Intervju med Marcus Hernhag om börsklimatet

Det här är nog ett av mina roligaste inlägg som jag har fått skriva hittills sedan jag startade bloggen! Med tanke på det rådande börsklimatet så tänkte jag att det vore intressant att höra vad en riktig elit inom utdelningsaktier och börsen har att säga. Så här kommer min korta Intervju med Marcus Hernhag om det rådande börsklimatet.

För er som inte känner till Marcus Hernhag sedan tidigare så bloggar han bland annat mycket om aktier och har skrivit flertalet läsvärda böcker. Hans blogg heter hernhag.se och jag kan verkligen rekommendera dig att börja läsa den om du inte redan gör det.

Kort och gott så mailade jag honom ett par frågor och han var vänlig nog att svara, så här nedan kommer då frågorna och svaren:

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Intervju med Marcus Hernhag

Fråga: Hur bör långsiktiga investerare, enligt dig, hantera en sådan här kris? Fortsätta köpa? Avvakta? Eller något annat?

Svar: Det viktiga är att inte sälja för gott. Är du i marknaden, behåll dina innehav. Har du likvider, köp då och då men bli aldrig helt utan krigskassa. Undvik branscherna där coronakrisen slår hårdast, som hotell.


Fråga: Hur är din syn på att vissa bolag nu slopar eller sänker utdelningarna? Positivt, negativt? Beror på?

Svar: Om bolagen måste är det bra att utdelningen sänks. Det är främst de som drabbas mest som slopar helt. Inte bara de uppenbara som Scandic och Pandox utan även vanliga cykliska bolag har sänkt. Att H&M slopar utdelningen efter att ha klarat sig utan sänkningar i 44 år är en unik händelse, men efter stora omställningar på grund av e-handel kom coronakrisen och då var det kört. Att vara försiktig och säkra överlevnaden är viktigare än utdelningstrenden. En slutsats är att vill du vara passiv på börsen är det oerhört viktigt att välja rätt branscher.


Fråga: Det enorma börsfallet som har varit, hur ser du på det i allmänhet? Är du förvånad över hur snabbt det har fallit? Andra tankar?

Svar: Jag har under de 22 år jag följt börsen aldrig upplevt en så snabb nedgång. Hösten 1998 föll det 39% på tre månader, men per den senaste botten den 23 mars 2020 var det 34% i nedgång redan efter lite drygt en månad. Det är ett spjut som gått rakt in i min utdelningskropp och det gör ont, men jag tror inte det är dödligt. Alla andra börsnedgångar och kriser har tids nog vänt till uppgång och högkonjunktur igen. Det viktiga är att du inte blir utplånad genom att vara långsiktig i de sämsta bolagen eller ta för stora risker. https://hernhag.se/fem-satt-att-skydda-sparportfoljen-i-2020-ars-borskrasch/


Fråga: Vad tror du att det här kan få för långvariga effekter på börsen och framförallt för ”våra” utdelningsaktier?

Svar: Att fler utdelningstrender bryts, men inte alla. Finanskrisen lärde oss mycket om vilka bolag som är stabilast och vilka som inte är det. Coronakrisen kommer också att lära oss en hel del om riskhantering.


Fråga: Det här hör väl lite ihop med fråga 2 men har du någon specifik strategi för hur du gör om ett bolag du investerat i för utdelningen skulle slopa sin utdelning?

Svar: Slopar de den helt säljer jag antagligen, men i fallet med Boston Pizza sålde jag innan de drog in utdelningen. Jag skulle se det som ett misslyckande om ett bolag slopar utdelningen helt, då har jag suttit kvar i fel bolag. Det kan hända det blir så, men förhoppningsvis inte.


Fråga: Har du några generella tankar om denna situation eller något relevant som du skulle vilja passa på att lyfta fram?

Svar: Börskrascher härdar och testar din strategi. Minns hur du mådde nu nästa gång börsen börjar stå högt igen.


Fråga: Sist men inte minst så skulle jag vilja fråga om du tror att massmedia spätt på denna kris och ökat på börsfallet?”

Svar: Ja, allt går snabbare nu. På gott och ont. Webben skyndar på allt, även negativa känslor som börspanik. Det är bara att lära sig hantera det om man dras med. Anpassa sig, istället för att ogilla läget. Det gäller även generellt, att försöka se ljusglimtarna. Just nu är det en väldig rea på börsen långsiktigt, ändå mår vi kanske dåligt och är rädda jämfört med när aktierna var dyrare. Det är mänskligt, men inte optimalt.


Som sagt så var det en rätt så kort ”intervju” men jag tycker att svaren han gav var riktigt bra och matnyttiga! Jag vill rikta ett stort tack till Marcus som ställde upp och kom ihåg att kika in hans blogg och hans böcker! Tack för att du läste inlägget ”Intervju med Marcus Hernhag”!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Läs Mer om Utdelningsaktier

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.