Direktavkastning eller Tillväxt?

Många investerare fokuserar på att äga utdelningsaktier i sina portföljer. Valet av utdelningsaktie handlar ofta om att väga direktavkastning mot tillväxt. Är utdelningen väldigt stor så använder bolaget mindre kapital till att växa. Så bör man fokusera på Direktavkastning eller Tillväxt?

Ju mer pengar som delas ut till aktieägarna, desto mindre använder bolaget för att skapa tillväxt. Det är bland annat därför som stora bolag brukar börja med just aktieutdelningar.

Utdelningen blir ett sätt för aktieägaren att få avkastning utan att bolaget nödvändigtvis växer sig större. Just därför så tycker jag det är viktigt att veta om att man ofta får välja mellan antingen eller.

Hittar man till exempel ett bolag med en direktavkastning på så mycket som 10% så lär man räkna med en svagare tillväxt. Är man medveten om detta så är det inget problem med en del investerare verkar missa detta.

Därför så tror jag det är väldigt viktigt att man som investerare i utdelningsaktier är på det klara med att tillväxten blir lidande vid utdelningar.

Att bara stirra sig blind på direktavkastningen är därmed inte ett bra sätt att välja aktier att investera i. Om bolaget har en väldigt hög direktavkastning, DA, så saknas det förmodligen utrymme för tillväxt.

Så när man letar utdelningsaktier att investera i kan det vara en bra idé att leta efter bolag med något lägre DA och därmed godare chans för tillväxt.

Att hitta sådana bolag tidigt kan bli en fin affär om man äger aktien länge och det går bra för bolaget.

Är man med under både tillväxtfasen och när bolaget går över mer och mer till utdelningar så bör man ha en god chans att få både en fin avkastning samt utdelningar längre fram.

www.ihallandeinvest.se spacer

Direktavkastning eller Tillväxt

Jag tror att det bästa upplägget är att ha en god mix av utdelningsaktier i portföljen. Väljer man ett par bolag som är tidiga i sitt utdelningsskede varvat med bolag som redan har större utdelningar så sprider man risken.

Att bygga en portfölj med ett par stabila kärnaktier såsom Latour, Investor med flera, varvat med till exempel ett par nyare utdelare kan vara en bra idé.

Så när du ska sätta ihop din portfölj, försök att hitta ett par bolag med låg DA också. Det vill säga bolag som fortfarande även fokuserar på tillväxt. Skall du äga aktierna långsiktigt och bolaget har en uttalad strategi kring att övergå mer och mer till utdelningar kan det bli en fin affär längre fram.

Istället för att välja mellan direktavkastning eller tillväxt, blanda och mixa i portföljen så att du har både och. En hel del investerare verkar för det mesta endast fokusera på direktavkastningen. Gör man det så tror jag att man missar en del möjligheter.

Hur tänker du när du väljer bolag till din utdelningsportfölj? Kikar du mest på utdelningen eller även på tillväxten? Kommentera gärna och berätta!

Läs även: Lista med aktier som delar ut varje månad.

Tack för att du läste inlägget!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.