Utdelning månadsvis: Gladstone Investment Corporation

Det finns en hel del utländska bolag som delar ut månadsvis. Ett av bolagen är Gladstone Investment Corporation som jag tänker skriva om idag. Bolaget är ett så kallat BDC-bolag, Business Development Company.

Gladstone Investment Corporation

Så vilka är Gladstone Investment Corporation(GAIN) och vad sysslar man egentligen med? Bolaget är noterat i USA och kort sammanfattat så är det ett investmentbolag. Man köper in sig i eller lånar ut pengar till små och medelstora företag som man finner lovande och intressanta.

Bolagen som GAIN investerar i har oftast inkomster på cirka 5 till 50 miljoner dollar om året. Deras portfölj, som ofta ändras, innehåller just nu följande bolag:

Gladstone Investment Corporation

Inga stora namn på bolagen, personligen så känner jag knappt igen något utav namnen. Som sagt så investerar bolaget oftast genom att antingen köpa in sig i bolagen eller att låna ut pengar till bolagen i utbyte mot värdepapper,

Gladstone Investment Corporation har som mål att portföljens innehav ska vara 75% genom lån medan 25% skall bestå av investeringar.

GAIN tjänar pengar på två sätt. Först och främst så realiserar man vinst när man säljer av investeringar som har gått som planerat. Samtidigt så tjänar man ränta och utdelningar genom innehaven man har lånat ut pengar till.

Man försöker att endast investera i bolag som man är säkra på kan ge en stabil och avkastning. Pengarna som rullar in använder GAIN sedan för att betala sina egna löpande avgifter och andra utgifter. Samtidigt så siktar man på att dela ut mycket av pengarna till sina aktieägare.

Bolaget växer på bra och så gör även intäkterna. Man investerar mer och mer för varje kvartal som går och just nu så går det åt rätt håll. En riskfaktor är dock att man påverkas av förändrade räntor. Dock så skall man belysa att lånen ofta har förhandlats fram med krav som sätter stopp vid vissa nivåer så att räntorna inte kan svänga för kraftigt.

Här nedanför så ser du en graf över hur mycket totala investeringar och total avkastning från räntor har uppgått till och ökat med sedan 2014 till 2018.

Gladstone Investment Corporation

Utdelningen i siffror

På årsbasis så delar GAIN ut cirka 0.8 dollar, månadsvis så ligger utdelningen på cirka 0.0068 dollar. Något som bör göra aktien till en intressant kandidat i en utdelningsportfölj.

Tack vare sina strategiska val och det faktum att man siktar in sig på bolag som är för små för stora banker att låna ut till och för stora för små banker att låna ut till. Det bäddar för ett perfekt läge för Gladstone Investment Corporation att svepa in och investera i lovande bolag.

Anledningen till att man delar ut och vill dela ut så mycket är att man är ett ”regulated investment company”. Det betyder att bolaget inte betalar inkomstskatt så länge som pengarna som skulle skattats bort delas ut till aktieägarna.

I december så var aktiepriset nere under 9 dollar men nu är den redan tillbaka över 11 igen. Är man intresserad av att investera i GAIN så kan det vara en bra idé att avvakta, bevaka och köpa bolaget om kursen faller ner igen.

GAIN går bland annat att handla hos Avanza eller NordNet.(affiliatelänkar)


Har du kikat in sparkontona hos ViaSpar?
(affiliatelänk)

4 thoughts on “Utdelning månadsvis: Gladstone Investment Corporation

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.