Aktiefusk i sociala medier uppmärksammas

SVT skriver idag om aktiefusk i sociala medier och det är väldigt bra att det uppmärksammas. Fusket går till exempel ut på att haussa olika aktier. Det vill säga att man försöker pusha folk att köpa in sig, för att höja kursen.

Vi har ju haft en väldigt känd, eller ökänd, profil som jag inte vet om jag får namnge rent lagmässigt. Men om jag säger att personen delar förnamn med Zlatan, då förstår nog de flesta vem som menas.

Hans strategi har varit att hitta småbolag att köpa in sig, för att sedan höja bolaget till skyarna. Många följare fortsatte sedan att höja bolaget till skyarna. Ett stort antal följare betyder att det blir en köpkraftig rekommendation som påverkar kursen.

När kursen väl börjar stiga, ja då säljer personen ut sig. Den som förlorar pengar blir den som är sist kvar, så det blir en slags Svarte Petter-lek av det hela.

Godtrogna och naiva småsparare eller illvilliga fuskare hakar på tåget och vips så skrivs det positivt om bolaget till höger och vänster. Det tillvägagångssättet verkar tyvärr bli vanligare och vanligare.

Ärligt talat så äcklar det mig ända in i benmärgen. Samvetslösa personer som agerar på det sättet har jag noll respekt för. Samtidigt så vore det ju inte ett problem, om folk faktiskt tänkte till lite.

Jan Leopoldson, åklagare, poängterar att:

”Att påverka en akties kurs för att själv tjäna pengar är olagligt. Ekobrottsmyndigheten är vana vid att utreda misstänka haussningar av aktiekurser (alltså att en akties värde blåses upp), men att det nu även sker i sociala medier är något nytt,”

Tidigare såg jag det mest på Facebook men nu verkar även Instagram ha blivit en populär plattform för förfarandet.

www.ihallandeinvest.se spacer

Aktiefusk i sociala medier ökar

Tyvärr så verkar det bli allt vanligare och vanligare. Jens Leopoldson säger också att:

”Under 2020 har det smällt till”

”Vi har sett en kraftig ökning av antalet tips som kommer in i år,”

Varför just Instagram används för aktiefusk i sociala medier vet jag inte, men det är ju gratis och enkelt att skapa en ny profil där. Samtidigt så är det många unga som använder plattformen.

Brottet som heter ”grov marknadsmanipulation” blir vanligare och vanligare. Trots det så har endast 4 personer dömts för det brottet i år. Vilket måste vara en försvinnande liten del av alla som håller på.

Tänk till innan

Men varför tar man ens tips från anonyma konton med få antal följare? Vet man inte bättre, eller hoppas man bara på att det skall fungera? Tidigare har jag mest sådant beteende i grupper där man skriker om raketer och tåg som har avgått.

Oseriösa grupper på Facebook där vem som helst får påstå vad som helst utan att det sägs emot, så länge man inte kritiserar ”tipsen”.

Naivitet blandat med höga förhoppningar om att bli rik fort lär kosta en hel del småsparare sitt investeringskapital. Visst, det är en nyttig läxa att lära sig men bäst vore ju givetvis om det inte hände överhuvudtaget.

Samtidigt som jag känner empati för personerna som blir utsatta så känner jag också att, vafan tänk till lite själv. Om du är med i en grupp där alla skriver positiva saker om ett bolag, och alla som säger emot tystas eller blockeras.

Då kanske det är något fuffens på gång? Eller om personen som tipsar dig om guld och gröna skogar är komplett anonym, då kanske man ska dra öronen till sig?

Förhoppningsvis så kan det ökade antalet anmälningar leda till att fler lagförs för brottet och att fenomenet dör ut mer eller mindre.

Tänk till innan

Här är ett par enkla steg som du kan ta för att slippa drabbas:

  • Få aldrig all din information från ett och samma ställe
  • Ifrågasätt alltid informationen, får du inte göra det så undvik
  • Lita inte på anonyma konton
  • Tro inte att något är sanning bara för att många påstår det
  • Dubbelkolla alltid informationen själv så gott det går
  • Ingå inte i en ”svans” av följare
  • Var källkritisk som aldrig förr

Men framförallt, tänk till. Man kommer som tur är väldigt långt med sunt förnuft. Börja ifrågasätta mer och mer, folk som inte har rent mjöl i påsen brukar avsky det. Blir du blockerad för att du ställt frågor så är det ju inte direkt ett litet varningstecken.

Jag hoppas att polisen får bättre verktyg och möjlighet att hantera sådana här brott. En vacker dag kanske man slipper läsa inlägg i stil med ”KÖP BOLAG X RAKETEN GÅR SNARTTTTTT!!!!”

Tills dess får vi hoppas att polisen gör sitt jobb så gott dem bara kan.

Har du koll på vad Cashback är? Läs om fenomenet som just nu tar Sverige med storm Här På Bloggen.

Tack för att du läste inlägget, jag hoppas att du har en trevlig helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.