Blankning i SBB inte längre attraktivt?

Först och främst: Jag äger aktier i SBB och kan således inte anses vara helt objektiv. Men jag gör mitt bästa, för det gynnar varken dig som läsare eller mig som investerare om jag inte ser öppet på saker och ting. Med det sagt så har jag börjat undra om blankning i SBB inte lockar längre?

Jag började köpa på mig aktier i SBB runt cirka 45 kronor. Sedan så gick kursen nedåt först sakta men säkert, senare väldigt snabbt.

Eftersom att inget förändrats i bolaget rent fundamentalt så fortsatte jag att köpa och snitta ner mig. Detta eftersom att jag litar på VD Ilija Batljans förmåga och bolagets siffror.

Vad en blankarfirma som tidigare dömts för brott i samband med lögner om bolag skriker om påverkar mig inte om det inte finns substans i vad som sägs.

Hade SBB däremot fått krypa till korset och böra bekänna en massa fel åt höger och vänster. Då hade jag sålt illa kvickt.

Men så upplevade jag inte fallet. Snarare så upplevde jag det som att en enorm påverkansoperation utfördes från media och blankarfirman.

”Informationen” som blankarna kom med kändes aldrig ärlig, objektiv eller konkret annat än i små detaljer.

Jag kände mig trygg med att SBB skulle rida ut stormen. Vilket jag nu anser att man har gjort.

spacer

Bolaget agerade handlingskraftigt

SBB hanterade blankarattacken genom att arbeta hårt med att gå igenom sina siffror. Man verkar också ha tagit läget på allvar eftersom att inflation och höga räntor helt klart blev en stor utmaning.

Men inte så pass stor som många ville måla upp det som. Jag har tidigare skrivit om att SBB började avyttra fastigheter i god tid.

Det är bra att man agerade tidigt och handlingskraftigt. Pengar kom in och för varje försäljning har bolaget blivit starkare och säkrare.

Totalt så har vi sett en enorm blankning i SBB då över 15% av bolagets aktier varit blankade. Den faktiska siffran är förmodligen betydligt högre.

Men Finansinspektionens förlegade och rent ut sagt dåliga system ger ingen klar bild av det faktiska läget.

Oavsett vad SBB gjorde så blidkade det inte blankarna som bara bytte till nya argument så fort deras tidigare hade motbevisats.

Det hela framstod mer och mer som någon slags personlig agenda mot SBB eller Ilija än uppriktig blankning.

Ilija Batjlan margin call

Ett exempel på detta är att man från blankarnas sida pratade extremt mycket om att Ilija Batjlan skulle åka på en så kallad margin call.

Därav skulle han behöva avyttra väldigt stora mängder aktier vilket skulle få kursen att störtdyka.

Men så blev det aldrig. Vi såg ett enda margin call i SBB för bolagets Vice VD som hamnat i en rejäl rävsax.

Hade han sålt innan så hade blankarna använt det mot SBB, sålde han inte så blev han margin called tillslut vilket vi såg hända.

Men Ilija Batjlan har inte blivit margin called. Angående den biten så ser blankarna väldigt, väldigt vilse ut.

Ljög dom om hela saken? Eller fanns det substans? Hur nära var Ilija Batjlan att bli margin called? Vi kanske aldrig faktiskt får veta.

Oavsett vad så är faktumet att han än idag inte har åkt på en margin call i SBB så vitt jag vet.

spacer

Blankning i SBB

SBB har växt otroligt fort och var inte redo för det snabba skiftet i världsekonomin. Men man agerade starkt och har sålt av fastigheter ur sitt bestånd.

Därmed har man säkrat sina finanser och står nu återigen starkt på två ben.

Här i veckan så fick man äntligen färdigt en väldigt stor affär som verkar vara den sista biten i pusslet.

Ilija har informerat om att SBB nu klarar att lösa sina förfallande obligationer för åren 2023, 2024 och 2025. Därmed är risken bortblåst i mina ögon.

Blankarnas största poäng har varit att SBB inte skulle klara av dessa förfallande obligationer.

De menade på att bolaget skulle få ta allt för dyra obligationer för att kunna lösa dessa vilket skulle göra att deras utgifter översteg inkomsterna.

Den stormen har SBB nu en gång för alla ridit ut baserat på vad VD har meddelat.

Dags att stänga blankningen i SBB?

Risken är nu som bortblåst anser jag och jag fortsätter att äga mina aktier i bolaget. SBB har sålt av fastigheter, säkrat kapital och kan nu mer eller mindre vänta ut inflationen.

Därmed så bör SBB inte vara ett attraktivt bolag att blanka längre. Trots det så är fortfarande närmre 13% av bolagets aktier blankade.

Det är oerhört många aktier och det kommer inte vara superlätt att köpa tillbaka dessa på börsen utan att driva upp kursen.

Jag tror inte att vi kommer få se någon så kallad ”short squeeze” som vi bland annat såg i GME.

Men aktiekursen bör börja röra sig uppåt mot mer rättvisa nivåer närmre eller över substansvärdet igen.

För det blev ingen margin call för VD, bolaget har pengar att klara sina kommande förfallande obligationer, så vad är det man ska blanka för egentligen?

Visst, det kommer ta tid innan ränteklimatet blir bättre och bolagets framtid ser lika ljus ut som den en gång gjorde. Men jag tror att vi har sett botten och att vi har lagt det värsta bakom oss.

Nu blir det oerhört spännande att se hur blankarna agerar men det skulle förvåna mig något oerhört om de inte börjar stänga sina positioner. Men, den som lever får se.

Tack för att du läste inlägget ”Blankning i SBB inte längre attraktivt?”!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.