Rekordblankning i SBB

I veckan så nådde alltså blankningen i SBB över 18%. Det innebär rekordblankning I SBB och bolagets kurs har pressats ned rejält från tidigare toppen runt 22 kr. Frågan är hur långt ned vi ska denna gång. Jag äger aktier i bolaget.

Kollar man på FI:s hemsida för blankning så är just nu 18.04% av alla aktier i SBB blankade. Det riktiga talet är säkerligen högre eftersom att man ej har skyldighet att rapportera positioner under 0,5%.

Det skulle inte förvåna mig om den faktiska blankningen är en bra bit över 20%. Det är en makalöst hög siffra för ett så pass stort bolag.

Småspararna stångas verkligen mot blankarna här och frågan är vilka som går vinnande ur fighten.

Intressant fenomen

Nu kanske detta låter som en galen konspirationsteori men jag tycker mig ana ett mönster här. När bolagets tysta period 30 dagar innan rapporten börjar så ökar tyckandet.

Nordea släppte i veckan en ny riktkurs för SBB där man sänkte från 15 kr till 10 kr. Detta gör man alltså cirka en månad innan deras rapport, varför? Hade det kommit massor med ny information som man hänvisade till?

Nej, man använde samma motivation som tidigare. Så egentligen kom man inte med något nytt alls utan man slaktade bara riktkursen en månad innan rapport. Det är ärligt talat sjukt oproffsigt och det förvånade mig att Nordea agerade på det sättet.

Hyenorna flockas

Så vad händer då när kursen slaktats med cirka 8 till 10%? Jo då dyker tyckare upp med sina hit pieces. Vissa klarar bara av att sparka på den som redan ligger. Framförallt när den som blir sparkad på också har munkavle på sig och inte kan bemöta kritiken.

Dagens Industri har verkligen blivit Se och Hör för finansvärlden. Det är en tidning som jag aldrig i mitt liv kommer att prenumerera på igen. Jag hoppas att en vacker dag få se deras skribenter ta en faktiskt debatt med Ilija. Men de verkar inte våga.

Man förvånas ideligen över hur lite FI engagerar sig i det hela. De verkar helt ointresserade av att saker och ting ska gå rätt till.

Rekordblankning i SBB

Så vad innebär då denna rekordblankning i SBB för oss aktieägare? Onekligen så ser dessa blankare stora risker i bolaget och förväntar sig en rejäl nedgång. Personligen så ser jag inte samma risker.

Det pratas redan om att ränteläget därute i världen behöver hanteras mer varsamt. 10-åriga räntan i USA går ned stadigt och SBB tog nyligen in finansiering via banker istället för via emission eller obligationer.

Jag har fortsatt tillit till vår VD Ilija Batljan som styr skeppet framåt.

Sen så får man inte glömma att dessa blankade aktier på över18% ska återköpas förr eller senare. Vissa menar att det sker runt 1 kr, andra 5 kr medan andra hoppas att det blir runt 25 kr. Vem eller vilka som har rätt kommer tiden som alltid att utvisa.

Redan lågt värderat

Bolagets värde är redan ordentligt nedpressat. I mina ögon så är väldigt många risker och fallgropar redan in-prisade. Bolaget har säkrat pengar för obligationer fram till 2025 och man har fler affärer på gång.

Många anser att läget är nattsvart för bolaget. Så jag tror att bara det ljusnar lite så kan det ge fina effekter uppåt. Men som sagt, vi får se hur det hela går helt enkelt. Hitta fler inlägg här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.