. Den skatt du ska betala är 30 procent av schablonintäkten.

Du betalar med andra ord inte skatt på enskilda vinster, utdelning, ränta eller annan avkastning som du får från tillgångarna du har på kontot. Du kan också ta ut pengar från kontot utan att behöva betala skatt för det uttagna beloppet” Källa

Det är information som är väldigt bra att känna till och ha koll på. Jag hoppas att du får ett riktigt bra år på börsen nästa år!

Tack för att du läste inlägget ”ISK Skatt år 2021”, läs fler Inlägg Här!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.