Fortsätta handla vid nedgång på aktiemarknaden

Det är viktigt att hålla sig till sin strategi när man investerar i aktier. Samtidigt så är det viktigt att kunna ändra och anpassa sig också, men investerar man långsiktigt så bör man fortsätta handla vid nedgång på aktiemarknaden.

Sedan Covid-pandemin var ett faktum så tog sig många börser och bolag världen över en rejäl törn i mars i år. Men investerar man i stora och stabila bolag så bör man inte oroa sig alltför mycket bara för att kursen dalar.

Det viktiga är att hålla koll på om något fundamentalt ändrats i bolaget och dess förutsättningar. Jag kan tänka mig att många slutade investera månadsvis när det blev blodrött överallt men med facit i hand så hade det varit ett misstag.

Kikar man på bolag som Investor och Latour så ser man att det inte var läge för att paniksälja utan att det snarare var läge att fylla på mer. Överreaktioner på börsen bjuder ibland på guldlägen och så verkar även fallet ha varit här.

Bägge bolagen har återhämtat sig så pass väl att de redan ligger på högre aktiekurser än vad de gjorde innan pandemin skakade om börsen. Hade man då slutat handla i panik eller sålt av allting så hade man missat uppgången eller återhämtningen.

Det är därför väldigt viktigt att sitta still i båten när det inte är båten som läcker utan havet som gungar mer än vanligt. Det kniviga är ju att det givetvis skiljer sig från situation till situation och bolag till bolag.

Men bygger man en stabil utdelningsportfölj på lång sikt med stora och stabila bolag så har man en relativt säker grund att stå på jämfört med personer som investerar i rena förhoppningsbolag, eftersom att dessa brukar vara de bolag som säljs först för att säkra ens investerade kapital.

www.ihallandeinvest.se spacer

Fortsätta handla vid nedgång på aktiemarknaden

Nu kanske du tänker att ”Ja men hade jag sålt innan Och köpt tillbaka samt investerat mer vid nedgången då hade jag ju tjänat mycket mer”. Ja absolut, men det är inte det lättaste att pricka toppar och dalar.

Är man inte en baddare på bland annat TA, teknisk analys, så brukar jakten på dalar och toppar ofta leda till att man säljer i panik, köper i panik och förlorar pengar i det långa loppet.

Hade man däremot behållit sitt innehav men passat på att utöka när kurserna tappat mycket så hade man inte riskerat att ha sålt av vid fel tidpunkt för att behöva köpa tillbaka dyrare men ändå varit med på uppgången efter raset.

För Latours del så såg kursen ut såhär och bottnade alltså den gången runt 121 kr:

För Investors del så ser kursen ut såhär och den bottnade runt 400 kr:

Givetvis ska man inte dra alltför många slutsatser baserat på endast två bolags kursrörelser men det ger ändå en fingervisning om hur stabila bolag artar sig under kriser.

Det jag vill belysa med det här inlägget är att man bör hålla sig till sin strategi även vid globala kriser av det här slaget. Slutade man att investera månadsvis i sin utdelningsportfölj på grund av tappen så missade man att vara med på uppgången efteråt.

Så ha detta i åtanke och gå igenom hur du agerade under krisen och vad du tog för beslut. Tog du fel eller rätt beslut? Vad fick dig att ta det beslutet eller besluten? Vad hade du kunnat gjort annorlunda?

Att rannsaka sig själv är ett bra verktyg för att förbättra sin aktiehandel och sin strategi så var aldrig rädd för det utan snarare, se det som något positivt.

Tack för att du läste inlägget!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.