Cibus emission blev ett fint köpläge

Utdelningsmaskinen Cibus emission blev ett fint köpläge för oss som passade på att fynda. Jag äger aktier i bolaget och gjorde så även innan emissionen. Men när kursen dippade under 95 kr då passade jag på att öka mitt innehav rejält.

Fastighetssektorn är i en kris och det är väldigt spridda skurar med vad folk tror ska hända framöver. Bolagen som behöver kapital kommer möjligtvis få det tufft att lösa den biten. Men vi har ju sett en ljusglimt.

SBB tog nämligen in pengar via bankfinansiering istället för via obligationer eller en nyemission. Det tycker jag talar för att bankerna är mer villiga att hjälpa till än vad många verkat tro.

Sen att Nordea slaktades SBB:s riktkurs efter det, ja det kan man ju klura på hur det gick till. Kanske hade Nordea velat att SBB skulle finansierat sig just där? Det kan man ju grunna över.

Men som sagt, jag tror det finns mer kapital tillgängligt för bolagen än vad kritikerna försöker få det att se ut som.

Behöll utdelning och genomförde emission

Men om vi fokuserar på Cibus då. Jag har tidigare skrivit om deras emission och mina tankar kring den. Jag anser det vara knäppt att genomföra en emission för att behålla sin utdelning. Men nu är vi där vi är. Trots att jag inte riktigt förstod logiken i deras resonemang så förstod jag läget som uppstod.

Cibus säkrar ju sina finanser rejält tack vare emissionen främst av två anledningar. Dels så får man pengar till att lösa obligationerna så att det orosmolnet försvinner. Men också att när man gör det, så förbättras bolagets kassaflöde.

Nu slipper man ju betala räntan för obligationerna. Jag hoppas att man väljer att hålla hårt i sina pengar nu så att man inte behöver göra en ny emission nästa år. För att en ny sådan, det skulle rejält sarga mitt förtroende för bolaget.

Runt 9 – 10% DA

Bolaget handlas just nu till en direktavkastning om cirka 9% och när kursen var lägre så var givetvis DA ännu högre. Det känns lovande att ha handlat på sig aktier runt 10% DA men vi får se hur det hela utspelar sig.

Cibus är ett bolag som jag tror starkt på på lång sikt. Deras hyresgäster är för det mesta matbutiker och andra liknande verksamheter som inte stänger igen i första taget.

Så jag köpte på mig när Cibus emission blev ett faktum och än så länge så ser det ut att ha varit ett bra beslut. Kursen steg rätt så fort upp över 100 kr per aktie igen. I torsdags så stängde kursen på 110.25 kr per aktie.

Min plan framöver är att hålla hårt i aktierna men att fortsätta öka på innehavet. Det kommer så klart att ta tid innan saker och ting vänder upp igen på riktigt för fastighetsaktierna. Men jag är övertygad om att förr eller senare så återhämtar sig sektorn rejält.

Tack för att du läste ”Cibus emission”! Vill du hitta fler bolag som delar ut månadsvis? Se hela listan på månadsutdelare!