Tips inför att ansöka om lån

Att låna i samband med köp av bostad eller bil är inte särskilt konstigt, men när det gäller andra typer av lån finns det några saker som du bör ha i åtanken. Oavsett vilken typ av lån kommer det påverka din privatekonomi för många år framöver och då gäller det att inte begå några misstag. För det kan hända oförutsedda händelser som påverkar ekonomin och ett lån kan vara lösningen.

Att tänka på

Här kommer några goda råd och tips inför att du ska ta dig ett lån.

Tänk igenom

Jag rekommenderar dig till att ta dig en extra funderare på om du verkligen behöver ta ett lån. För det jag har upptäckt under mina år inom branschen är att så kallat konsumtionslån, alltså lån för att köpa elektronik, kläder eller liknande, kan vara lån som har en hög ränta och tiden att betala tillbaka är oftast kort. Så därför bör du ställa dig några frågor först.

  • Behöver jag detta?
  • Är jag beredd att ta extra kostnaden?
  • Måste jag ha detta nu?
  • Har jag möjligheten att spara ihop pengarna istället?

Utgå från dina svar och avgör sedan om du behöver ett lån eller inte.

Jämför långivare

Något som är mycket viktigt är att du tar dig tid till att jämföra räntor hos olika långivare. Det finns speciella webbsidor som enbart jämför lån, vilket gör att du kan på ett enkelt sätt kan överblicka vilket lån som blir bäst för dig och ditt lånebehov.

Vilka typ av lån?

Det finns många olika typer av lån bland långivarna och vissa av lånen kräver att du behöver ha någon form av säkerhet. Skulle du ta ett privat- eller billån krävs inte någon säkerhet, medan ett bolån kräver det eftersom lånebeloppet är så mycket större. Andra mer kortsiktiga lån, typ SMS-lån är dyra i längden och kan kosta betydligt mer än vad du tror.

Vilken ränta?

Räntan är viktig och påverkar hur mycket du ska betala tillbaka av lånet varje månad. Tänk på att det kan tillkomma uppläggnings- och aviavgifter också så ha de utgifterna med i beräkningen när du jämför räntorna hos långivare.

Slutord

Dessa goda råden och tipsen är bara några få saker att tänka på i samband med att låna pengar av banker och låneinstitut. Det är i alla fall en början för dig att tänka på om du går i lånetankar. För min egen del så brukar jag undvika att ta lån så mycket som möjligt, men självklart är det upp till var och en att avgöra vad som är bäst för dig själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.